Menu
2 september 1956: 'Tik-tak-tik' en daar is Ajax' 1e Eredivisie-goal

2 september 1956: 'Tik-tak-tik' en daar is Ajax' 1e Eredivisie-goal

Ajax opende het 1e Eredivisie-seizoen op 2 september 1956 met een minieme overwinning op het Bredase NAC. Loek den Edel maakte Ajax' 1e Eredivisie-goal waarmee de club de weg insloeg richting de landstitel.

'Pietje van der Kuil is een man die uit alle standen een bal onder controle kan brengen, die met gemak een aantal spelers kan passeren en daardoor kansen schept', verklaart De Telegraaf daags na de 1e Eredivisie-wedstrijd van Ajax, thuis tegen NAC, de uitblinkersrol van de kleine rechtsbuiten in het rood en wit. 'In het eerste half uur', vervolgt de krant, 'liep Kees Kuijs, zijn directe tegenstander, alle kanten op, maar aldoor in de verkeerde richting.'

Schicht
Geen geringe prestatie van Van der Kuil, want die Kuijs is toch mooi de vaste linksback van het Nederlands elftal, ploeggenoot dus van 'Pietje' in Oranje. Hoewel Kuijs de streken van de rasvoetballer Van der Kuil toch wel zo’n beetje denkt te kennen, kan hij bij aanvang van het seizoen 1956-1957, op zondag 2 september, maar geen vat krijgen op de schicht die keer op keer met de bal aan de voet op hem afschiet. Van der Kuil is in bloedvorm, het is zo’n dag waarop zijn snelheid nog groter en zijn pingelen nog vaardiger dan gewoonlijk lijken.

Het rendement van al dat fraaie aanvalsspel op rechts is evenwel gering. Slechts 1e keer leidt het tot een treffer, wanneer Van der Kuil de bal op rechts van Rinus Michels krijgt. Het Vrije Volk beschrijft de winnende goal, en dus ook het 1e doelpunt van Ajax in de Eredivisie, als volgt:

'Tik-tak-tik; twee stappen, een schot: goal! Ajax-NAC was beslist. Alsof ze al jaren met elkaar gespeeld hadden, zo soepel combineerden de aanvallers van Ajax zich in de 9e minuut naar een doelpunt. Van der Kuil scheen een ingewikkelde dribbel van plan te zijn, maar verraste toen alle NAC-ers met zijn afgemeten pass naar Bleyenberg en die had er maar een tel voor nodig om Den Edel te bereiken. De scherp opgestelde Amsterdamse rechtsbinnen richtte secuur. Er was geen grijpen aan voor De Moor. Het was 1-0 en… dat bleef het.'

Onverzettelijkheid
De zege op de Noad Advendo Combinatie mag dan krap zijn, hij is zonder meer terecht en krijgt in het 1e Eredivisie-seizoen opvallend vaak navolging. Liefst 15 van de 34 competitiewedstrijden zal Ajax met 1 doelpunt verschil winnen. Het zegt veel over de onverzettelijkheid van de Amsterdammers die met grote wilskracht een voorsprong weten vast te houden.

Met de nieuwelingen Wim Bleyenberg, die is overgekomen van Rigtersbleek, en linksbuiten Willy Schmidt van EVV (Eindhoven) heeft Ajax volgens het Algemeen Handelsblad aan stootkracht gewonnen. Bovendien beschikken de Amsterdammers voorin over de sterke kopper Rinus Michels, de geboren dribbelaar Piet van der Kuil en Loek den Edel, man van kanonschoten die voor de Ajax-primeur in de Eredivisie echter niet al te veel kruit nodig heeft. Een tikje met precisie is genoeg voor de volle winst die Ajax op weg helpt naar de 1e Eredivisie-titel.

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het zojuist verschenen Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie

Fotobijschrift: Loek den Edel (midden) maakt tegen NAC het 1e Ajax-doelpunt in de eredivisie. Keeper Jacques de Moor heeft het nakijken bij het precisiewerk van de Amsterdamse rechtsbinnen.

KOOP HIER HET AJAX JAARBOEK
Tekst en foto: Ajax.nl