Menu
15 november 1964: Johan Cruijff debuteert in Ajax 1

15 november 1964: Johan Cruijff debuteert in Ajax 1

Johan Cruijff maakte op 15 november 1964 tegen GVAV zijn officiële debuut als Ajacied. Cruijff scoorde die dag op Groningse grond en ontwikkelde zich in de jaren daarna tot wereldster. Het debuut van de grootste Ajacied in de clubhistorie in 50 feiten, weetjes en anekdotes.

* Johan Cruijff werd vrijdag 25 april 1947 geboren in het Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost.

* Op 25 april 1953 speelde Cruijff zijn allereerste wedstrijd in een Ajax-shirt. Als het Welpenelftal een speler mist mag de toekijkende Cruijff invallen.

* Cruijff was al op 4-jarige leeftijd bij Ajax te vinden, omdat zijn ‘oom Henk’ terreinknecht was in de Meer. De kleine Cruijff hielp in en rondom de Meer bij kleine klusjes.

* Cruijff werd op zijn tiende verjaardag lid van Ajax. De latere wereldster werd in het seizoen 1956-1957 aangenomen als welp.

* A-junior Cruijff speelde tot aan zijn debuut zijn jeugdwedstrijden in Ajax’ hoogste jeugdselectie onder meer samen met Barry Hulshoff en Arie van Eijden.

* In de eerste Eredivisie-jaren van Ajax was Cruijff ook al in een andere rol betrokken bij het eerste elftal. Zo legde hij onder meer na wedstrijden en trainingen handdoeken klaar voor de spelers. Cruijff deed ook boodschappen voor doelman Eddy Pieters Graafland.

* Johan Cruijff maakte vandaag exact 50 jaar terug zijn debuut in Ajax 1 (15 november 1964: GVAV – Ajax 3-1).

* Debutant Cruijff maakte tegen GVAV het enige Ajax-doelpunt van de middag. Cruijff was daarmee -geheel volgens de Ajax-traditie - een scorende debutant.

* Een week na zijn officiële debuut als Ajacied tegen GVAV scoorde Johan Cruijff opnieuw. Daarmee scoorde hij ook bij zijn thuisdebuut (5-0-overwinning op PSV).

*Cruijff werd na zijn eerste officiële optreden abusievelijk ‘Kruijff’ genoemd in de krantenverslagen.

* In zijn jaren als straatvoetballer was Faas Wilkes Cruijffs grote voorbeeld. Net als zijn vroegere idool speelde ook Cruijff in zijn latere carriere bij het Spaanse Levante.

* Vic Buckingham was de Ajax-trainer die Cruijff op 17-jarige leeftijd liet debuteren. De Engelsman stapte op 21 januari 1965 op. Rinus Michels was zijn opvolger.

* Ajax besloot zijn eerste seizoen met Cruijff in de selectie met een teleurstellende dertiende plaats.

* Kort voor zijn officiële debuut speelde Cruijff voor het eerst officieus mee in Ajax 1 op 24 oktober 1964. Ajax won de oefenwedstrijd bij Helmondia ’55 met 2-3.

* Cruijff verruilde Ajax in 1973 voor FC Barcelona. Hij speelde zijn laatste wedstrijd in zijn eerste periode als Ajacied op 19 augustus 1973 thuis tegen FC Amsterdam: 6-1. Cruijff scoorde een keer.

* Cruijff scoorde na zijn overstap van Ajax naar Barcelona ook direct bij zijn Catalaanse debuut. Op 28 oktober 1973 maakte de Amsterdammer er zelfs twee tegen Granada: 4-0.

* Cruijff speelde op 17 mei 1983 zijn 369ste en definitief laatste wedstrijd als Ajacied. In Nijmegen was NEC in de bekerfinale de tegenstander. Ajax won de beker nadat het de strafschoppen beter had genomen: 2-3. Cruijff tekende in deze bekerfinale in de reguliere speeltijd voor zijn laatste doelpunt als Ajacied.

* Na Ajax en FC Barcelona droeg Johan Cruijff ook de tricots van Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante en Feyenoord.

