Menu
16-jarige Bazoer leert en geniet

16-jarige Bazoer leert en geniet

Het is een rol die ooit Clarence Seedorf bij Ajax bekleedde. Ook Christian Eriksen was een paar jaar terug de benjamin van de groep. Dit seizoen is die rol voorbehouden aan Riechedly Bazoer. De 16-jarige verdediger is met afstand de jongste op het trainingsveld. Ajax.nl volgde hem tijdens de eerste dag van het trainingskamp in Oostenrijk.

Precies op de dag dat zijn contract bij Ajax officieel inging, stapte Bazoer maandagochtend met Ajax in het vliegtuig richting Oostenrijk. Na een week trainingsarbeid op de Toekomst - en zijn officieuze debuut in Ajax 1 - krijgt de jeugdinternational deze week op ruim 950 kilometer afstand van Amsterdam de kans om zich aan Frank de Boer te laten zien. Vol verwachting begon hij maandag aan de eerste training op het veld van gastheer SSV Neustift.

Ergens op de snelweg tussen Putten en Amsterdam kreeg Bazoer afgelopen zaterdag te horen dat er voor hem een plaats in het vliegtuig naar Oostenrijk was gereserveerd. Het was ongeveer een uur nadat Frank de Boer tegen de pers zei dat Bazoer 'heel volwassen' had gespeeld tijdens het eerste oefenduel van de voorbereiding. ,,Zeker als je bedenkt dat hij pas 16 jaar is”, voegde de 112-voudig international eraan toe. ,,Natuurlijk is het mooi als Frank de Boer dat over je zegt. Ik vat het als een compliment op. Het motiveert me om zo door te gaan."

Riechedly Bazoer trekt veel met Kenny Tete en Christian Poulsen op. Riechedly Bazoer trekt veel met Kenny Tete en Christian Poulsen op.

Ruim een halfjaar na het ondertekenen van zijn driejarige contract bij Ajax mag Bazoer vanaf nu ook officiële wedstrijden spelen. Na zijn overgang uit de jeugdopleiding van PSV moest het toptalent wegens regelgeving van de KNVB tot het seizoen 2013-2014 wachten voordat hij officiële wedstrijden voor zijn nieuwe club mag spelen. Toch ziet Bazoer deze week niet als een nieuwe start. ,,Ik heb het afgelopen halfjaar al geregeld met het eerste elftal meegetraind, dus de meeste van de spelers ken ik inmiddels vrij aardig. Ik ben heel goed opgevangen door iedereen binnen de groep.”

Bazoer startte de voorbereiding op het nieuwe seizoen vorige week samen met een jeugdig Ajax op de Toekomst. De selectie bestond bij afwezigheid van de internationals uit een mix van Ajax 1 en Jong Ajax. Vanaf deze week ziet de samenstelling er duidelijk anders uit. De terugkeer van tien (jeugd)internationals heeft logischerwijs invloed op het niveau van de trainingen, zo merkte ook Bazoer maandagmiddag toen de eerste oefensessie op Oostenrijkse bodem voorbij was. ,,Ze tillen het niveau van de training direct omhoog. Daar kan ik als jonge speler alleen maar heel veel van leren. Daarnaast geniet ik er ook van. Prachtig dat ik dit nu al mag meemaken.”

In de groep van 23 spelers en drie keepers springen twee namen eruit voor Bazoer. Allereerst is dat Kenny Tete. De 17-jarige rechtsback is behalve 'collega-benjamin' ook zijn kamergenoot in Oostenrijk. ,,Ik ken Kenny al een tijdje. We trekken veel samen op. Bij het Nederlands elftal onder 17 jaar zijn we ook teamgenoten. We hebben dus al het nodige met elkaar meegemaakt.” De andere naam is Christian Poulsen. De ervaren Deen (33) is ruim twee keer zo oud als Bazoer. Afgelopen week ontfermde hij zich geregeld over Bazoer. ,,Hij is een echte ‘routinier’ zoals Frank de Boer hem noemt. Hij heeft alles al een keer meegemaakt en straalt dat ook uit. Afgelopen week heb ik een paar keer met hem gesproken. Ik ben ervan overtuigd dat ik de komende tijd veel van hem ga leren.”

Ajax Media volgt Ajax tijdens het trainingskamp in Oostenrijk op de voet. Via Ajax.nl, Ajax TV, Twitter en Facebook houden we je iedere dag op de hoogte van de gebeurtenissen voor en achter de schermen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Riechedly Bazoer arriveerde samen met zijn teamgenoten per mountainbike bij het trainingsveld. Riechedly Bazoer arriveerde samen met zijn teamgenoten per mountainbike bij het trainingsveld.