Menu
 'We liggen nog altijd op ramkoers'

'We liggen nog altijd op ramkoers'

Ed Engelkes neemt na het seizoen afscheid als trainer van de Ajax Vrouwen. Hij hoopt in stijl, het liefst met de eerste landstitel, af te sluiten.

We zijn de play-offs vorige week prima begonnen door bij ADO Den Haag met 0-1 te winnen. Dat het onze derde opeenvolgende overwinning met die cijfers was, is wat mij betreft geen toeval. We zijn degelijk, misschien wel heel vast, in de dingen die we doen. Iedereen weet wat zijn taak is. Dat geeft een bepaalde zekerheid en vertrouwen aan de spelers.

'Ik zou liegen als ik zeg dat het me niets doet. Het is altijd mooi om een stukje erkenning te krijgen.'

Als het in een wedstrijd soms wat minder loopt, hebben we altijd iets om op terug te vallen. We raken niet snel in de war en hebben vaak aan één goal genoeg om een wedstrijd te beslissen. Daarmee hebben we, vind ik, een grote stap gezet ten opzichte van vorig jaar.

Het einde nadert
Het zijn mijn laatste loodjes als trainer van Ajax. Nog vijf competitiewedstrijden en een bekerfinale, en dan zit het erop. De momenten dat je beseft dat het einde nadert, komen wel voorbij. Dat kan in kleine dingen zitten. Bijvoorbeeld als je in de kleedkamer bent, maar ook op het moment dat je je opvolger in gesprek ziet met een speelster voor volgend seizoen.

Dat is soms niet eenvoudig, maar aan de andere kant zijn we ook weer volledig gefocust op een succesvol einde. Ik ben vol vertrouwen, maar ga dat ook weer niet van de daken schreeuwen. Dan kun je alleen maar hard op je snuit gaan als het niet lukt. Maar we liggen nog altijd op ramkoers, dat is wel duidelijk. Nog zes finales te gaan. Natuurlijk staat ook de bekerfinale hoog op ons verlanglijstje.

Ik vind het lastig om te zeggen wie onze grootste concurrent is. In deze play-offs zullen we iedere week worden uitgedaagd en zijn de verschillen klein. Maar als je puur naar de ranglijst kijkt, is Twente onze directe concurrent. Die staan op vijf punten en de rest op tien. Maar vrijdag wacht tegen PSV opnieuw een heel belangrijk potje. Als we winnen, schakelen we PSV nagenoeg uit en blijft de druk bij Twente liggen. Dat is waar het ons om te doen is.

Grotendeels van eigen kracht uitgaan

Tegelijkertijd proberen we vooral naar onszelf te kijken. Wat doen we goed en wat moeten we juist verbeteren? Als wij de dingen doen die we moeten doen, komen de resultaten vanzelf. Daar geloof ik heilig in. Natuurlijk kijken we naar de kwaliteiten van de tegenstander, maar het is niet zo dat we ons volledig gaan aanpassen. We proberen wel te ontdekken waar mogelijkheden en kansen liggen. Die krijgen we eigenlijk iedere wedstrijd.

Tegen PSV spelen we onze eerste thuiswedstrijd in de play-offs. Ik hoop dat er veel volk aanwezig is. Ik merk dat het op de Toekomst zelf redelijk leeft, en ieders attentie wel heeft. Veel collega's vragen ernaar en volgen het.

NIEUWS | @DaphneKoster & @AnoukHoogendijk nemen na dit seizoen afscheid van de #AjaxVrouwen ⬇️ https://t.co/GJ88bzOFtm

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 26 april 2017

Deze week is het vakantieperiode binnen de club. Er wordt door veel jeugdploegen niet getraind. Er zijn wél clinics van Players United en daardoor zijn er hartstikke veel kinderen aanwezig. Laten we hopen dat het vrijdag weer druk is, maar dan met jonge meiden die komen kijken naar hun idolen. En dat ze een goede wedstrijd gaan zien.

Wat betreft mijn eigen toekomst: die is nog ongewis. Door de privésituatie van mijn vader – waarover ik in de vorige blog heb verteld – heb ik concrete dingen daarover naar het tweede plan geschoven. Ik had en heb andere dingen aan mijn hoofd. Gelukkig gaat het iets beter met hem.

Nominatie voor de Rinus Michels Award
Wellicht dat het me wat kan helpen in de zoektocht naar een nieuwe job. Maar leuk nieuws is dat ik genomineerd ben voor de Rinus Michels Award in de categorie beste amateurtrainer. Op basis van mijn prestaties bij de Ajax Vrouwen en VVOG ben ik voorgedragen vanuit District West 1. In totaal zijn er zes genomineerden. Op het jaarlijkse trainingscongres in Zwolle wordt de winnaar bekendgemaakt.

Ik zou liegen als ik zeg dat het me niets doet. Het is altijd mooi om een stukje erkenning te krijgen, al is het niet de drijfveer voor mij geweest om ooit trainer te worden. Maar net als spelers wil je als trainer ook iedere prijs pakken die je kunt winnen. Dat geldt ook voor mij, zo simpel is het. Het kan al met al een heel mooi seizoensslot worden.

Lees ook: Younes & Van Dongen: 'Psychologie op het voetbalveld.'
Bekijk ook: Highlights ADO Den Haag - Ajax Vrouwen (0-1)