Menu
  Roda - Ajax: 2 uiteenlopende uitslagen

Roda - Ajax: 2 uiteenlopende uitslagen

Ajax reist dit weekend na twee jaar weer af naar Zuid-Limburg voor het treffen met Roda JC. De ploeg uit Kerkrade keerde dit seizoen na een jaar afwezigheid terug op het allerhoogste niveau. Voorheen profileerden de koempels zich geregeld als ‘angstgegner’ van de bezoekers. Zoals bijvoorbeeld in het seizoen 1977-1978 toen Ajax op Kaalheide met 4-1 werd verslagen. Daartegenover staat de 0-4-zege die de Amsterdammers boekten in de jaargang 2011-2012.

Roda JC – Ajax 4-1
Ajax treedt op 11 september 1977 aan met onder anderen Ruud Krol, Wim Suurbier, Dick Schoenaker, Sören Lerby, Frank Arnesen en Ruud Geels. Rob Tervoort, die de geblesseerde eerste doelman en Oranje-international Piet Schrijvers vervangt, is de vreemde eend in de bijt. Sneu genoeg wordt het voor de geboren Noord-Hollander, die slechts een handvol wedstrijden keepte in Ajax 1, een middag om snel te vergeten. Hoewel de 1-0-ruststand door een treffer van Jens Kolding nog is te overzien, worden de Ajacieden in de tweede helft compleet overvleugeld door de thuisploeg. Roda breidt de voorsprong uit naar 4-0. Johan Toonstra, Kolding en de latere Ajax-trainer Adrie Koster maken korte metten met de bezoekers, voor wie Pim van Dord - de kersverse medisch manager van Ajax - vlak voor tijd nog iets terugdoet.

Ajacied Dick Schoenaker wordt in 1977 op de huid gezeten door twee Roda-spelers.
Ajacied Dick Schoenaker wordt in 1977 op de huid gezeten door twee Roda-spelers.

Roda JC – Ajax 0-4
In tegenstelling tot de koude douche uit 1977 boekt Ajax in de jaargang 2011-2012 een royale zege: 0-4. Nooit eerder won de recordkampioen met zulke grote cijfers in de voormalige mijnstreek. Dat de Amsterdammers drie dagen eerder in het bekertoernooi ook al met een 2-4-overwinning huiswaarts keerden maakt de prestatie extra bijzonder. Christian Eriksen is de grote uitblinker in het Parkstad Limburg Stadion. De Deense spelmaker neemt niet alleen de openingstreffer voor zijn rekening, maar is tevens de aangever bij de doelpunten van Theo Janssen en Lorenzo Ebecilio. Ook bij de 0-3 van Jody Lukoki heeft de huidige speler van Tottenham Hotspur met een voorassist een belangrijk aandeel.

Eerder dit seizoen zegevierde Ajax in eigen huis met 6-0 over Roda JC. De selectie die Roda-coach Darije Kalezic toen tot zijn beschikking had, is niet te vergelijken met zijn huidige spelersmateriaal. Zo zijn Gibril Sankoh en Richmond Boakye inmiddels vertrokken, maar daartegenover staat de komst van onder anderen Jordy Buijs, oud-Ajacied Rydell Poepon, Ugur Inceman en Kristoffer Peterson.

Roda JC – Ajax begint zondag om 12:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Erfgoed Ajax