Menu
  Vasco balt tegen Celtic al zijn kwaliteiten samen

Vasco balt tegen Celtic al zijn kwaliteiten samen

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft iedere maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we 47 jaar terug in de tijd naar het jaar 1969.

De Zilvervloot deint op de geluidsgolven van het uitzinnige Olympisch Stadion, vuurpijlen schieten de natte Amsterdamse nacht in en aan de rand van het veld staat Rinus Michels breed grijnzend zijn spelers op te wachten. Voor een ieder is er na de denderende 3-0 tegen Celtic in de kwartfinale van de Europa Cup een schouderklop. Ajax heeft precies zo gespeeld als de trainer wenste: in de eerste helft voorzichtig, op zijn qui vive tegen de onberekenbare grootmacht uit Glasgow die zowel kan aanvallen op zijn Schots, massaal en furieus, als verdedigen op zijn Italiaans, gegroepeerd en geduldig. Na rust speelde Ajax vol op de aanval, zo overweldigend dat Celtic zich voortdurend opgejaagd voelde.

Der Kicker
Wanneer Michels tien man heeft gecomplimenteerd, stapt hij het veld in, op weg naar Velibor Vasovic, zijn aanvoerder. Diens naam had hij halverwege het seizoen 1966-1967 op een internationale transferlijst in het West-Duitse blad Der Kicker zien staan. Michels zette zijn zinnen op de vermaarde ausputzer van Partizan Belgrado en het Joegoslavische elftal als versterking van zijn talentvolle, maar onervaren Ajax. Hij belde Dries Blankert, tapijthandelaar in de Jordaan en getrouwd met een Joegoslavische, waarop er contact met Belgrado werd gelegd.

En ja hoor, de voetballer en advocaat Vasovic, kwam op zijn 27ste naar Amsterdam, om er te gaan werken aan zijn oudedagvoorziening en om in het veld het gezag van coach Michels te handhaven. Als karaktervolle, slimme libero met een knappe techniek is Vasco, zoals Velibor in Amsterdam al snel gemakshalve wordt genoemd, een geweldige toevoeging aan het beloftevolle Ajax-elftal. Al zijn kwaliteiten ballen zich samen op woensdagavond 10 maart 1971 wanneer Ajax tegen het gerenommeerde Celtic van coach Jock Stein, pingeldoos Jimmy Johnstone en de gezaghebbende aanvoerder Billy McNeill een voorschot neemt op het winnen van zijn eerste Europa Cup.

Allerbest
In het tamme begin van Ajax - Celtic organiseert Vasco nauwgezet zijn verdediging en pakt hij de Schotten stevig aan. In het opwindende vervolg beslist hij de strijd op het middenveld door voortdurend vóór, in plaats van achter de verdediging te spelen. In zijn laatste Ajax-seizoen is de 31-jarige Vasovic op zijn allerbest en dwingt hij de ruimte af waarin Johan Cruijff en Piet Keizer kunnen uitblinken en samen tot één van de allermooiste Ajax-goals ooit komen. Vlak voor tijd speelt Cruijff, na zich knap te hebben vrijgespeeld, de bal naar Keizer, om zich vervolgens aan te bieden. Heel Celtic rekent op een één-twee, maar Keizer draait slim weg van zijn bewaker James Brogan en haalt verwoestend uit: 3-0. De weg naar de Europa Cup ligt helemaal open.

Voor Michels alle reden het veld te betreden en zijn rechterhand uitzonderlijke eer te betonen.

Jaap Visser, Kick uitgevers

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Ajax Jaarboek dat vanaf 2016 zal worden voorzien van een historische deel.]

Foto: Rinus Michels betoont zijn uitblinkende aanvoerder Velibor Vasovic uitzonderlijke eer. Ajax-Celtic, kwartfinale Europa Cup 1, 10 maart 1971, Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, licentie CC-BY.