Menu
11 mei 1988: Chaotisch jaar eindigt in tranen

11 mei 1988: Chaotisch jaar eindigt in tranen

Na de winst van het toernooi in mei van 1987, hoopt Ajax als 1e club ooit het bekertoernooi voor bekerwinnaars 2 keer op rij te winnen. In de 1e seizoenshelft staat Johan Cruijff aan het roer, in 1988 heeft Barry Hulshoff de leiding samen met Spitz Kohn en Bobby Haarms. Ajax speelt de finale van de Europa Cup II op 11 mei 1988 tegen KV Mechelen.


Dit verhaal verscheen in aanloop naar Ajax' finaleplaats in de UEFA Europa League op Ajax.nl in 2016. Ajax speelt op woensdag 24 mei de UEFA Europa League-finale tegen Manchester United. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze 6e aflevering het seizoen 1988: een teleurstellend jaar met diepe droefenis na een verloren finale.


Na de winst van het toernooi in mei van 1987, hoopt Ajax als eerste club ooit het bekertoernooi voor bekerwinnaars 2 keer op rij te winnen. In de 1e seizoenshelft staat Johan Cruijff aan het roer, in 1988 heeft Barry Hulshoff de leiding samen met Spitz Kohn en Bobby Haarms. Ajax speelt de finale van de Europa Cup II op 11 mei 1988 tegen KV Mechelen.

De Amsterdammers treffen in de eerste ronde Dundalk FC. Geen al te lastige hindernis, al willen de Ieren overduidelijk een afstraffing vermijden en trekken ze daarom een muur van verdedigers op. Het lijkt lang te werken, maar in de 65e minuut vindt Frank Rijkaard via een Iers been toch het net. Daarna gaat het evengoed nog hard. Danny Blind, Aron Winter en Frank Stapleton scoren alle drie ook nog, zodat de 4-0-uitslag acceptabel en afdoende is. In Ierland zal Dundalk toch niet voor een verrassing kunnen zorgen? Dat gebeurt inderdaad niet. Ajax is oppermachtig maar stuit keer op keer op doelman Alan O’Neill. Zelfs een strafschop van Ronald Spelbos is een prooi voor de uitblinkende doelman

Zeven wedstrijden op rij de nul
Hoewel de aanval dus aardig hapert, staat de verdediging als een huis.  Zeven wedstrijden in het Europa Cup II-toernooi op rij houdt Stanley Menzo zijn doel schoon. Pas in het tweede duel van de halve finale krijgt Menzo de eerste (en gelijk ook de tweede) tegen. Want ook tegen HSV, Young Boys en in de uitwedstrijd tegen Olympique Marseille blijft hij schadevrij.

Ajax had weinig moeite met Olympique Marseille in de halve finale.
Ajax had weinig moeite met Olympique Marseille in de halve finale.

Vooral uit bij Olympique speelt Ajax uitstekend. Terwijl de Franse ploeg van zakenman Bernard Tapie nog wel zulke hoge ambities heeft. Want met de stervoetballers Jean-Pierre Papin, Karl-Heinz Förster en Klaus Allofs in de ploeg wil de thuisploeg de eigen fans wel wat laten zien. Die zien echter vooral Ajax goed spelen. Olympique is het aankijken nauwelijks waard. Al na tien minuten opent Rob Witschge de score als hij een voorzet van John van ’t Schip achter doelman Joseph-Antoine Bell werkt. Dezelfde Witschge zorgt er nog voor rust voor dat Ajax met 0-2 de kleedkamer mag opzoeken. De voor Bosman ingevallen Dennis Bergkamp zorgt vier minuten voor tijd voor het slotakkoord.

Barry Hulshoff
Trainer Johan Cruijff is dan al enkele maanden vertrokken. Hij was in januari met een hoop herrie de deur uitgegaan en daardoor staan Barry Hulshoff, Spitz Kohn en Bobby Haarms voor de groep die in de finale met KV Mechelen moet zien af te rekenen.

Het is het slot van een chaotisch seizoen, niet alleen vanwege het vertrek van Cruijff maar ook dat van Rijkaard. Bovendien zijn veel nieuwelingen geen versterking gebleken. Bij opponent KV Mechelen staan veel Nederlanders onder contract. Allereerst trainer Aad de Mos, maar ook Graeme Rutjes, Erwin Koeman en Piet den Boer. De wedstrijd verloopt dramatisch voor Ajax.

Rood Danny Blind
Na een kwartier moet de ploeg al met tien man verder als Danny Blind Marc Emmers onderuit haalt. Toch lijkt die gebeurtenis Ajax aanvankelijk goed te doen. Verdedigend staat het plotseling beter door het ondertal. Bijna komen de Amsterdammers op voorsprong als Bosman uit een voorzet van Van 't Schip net over kopt. Menzo is uitstekend op dreef en redt Ajax bekwaam.

Ook in de tweede helft is Ajax aanvankelijk beter dan KV Mechelen en krijgt via Winter de kans op de openingstreffer. Toch zijn het de Belgen die in Strasbourg de score openen. Eli Ohana stuurt Frank Verlaat het bos in en Piet den Boer, vooraf al bestempeld tot het grootste gevaar van Mechelen, verrast Peter Larsson, 1-0. Ondanks de achterstand laat Ajax zich niet gek maken, maar is simpelweg niet opgewassen tegen de fantastische keeperskwaliteiten van Michel Preud'homme. Dat ondervindt Bosman nogmaals in de slotfase. Ajax heeft gebrek aan mazzel en ziet de beker naar de opponent gaan.

Dat doet pijn. De Ajacieden kunnen hun tranen niet bedwingen. Dit is niet hoe het seizoen had moeten eindigen. Niet met tranen in Strasbourg maar met de glimmende beker boven het hoofd...

16-09-1987         T             Dundalk               1R           4-0

30-09-1987         U            Dundalk               1R           2-0

21-10-1987         U            HSV                       2R           1-0

04-11-1987         U            HSV                       2R           2-0

09-03-1988         U            Young Boys        4F           1-0

16-03-1988         T             Young Boys        4F           1-0

06-04-1988         U            Ol. Marseille      2F           3-0

20-04-1988         T             Ol. Marseille      2F           1-2

11-05-1988         U            KV Mechelen    F             0-1

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Beeldarchief Ajax