* Cruijff bezet met 369 duels de negende plek op de eeuwige ranglijst van Ajacieden die de meeste officiële wedstrijden speelden. Sjaak Swart is met 603 duels nog altijd koploper.

* Johan Cruijff maakte 271 doelpunten als Ajacied.

* Cruijff is met zijn 271 doelpunten de op één na doeltreffendste Ajacied in de clubhistorie. Alleen ‘Goaltjes’ Piet van Reenen scoorde vaker: 273 keer.

Johan Cruijff maakte exact 50 jaar terug zijn officiële debuut als Ajacied. De Amsterdammer zou vervolgens uitgroeien tot beste Ajacied in de clubhistorie. Op 6 december 1981 keerde Cruijff in een thuisduel met Haarlem als speler terug voor een tweede tijdperk als Ajacied. Johan Cruijff maakte exact 50 jaar terug zijn officiële debuut als Ajacied. De Amsterdammer zou vervolgens uitgroeien tot beste Ajacied in de clubhistorie. Op 6 december 1981 keerde Cruijff in een thuisduel met Haarlem als speler terug voor een tweede tijdperk als Ajacied.

* Als speler werd Cruijff acht keer landskampioen met Ajax en won hij drie keer de Europa Cup I (1971, 1972, 1973). Cruijff veroverde daarbij ook een keer (1972) de Wereldbeker voor Clubteams.

* Naast zijn acht landstitels als Ajacied veroverde hij ook een kampioenschap met Barcelona (1974) én werd hij als Feyenoorder in 1984 kampioen van de Eredivisie.

* Ajacied Cruijff werd twee keer topscorer van de Eredivisie (1966-1967 en 1971-1972).

* Cruijff werd drie keer uitgeroepen tot Europees Voetballer van het Jaar: 1971, 1973 en 1974.

* Als international droeg Cruijff in 48 interlands het Oranjeshirt. Hij droeg het Oranjeshirt 21 keer als speler van Ajax.

* Cruijff tekende in zijn tweede interland (tegen Tsjechoslowakije) voor een primeur. Hij werd als eerste international in de historie van het Nederlands elftal van het veld gestuurd.

* Cruijff won als voetballer uiteraard meer prijzen met Ajax. Ook als honkballer was hij succesvol. Met het aspiranten-honkbalteam vierde Cruijff in 1961 het Amsterdams kampioenschap.

* Cruijff keerde vier keer officieel terug bij Ajax. Eerst als speler (1981-1982) en later (1985) als trainer. In 2008 vroeg de club hem het voetbaltechnisch beleid vorm te geven. Na enkele weken legde hij zijn taak neer. In 2011 was hij enige tijd lid van Ajax’ Raad van Commissarissen.

* Cruijff trad op 1 juli 1985 aan als technisch directeur van Ajax. De ‘directeur’ was in de praktijk vooral hoofdtrainer. Hij verliet de club op 4 januari 1988 na een conflict met het toenmalige bestuur-Harmsen.

* Cruijff hielp Ajax in het seizoen 1986-1987 aan zijn eerste Europese hoofdprijs sinds 1973. In Athene coachte de Amsterdammer zijn ploeg naar de Europa Cup II, de toenmalige beker voor bekerwinnaars.

* Als Ajax-trainer veroverde Cruijff twee nationale bekers: 1986 en 1987.

* Johan Cruijff scoorde op 29 november 1970 zes keer in de wedstrijd tegen AZ’67. AZ-keeper Gerrit Vooys moest uiteindelijk 8 Ajax-treffers incasseren: 8-1.

* De naam van FC Den Haag-keeper Ton Thie is voor altijd verbonden aan de magistrale lob die Cruijff op 2 januari 1972 over de Hagenaar stuurde in het met 1-2-gewonnen uitduel.

* Ook HFC Haarlem-keeper Edward Metgod werd ooit slachtoffer van een majestueus ‘lobbende’ Cruijff. De doelman scoorde met een fantastische lob bij zijn rentree als Ajacied, op 6 december 1981.

* De unieke één-twee-penalty waarmee Cruijff en Jesper Olsen doelman Otto Versfeld in de luren legden staat nog altijd in vele geheugens gegrift. Ajax won op 5 december 1982 met 5-0 van Helmond Sport.

* Cruijff boekte zijn grootste zege als Ajacied op 19 mei 1972. Ajax - Vitesse eindigde in 12-1.

* Cruijff leed als Feyenoorder uitgerekend in de Klassieker zijn grootste nederlaag als voetballer. Op 18 september 1983 won Ajax in het Olympisch Stadion met 8-2 van Cruijff en co.

* Cruijff was twee keer hoofdrolspeler tijdens een erewedstrijd in het Ajax-shirt. Op 7 november 1978 speelde hij zijn ‘afscheidswedstrijd’ tegen Bayern München. Op 6 april werd de Erewedstrijd Johan Cruijff/30 jaar finales-wedstrijd gespeeld in de Amsterdam ArenA.

* Cruijff zocht en vond een plek in de Ajax-dug-out bij Ajax-trainer Leo Beenhakker op 30 november 1980 tijdens Ajax – FC Twente. Ajax stond met 2-3 achter. Met Cruijff naast Beenhakker won Ajax uiteindelijk met 5-3.

* Op 30 oktober 1970 droeg Cruijff voor het eerst het rugnummer 14 in een officieel duel (Ajax – PSV 1-0). Gerrie Mühren wilde het shirt met rugnummer 9 liever niet af staan aan de latere ‘nummer 14’.

* Als eerbetoon aan de beroemdste Ajacied in de clubhistorie ‘bevroor’ Ajax het rugnummer 14 op 18 april 2007, kort na Cruijffs 60ste verjaardag. Sindsdien zal geen speler het rugnummer 14 meer dragen in Ajax 1.

* Het magische nummer 14 wordt nog wel gedragen in Ajax’ amateurtak, bij de Ajax Vrouwen en in de jeugdopleiding. Op de Toekomst wordt dagelijks hard gewerkt aan mogelijke opvolgers van Cruijff in Ajax 1.

* Sinds 1996 wordt gestreden om de Johan Cruijff Schaal. Sinds de beroemdste Ajacied zijn naam aan deze Supercup verbond won Ajax de prijs vijf keer.

* Johan Cruijff is de maker van het snelste Ajax-doelpunt ooit. Op 21 november 1971 scoorde hij al na negen seconden in de thuiswedstrijd tegen Telstar (5-2-winst).

* Johan Cruijff tekende op 20 augustus 1972 in de ‘uitwedstrijd’ tegen FC Amsterdam voor een eigen doelpunt. Hij versloeg zijn eigen doelman Heinz Stuy met een fraaie boogbal. Ajax won desondanks in het Olympisch Stadion met 1-2.

* Cruijff speelde zijn laatste officiële wedstrijd als voetballer op 13 mei 1984. Als Feyenoorder droeg hij bij aan de 2-1-overwinning op PEC Zwolle.

* Omdat het partij was in de laatste officiële wedstrijd van de voetballer-Cruijff, werd een tribune van het toenmalige (en inmiddels gesloopte) Oosterenkstadion van Zwolle ooit omgedoopt tot Johan Cruijff Tribune.

* Johan Cruijff werd op 6 april 1999 benoemd tot erelid van Ajax.

* Cruijff ontving afgelopen seizoen van de Europese voetbalbond UEFA de 'President's Award', een prijs voor oud-spelers die volgens de bond een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het voetbal. Onder anderen Alfredo Di Stéfano, Sir Bobby Charlton, Eusébio, Raymond Kopa, Gianni Rivera en Franz Beckenbauer gingen de voormalig Ajacied voor.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (onder) Erfgoed Ajax

Johan Cruijff ontving op 16 februari 2014 voorafgaand aan Ajax - sc Heerenveen de UEFA President's Award. Johan Cruijff ontving op 16 februari 2014 voorafgaand aan Ajax - sc Heerenveen de UEFA President's Award.
Als eerbetoon aan Cruijff 'bevroor' Ajax het rugnummer 14 in 2007. Als eerbetoon aan Cruijff 'bevroor' Ajax het rugnummer 14 in 2007.
Cruijff in zijn beginjaren als Ajacied bij het oude Ajax-stadion de Meer. Cruijff in zijn beginjaren als Ajacied bij het oude Ajax-stadion de Meer.