Menu
100 x CL: Avond met zeven goals

100 x CL: Avond met zeven goals

Woensdag speelt Ajax zijn honderdste duel in de Champions League. In een serie van drie verhalen staan we uitgebreid stil bij het jubileum. In aflevering 2 de doelpuntrijkste wedstrijd die Ajax speelde in het kampioenenbal. In april 1995 werd Bayern München met 5-2 van het veld geveegd.

Ajax speelde in de 1992 ingevoerde Champions League vele attractieve wedstrijden en veroverde voetbalharten uit de hele wereld. Slechts eenmaal kregen de supporters in een CL-wedstrijd van Ajax zeven doelpunten te zien. Dat was in april 1995 tegen Bayern. Een maand later zou Ajax ten koste van AC Milan de Champions League winnen. Veel overtuigender was de definitieve stap naar de finale. Na een doelpuntloze remise in München was Ajax de Duitsers in de return op alle fronten de baas.

Vooropgesteld: het was niet de grootste overwinning van Ajax in de Champions League. Van Ferencváros werd het seizoen erop tweemaal met vier doelpunten verschil gewonnen. 4-0 en 5-1. Het gaat in dit verband echter om de wedstrijd waarmee de meeste doelpunten gemoeid waren.

Ajax had eenvoudig een poule met AC Milan, AEK Athene en Austria Salzburg overleefd en elimineerde daarna Hajduk Split. Op Duits grondgebied was de heenwedstrijd in 0-0 geëindigd. Een prima uitgangspositie, maar tegelijkertijd ook link. Om die reden was Louis van Gaal er niet helemaal gerust op. ,,Het blijven natuurlijk Duitsers”, zei Van Gaal over de club waar hij vijftien jaar later eveneens furore mee zou maken. Van Gaal kon in het Olympisch Stadion niet beschikken over de geschorste Frank de Boer.

Met deze elf spelers begon Ajax aan zijn meest doelpuntrijke CL-wedstrijd ooit. Met deze elf spelers begon Ajax aan zijn meest doelpuntrijke CL-wedstrijd ooit.

De bescheiden opstelling van Van Gaal contrasteerde met het spel van Ajax, dat vanaf minuut één een enorme aanvalslust en geestdrift tentoonspreidde. Ajax beet zich vast in de prooi en weigerde los te laten. Jari Litmanen kopte na tien minuten op aangeven van Ronald de Boer de openingstreffer binnen.

De gelijkmaker van Bayern (van Marcel Witeczek) was een domper, maar Ajax liet zich niet van de wijs brengen. De Amsterdammers bleven stoïcijns en onverstoorbaar voetballen en stelden nog voor rust orde op zaken. Vijf minuten voor rust volgde het absolute hoogtepunt van de avond. De treffer van Finidi George is nog altijd één van de mooiste Ajax-goals in de Champions League. Alsof met een liniaal uitgemeten schoot de Nigeriaan de bal met buitenkant rechts in de bovenhoek. Een parel van een doelpunt.

Nog voor de rust deelde Ajax nog een mokerslag uit. De 3-1 van Ronald de Boer bracht de thuisploeg in een zetel. In de tweede helft ging de voetbalshow verder. Van absolute schoonheid was de 4-1 van Litmanen. Alsof hij van elastiek was, zo soepel manoeuvreerde de spelmaker met een prachtige lichaamsschijnbeweging langs zijn directe tegenstander. De afronding mocht er ook zijn.

Het was de avond van Ajax en de Hongaarse scheidsrechter Sándor Puhl weigerde een spelbreker te zijn. Een overduidelijke handsbal van Danny Blind, die de bal uit het doel sloeg, bestrafte hij weliswaar met een strafschop, maar niet met een rode kaart, zoals de regels voorschrijven. Mehmet Schol benutte de penalty, maar verder kwam Bayern niet. Een minuut voor tijd maakte Marc Overmars het Duitse leed nog groter.

De toenmalige manager Uli Hoeness toonde zich een bijzonder slecht verliezer. ,,Ajax heeft mij niet bijzonder overtuigd. Ajax heeft een hele zwakke verdediging. Elke ploeg met iets meer routine loopt er overheen. De uitslag is mij worst. Het is geen weerspiegeling van het spelverloop.”

Clubvoorzitter Franz Beckenbauer toonde meer waardigheid en respect en sprak zijn waardering uit voor Ajax. ,,Ajax was als een Porsche, wij als een Lelijk Eendje.” Het voordeel van een snelheidsbolide is dat deze heel snel op topsnelheid zit in vergelijking met een oude, roestige personenwagen.

In de finale tegen AC Milan was Ajax' spel minder overtuigend, maar desondanks wisten de Ajacieden de opponent op de eindstreep nipt voor te blijven.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots