Menu
 Tegenstander Uitgelicht: ADO Den Haag

Tegenstander Uitgelicht: ADO Den Haag

De eerste competitietegenstander van 2016 betekent direct een pittige uitdaging voor Ajax. ADO Den Haag toont zich traditioneel een lastig te kloppen opponent. Daarnaast ging de ploeg van trainer Henk Fraser met een uitstekend gevoel richting de Kerstdagen.

De uitwedstrijd tegen sc Heerenveen werd met 0-4 gewonnen. De hoogste seizoenszege betekende dat ADO Den Haag als koploper van het rechterrijtje overwinterde. De voorbereiding op de tweede seizoenshelft vond plaats in Sotogrande. In het Spaanse resort, niet ver van Cádiz, speelden de groen-gelen één oefenwedstrijd. Dat duel met KV Mechelen ging met 0-1 verloren. Nieuwe gezichten waren er onder de Spaanse zon niet te zien.

Hand op de knip
Natuurlijk is de transfermarkt nog twee weken open, maar de huidige financiële situatie laat een injectie met nieuwe spelers voorlopig niet toe. De stellingname rond de Chinese eigenaar Hui Wang, die vorig jaar 98 procent van de aandelen overnam, mag inmiddels bekend zijn. De clubleiding van ADO Den Haag hoopt nog steeds dat de mede-eigenaar van het sportmarketingbedrijf Vansen United zijn beloften nakomt. Tot die tijd wordt de hand noodgedwongen op de knip gehouden.

Mike Havenaar
Goed nieuws vormt in ieder geval de terugkeer van topscorer Mike Havenaar. Tijdens het trainingskamp in Zuid-Spanje sloot de Japanse international volledig aan bij de groep. De 28-jarige centrumspits, goed voor acht doelpunten, brak begin december tegen AZ twee ribben. Tegen Ajax maakt hij bij de start van de tweede seizoenshelft zijn rentree. ADO Den Haag sloot het eerste deel af met een uitstekende serie. In de laatste negen duels van 2015 werd slechts één nederlaag geleden. Bovendien werden kampioenskandidaat Feyenoord en Europa League-deelnemer AZ met 1-0 verslagen. In die laatste wedstrijd was Danny Bakker, niet te verwarren met de gelijknamige speler van Jong Ajax, de matchwinner.

Laatste negen duels zes keer zege Ajax
In de huidige selectie van ADO Den Haag heeft geen enkele speler Eredivisieminuten gemaakt in het shirt van Ajax. Vito Wormgoor en reservedoelman Robert Zwinkels behoorden wel tot de A-selectie, maar debuteerden niet. Routinier Ruben Schaken speelde in de jeugd van Ajax. De laatste negen onderlinge wedstrijden leverden zes keer een zege voor Ajax op. Drie keer werd een gelijkspel overeengekomen. De laatste zege van ADO Den Haag dateert van 20 maart 2011. Toen stond er in het Kyocera Stadion na negentig minuten een 3-2 uitslag op het scorebord. Maar niemand, van de 28 spelers die toen in actie kwamen, is er nog bij. Hoe het deze keer afloopt, weten we zondag halverwege de middag.

Tekst: Ajax.nl/Sander Berends
Foto: Proshots/Jan Kok