Menu
1995: Ajax - Bayern München

1995: Ajax - Bayern München

Een kolkend Olympisch Stadion in Amsterdam voor de return van de halve finales van de Champions League in het seizoen 1994/1995.

Een stadion bomvol verwachtingen. Een stadion bomvol hoop. Een stadion bomvol overtuiging. De opdracht van Ajax staat geschreven in de gebiedende wijs: winnen van Bayern München om de finale van de Champions League te bereiken. Daar zijn de hoofdrolspelers! Ajax en Bayern München betreden, voorafgegaan door scheidsrechter Sandor Puhl (hij leidde de laatste WK-finale) het veld. Bij Ajax ontbreekt Frank de Boer en dat betekent dat Winston Bogarde voor het eerst vanaf het begin in een Champions League-wedstrijd speelt.

Het aantal afwezigen bij Bayern is groter. Kostadinov, Matthäus, Papin, Kahn; het zijn niet de minste spelers die trainer Trapattoni moet missen. Wel van de partij zijn keeper Scheuer (in de heenwedstrijd geschorst) en de linke aanvaller Marcel Witeczek. En de leider van de Duitse verdediging. Thomas Helmer, die in München geblesseerd uitviel met een spierblessure, doet ook mee.

Bayern wacht
Ajax zet meteen de toon en Bayern wacht, zoals voorspeld, op de counterkansen. Steeds dichter sluit Ajax de tegenstander in. Kanu haalt uit en zijn schot ranselt de paal. Kleine kansen, grotere kansen, hoekschoppen en voorzetten. De Beierse defensie houdt stand. Tot aan de elfde minuut. Litmanen tracht met een halve omhaal te scoren maar Kuffour kopt de bal net voor hem weg. De redding van de Ghanees lijkt een corner op te leveren maar bij de rechterpaal kopt Ronald de Boer de bal weer terug in de doelmond waar Litmanen is opgekrabbeld en met een ferme kopstoot voor de 1-0 zorgt.

Dansen op de jubel
De ban is gebroken, de rood-witte vlaggetjes dansen op de jubel. De Ajax-druk blijft, verdedigen heeft geen zin. Toch sluimert er gevaar. En in de 39e minuut valt er een koudefront in het Olympisch Stadion. Bayern breekt uit en de verre voorzet vanaf rechts wordt door Witeczek achter Van der Sar gekopt. Het ongeloof van de supporters mengt zich met angstige visioenen. Het zal toch niet..

Na het slikken van de teleurstelling wordt de schok goed verwerkt. Een aanval over links levert Marc Overmars balbezit op. Hij schuift de bal ter hoogte van de zestienmeterlijn naar Litmanen die de bal door de benen laat lopen voor de inkomende Finidi. Zijn schot is stijlvol, effectvol en verwoestend. Ajax staat vlak voor rust weer op voorsprong en die wordt enkele minuten later verder uitgebouwd. Een Finidi-hoekschop wordt doorgekopt naar de tweede paal waar Ronald de Boer oplet en scoort. Het stadion lijkt zich even te verheffen en het feest wordt tijdens de rust met volle overgave, en ondersteund door een optreden van violist André Rieu doorgevierd.

Ajax laat discipline iets los
De roes heeft Ajax ook na de thee in zijn greep. Er zijn twee minuten gespeeld wanneer Jari Litmanen wordt vrijgespeeld. De balaanname is perfect en in een vloeiende beweging schudt hij zijn tegenstander van zich af en knalt met links Ajax naar 4-1. Bayern lijkt een vernedering tegemoet te gaan, maar de Duitsers verzetten zich, werpen iets van hun angstvalligheid af terwijl Ajax de discipline iets loslaat. Een tweede Bayern-doelpunt hangt in de lucht en valt ook inderdaad. De Ajax-defensie brokkelt en Mehmet Scholl komt in ideale positie om te scoren. Van der Sar is uit positie gespeeld en alleen de zich naar de doellijn reppende Blind kan voor redding zorgen.

Daar heeft hij zijn hand voor nodig. In een reflexbeweging slaat hij de bal uit de doelmond. In dezelfde beweging botst Blind tegen de wat zwaardere Rijkaard en beland tegen het net waar hij blijft liggen. Niet geblesseerd maar versteend. Hij zou onder de grasmat willen kruipen want hij weet dat de overtreding klinisch gezien onnodig was en wat de arbitrale sanctie tegen opzettelijk ‘hands’ is: rood. En rood betekent: geen finale! Een heel stadion vreest mee. In de volgende versteende seconden durft Blind geen oogcontact met de scheidsrechter aan.

Blind probeert zich onzichtbaar te maken
Het zijn de ergste momenten van zijn loopbaan. Iedereen behalve Blind volgt de hand van Puhl die in de borstzak voelt en daaruit de juiste kaart trekt: geel! Het publiek schreeuwt alsof Blind zojuist het winnende doelpunt in de finale heeft gemaakt. De Bayern-spelers vliegen de scheidsrechter aan maar die laat zich niet vermurwen. Blind probeert zich onzichtbaar te maken en houdt zich ver van de discussie. Pas wanneer de strafschop is genomen (en benut) gaat het weer met hem. Wenen is gered.

Bayern blijft gevaarlijk maar in de slotminuut leidt invaller Kluivert een prachtig slotakkoord in. Na een één-twee met Litmanen legt hij de bal in de loop van Marc Overmars die met een diagonaal schot voor 5-2 en de onderstreping van een heerlijke waarheid zorgt. Ajax zit in de finale!

Dit verhaal komt uit 1995, We are the champions. Dit boek ligt vanaf nu in de Official Ajax Fanshop en de boekwinkel. 1995, We are the champions is nu al te bestellen op Ajaxshop.nl. Surf voor meer informatie naar Ajax.nl/1995.

Bestel hier het boek