Menu
15 jaar ArenA: Musampa koestert goal

15 jaar ArenA: Musampa koestert goal

De Amsterdam ArenA bestaat op zondag 14 augustus exact 15 jaar. Ajax.nl gaat deze week terug in de tijd en blikt in een aantal afleveringen terug op memorabele momenten uit de periode 1996 - 2011. In aflevering 3 (slot): Kiki Musampa. Hij scoorde op 21 augustus 1996 tegen NAC Breda de eerste Ajax-goal in de ArenA.

Musampa reageert verrast als hij van het aanstaande jubileum van de Amsterdam ArenA hoort. ,,Is het alweer zo lang geleden?”, zegt de inmiddels 34-jarige ex-Ajacied als hij het jaartal 1996 hoort vallen. ,,Ik word er nog vaak aan herinnerd dat ik die historische goal heb gemaakt, maar ik heb er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat we inmiddels alweer 15 jaar verder zijn. Het wordt nu bijna letterlijk een historisch doelpunt.”

Voor altijd zal de naam van Musampa met de ArenA verbonden blijven. Op 21 augustus 1996, een week na de officiële opening, was hij de eerste Ajacied die een doelpunt maakte in het nieuwe stadion van Ajax. ,,Naast dat doelpunt herinner ik me vooral ook de aanloop naar die bevrijdende goal toe. De spanning steeg, want het duurde lang voordat Ajax eindelijk het eerste doelpunt in eigen stadion maakte.” Een week eerder tijdens de officiële openingswedstrijd tegen AC Milan (0-3) was de eer van de eerste ArenA-goal weggelegd voor Dejan Savićević. Vier dagen later verloor Ajax in de ArenA met 3-0 van PSV in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Vervolgens duurde het tijdens de competitiewedstrijd Ajax - NAC nog tot de 81e minuut voordat er eindelijk door 50.000 Ajax-supporters gejuicht kon worden. Op aangeven van Nordin Wooter schoot Musampa met links
raak.

Kiki Musampa maakte op 21 augustus 1996 het eerste Ajax-doelpunt in de ArenA. Kiki Musampa maakte op 21 augustus 1996 het eerste Ajax-doelpunt in de ArenA.

Vele jaren en doelpunten later volgt de voormalig middenvelder Ajax nog steeds intensief. ,,Ik was vorig seizoen erg blij met het kampioenschap van Ajax. Die derde ster moest er eindelijk eens komen. Ook dit seizoen zal ik weer geregeld naar de ArenA gaan om wedstrijden te bekijken”, zegt Musampa, die vorige week ook weer even kortstondig in Amsterdam in actie kwam tijdens de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar.

Zijn meest succesvolle jaren beleefde hij in Amsterdam. In 1995 won hij met Ajax alles wat er te winnen viel. Naast de landstitel en de Johan Cruijff Schaal veroverde hij ook de Champions League, Europese Supercup en de Wereldbeker. Een jaar later werd hij opnieuw kampioen met Ajax. In 1997 vertrok Musampa naar Girondins de Bordeaux. Vervolgens begon hij een voetbalreis langs vele clubs. In tien jaar tijd speelde hij achtereenvolgens voor Málaga CF, Atlético Madrid, Manchester City, Trabzonspor, AZ, FC Seoul en Willem II. Met die laatste club keerde hij in 2009 voor het eerst in een ander shirt terug in de ArenA. Het werd een wedstrijd om snel te vergeten, want Willem II ging die middag met 7-0 onderuit in het stadion waar Musampa ooit de eerste Ajax-goal scoorde.

Inmiddels heeft Musampa zijn profcarrière beëindigd. Hij is druk met verschillende (sociaal maatschappelijke) projecten. Masters of the Game, FC New Amsterdam en Studio Noach eisen tegenwoordig zijn aandacht op. ,,Als speler was ik daar ook al mee bezig, maar nu ik gestopt ben krijgen deze activiteiten steeds meer de overhand.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

15 jaar ArenA: meer dan alleen Ajax

15 jaar ArenA: mooie Ajax-momenten