Menu
100 x CL: Droomavond in Madrid

100 x CL: Droomavond in Madrid

Volgende week woensdag speelt Ajax tegen FC Barcelona zijn honderdste duel in de UEFA Champions League. In een serie van drie verhalen staan we uitgebreid stil bij het jubileum. In aflevering 1 misschien wel de beste wedstrijd die Ajax in het kampioenenbal speelde: de uitzege bij Real Madrid in 1995.

Een staande ovatie krijgen in het Santiago de Bernabeu. Het is weinig ploegen gegeven dat de bloedfanatieke aanhang van Real Madrid de handen op elkaar krijgt voor de voetbalschoonheid van de tegenstander. Maar op die woensdag in november in 1995 kreeg Ajax het hele stadion stil dat tot de nok toe was gevuld met 100.000 toeschouwers.

,,Het was een geweldige belevenis. Het staat mij het meest bij dat we minutenlang een staande ovatie kregen van het publiek. We kregen zoveel respect. Het was een eer om daar te spelen”, stellen zowel Ronald de Boer als Patrick Kluivert jaren later in een terugblik van de NOS op dat duel. Met diep respect en stil van zoveel overwicht konden de Real-supporters niets anders doen dan de handen minutenlang op elkaar leggen voor een ongekende voetbalshow. Hun eigen ploeg was er negentig minuten lang niet aan te pas gekomen tegen een ontketend Ajax, dat met 2-0 zegevierde in de hoofdstad van Spanje.

Ajax kreeg in 1995 een staande ovatie van de fans van Real Madrid in Bernabeu. Ajax kreeg in 1995 een staande ovatie van de fans van Real Madrid in Bernabeu.

Het Ajax van Louis van Gaal was op dat moment op de toppen van zijn kunnen. Een paar maanden na het winnen van de Champions League en ondanks het stoppen van Frank Rijkaard en het vertrek van Clarence Seedorf naar Sampdoria waren de Amsterdammers nog steeds oppermachtig in Europa.

Voor het duel met de Koninklijke werd Van Gaal nochtans met een probleem opgezadeld. Frank de Boer kon niet spelen vanwege een blessure aan z'n hamstring en ook zijn beoogde vervanger Arnold Scholten was te geblesseerd om te kunnen aantreden. En dus toverde Van Gaal een andere variant uit de hoge hoed dan in de thuiswedstrijd tegen de Madrilenen, toen Jari Litmanen centraal achterin speelde omdat Danny Blind voor dat duel geschorst was. Nu speelde Edgar Davids daar om de Fin op zijn geliefde positie achter de spits te laten spelen. Kiki Musampa, die zijn debuut maakte in de basis, nam de plek van Davids in op het middenveld.

Zowel Davids als Litmanen beschaamden het vertrouwen niet. Davids groeide, om met de woorden van Evert ten Napel te spreken, uit tot de beste man van het veld. ,,Hij is een Foxterriër die z'n man niet loslaat”, zo sprak de voetbalcommentator die avond. Litmanen nam Ajax bij de hand en zette zijn ploeg in de tweede helft op een 1-0 voorsprong na een fraaie steekpass van Finidi George. Kluivert legde even later op aangeven van Marc Overmars het duel helemaal in een plooi.

Zelden zal Real Madrid zo zijn vernederd als die avond. Het mocht blij zijn dat het bij 2-0 bleef met dank aan de Duitse scheidsrechter Hellmut Krug, die in de eerste helft eerst een zuivere goal van Kluivert afkeurde en daarna niet zag dat een vrije trap van Litmanen de doellijn was gepasseerd. Voor de thee hadden Kluivert en Overmars ook nog de lat geraakt. De Boer kon het bij rust amper geloven. ,,We kregen zoveel kansen en er werd ons echt onrecht aangedaan in die eerste helft. ” Aanvoerder Danny Blind vertelde dat hij geen moment had getwijfeld. ,,Wij hadden echt het gevoel dat we superieur waren aan Madrid. En dat bleek ook.”

Na afloop in het tv-interview van Kees Jansma was Van Gaal vol lof over zijn eigen elftal. ,,Ik vond dat we de hele wedstrijd geweldig hebben gespeeld. Ik heb genoten van het hele elftal.” Hij had zijn spelers in de rust gewaarschuwd voor een aloude voetbalwet. ,,Ik zei dat we dan misschien wel de bietenbrug op zouden gaan. Toen ik een keer in de koppies keek, wist ik dat het goed zat.”

Vijf dagen later zou Ajax ook de Wereldbeker winnen door in Tokio het Braziliaanse Grêmio na strafschoppen te verslaan.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax Archief (boven) en Pro Shots