Menu
2-0 achter in de Kuip, maar Ajax haalt de schouders op

2-0 achter in de Kuip, maar Ajax haalt de schouders op

Deze week gaan we terug naar 22 oktober 1995 wanneer Ajax in de Kuip Feyenoord achteloos en hardhandig een illusie ontneemt.


Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


In de herfst van 1995 is het in de Eredivisie de vraag of er tegen Ajax nog punten gepakt kunnen worden. Wat heet, het is zelfs de vraag of er nog gescoord kan worden tegen de titelhouder en kampioen van Europa. Ajax is op zijn allerbest en de competitie begonnen met 9 overwinningen en 0 tegengoals. Dus als het bij Feyenoord - Ajax na nog geen 10 minuten 2-0 staat, zindert de Kuip als nooit te voren en deinen de volgepakte tribunes vervaarlijk in een oceaan van onvoorstelbare herrie.

Nog voor rust is het 2-3
Maar op het veld blijven de Ajacieden opmerkelijk rustig, stoïcijns zelfs. Danny Blind en Frank de Boer kijken elkaar aan en halen de schouders op: nog ruim tachtig minuten te spelen, tijd zat. Het lijkt hoogmoed, maar het is zelfverzekerdheid. Ajax weet dat het met zijn vlotte en rake positiespel overal en altijd kansen creëert en gaat bij 2-0 achter voortvarend aan de slag. Binnen een kwartier halveert de aanvallende back Winston Bogarde de achterstand, na een half uurtje maak Jari Litmanen gelijk en nog voor rust is het 2-3 door een treffer van Marc Overmars.

Danny Blind en Frank de Boer kijken elkaar aan en halen de schouders op

Ongenaakbaar
In de Kuip weergalmt nog slechts Amsterdams gezang. Het thuispubliek probeert Feyenoord in de 2e helft nog met zijn aanmoedigingen vooruit te duwen, maar in de 57e minuut snijdt het countermes van Ajax het hart van de Rotterdamse verdediging volledig open. Feyenoord-trainer Arie Haan ziet hoe zijn routinier Ronald Koeman voor schut gaat bij een één-tweetje tussen Patrick Kluivert en Ronald de Boer, waarna Jari Litmanen de bal slim teruglegt op Overmars die secuur raak mikt: 2-4. Omdat Ajax nonchalant wordt, blijft het daar bij. De Feyenoorders op het veld en de tribunes druipen af, hardhandig beroofd van een illusie. In het kalenderjaar 1995 is Ajax in de Eredivisie ongenaakbaar. Van de 37 competitiewedstrijden worden er 34 gewonnen en slechts 3 keer wordt een gelijkspelletje afgestaan.

Marc Overmars (11) viert de 2-3 met Jari Litmanen, Patrick Kluivert en Winston Bogarde (5). Links Clemens Zwijnenberg, rechts Peter Bosz. Bron: Erfgoed Ajax
Marc Overmars (11) viert de 2-3 met Jari Litmanen, Patrick Kluivert en Winston Bogarde (5). Links Clemens Zwijnenberg, rechts Peter Bosz. Bron: Erfgoed Ajax

Bloemetje van Heinz Stuy
In Rotterdam stapt Ajax lachend van het veld. De voetbalwereld ligt aan de voeten van het Van Gaal-collectief dat nog 2 maanden verstoken zal blijven van tegenslag (blessureleed vooral). Alleen bij Edwin van der Sar kan er in Rotterdam geen grijns af. De doelman baalt van de tegentreffers, en vooral van de 1-0 van Clemens Zwijnenberg, een poeier in de kruising. Van der Sar was namelijk hard op weg naar het nationale record van Heinz Stuy, die in 1971 zijn doel in de Eredivisie 1082 minuten lang school hield.


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie.


Ajax Encyclopedie deel 2Lees ook: Ajax speelt op zijn best, maar verliest in Madrid

Beeld (boven): Marc Overmars, maker van twee doelpunten, snelt langs Clemens Zwijnenberg, maker van de openingsgoal.
Bron: Erfgoed Ajax