Menu
13 mei 1987: Van Basten kopt Ajax naar de Europa Cup II

13 mei 1987: Van Basten kopt Ajax naar de Europa Cup II

Ajax wint op 13 mei 1987 tegen Lokomotive uit Leipzig na 14 jaar erindelijk weer een Europese beker. Marco van Basten is de matchwinner in Athene.

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft wekelijks een blog over de geschiedenis van Ajax. Met deze blog gaan we terug naar 13 mei 1987, wanneer Ajax tegen Lokomotive uit Leipzig na 14 jaar weer een Europese beker wint.

Wanneer rechtsback Sonny Silooy in de 21ste minuut van de finale diepgaat, spurt Marco van Basten weg van zijn bewaker Matthias Lindner. Silooy krijgt de bal, zet voor, kopbal Van Basten bij de eerste paal, doelpunt. En dat is het wel zo’n beetje in Athene, waar de eindstrijd om de Europa Cup voor bekerwinnaars bar weinig om het lijf heeft.

Het jonge en nog onervaren elftal van Johan Cruijff worstelt
Ajax heeft niet veel te duchten van Lokomotive, maar het jonge en nog onervaren elftal van Johan Cruijff worstelt, gespannen als het is, met zichzelf. Vandaar dat de finale een fletse vertoning is die Ajax toch vrij gemakkelijk zijn vierde Europese beker oplevert.

‘Niet piepen jongens’, zegt gelegenheidslinksback Peter Boeve tegen kritische journalisten na de minimale 1-0 overwinning, ‘over een paar jaar weet niemand meer dat dit geen beste wedstrijd was en telt alleen nog die beker, en de dienst die we het Nederlandse voetbal hebben bewezen.’

‘Over een paar jaar weet niemand meer dat dit geen beste wedstrijd was en telt alleen nog die beker, en de dienst die we het Nederlandse voetbal hebben bewezen’

Na de glorieuze jaren zeventig, met zes Europa Cup-triomfen en twee WK-finales, zijn het schrale tijden voor het Nederlandse voetbal. Maar inmiddels wemelt het wel weer van de grote talenten. Twee van hen, Marco van Basten en John van ’t Schip, praten de zojuist met voetballen gestopte Johan Cruijff naar het trainerschap bij Ajax. Met spectaculair, vol op de aanval gericht voetbal, toont Cruijf zich een trainer in de geest van de totale aanvaller die hij was. Ajax valt aan, naar hartenlust, maakt liefst 120 goals in één seizoen, maar verliest wel zeven wedstrijden, en kampioen PSV maar één.

Johan Cruijff viert het winnen van de Europa Cup II met verzorger en oud-speler Pim van Dord.
Johan Cruijff viert het winnen van de Europa Cup II met verzorger en oud-speler Pim van Dord.

Ook in zijn tweede trainersseizoen moet Cruijff de landstitel aan de Eindhovenaren laten. Wanneer de enkelellende van Europees topscorer Van Basten begint, schrijft Cruijff het kampioenschap af en maakt hij met zijn prijsschutter de deal dat die zich mag sparen in de Eredivisie, op voorwaarde dat hij hem twee bekers bezorgt, de Nederlandse en die Europese. ‘Anders maak ik je kapot’, dreigt Johan ter motivatie.

Paukenslag
Van Basten maakt er zeven in het KNVB-bekertoernooi dat Ajax inderdaad wint en zes in de Europa Cup 2. Zijn rake kopstoot tegen Lok. Leipzig is de paukenslag waarmee hij zijn spelerscarrière bij Ajax beëindigt. Cruijffs aanvoerder is pas 22, maar volrijp en na 128 goals in 133 competitiewedstrijden voor Ajax zal hij voor het grote clubvoetbalwerk naar AC Milan vertrekken.

En over die beroerde finale in Athene zeurt inderdaad al snel niemand meer. Want die blijkt het begin van nieuwe hoogtij in het Nederlandse voetbal. Een jaar later zal het land op zijn kop staan vanwege het Oranjebal op het EK.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 1 van de Ajax Encyclopedie]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven): Marco van Basten betreedt als aanvoerder van Ajax het finaleveld in Athene. Achter hem Stanley Menzo, Sonny Silooy en Rob Witschge. Rechts doelman René Müller van Lokomotive Leipzig.

Foto's: Erfgoed Ajax