Menu
2015: 100 x Ajax Vrouwen, een terugblik

2015: 100 x Ajax Vrouwen, een terugblik

De Ajax Vrouwen speelden vrijdagavond november 2015 tegen de PSV Vrouwen hun 100ste officiële duel. Voorafgaand aan het jubileumduel werd teruggeblikt op de 9108 minuten, 151 uren, 198 helften en 99 wedstrijden daarvoor.

De kraker tegen de Eindhovense ploeg is weer een belangrijke horde in de strijd om het kampioenschap. De Ajax Vrouwen wachten sinds de start in 2012 op het landskampioenschap. In het seizoen 2012-2013 kwam het team onder leiding van Ed Engelkes niet verder dan een vierde plek. In de jaren die volgden werd er flink door geselecteerd door de technische staf, wat resulteerde in een derde plek in zowel het seizoen 2013-2014 als 2014-2015. Dat was wel in een 'aangeklede' competitie met Belgische ploegen erbij; de BeNeLeague.

Het hoogste vrouwenelftal haakte bij de competitietop aan en ook in het KNVB bekertoernooi gooiden ze hoge ogen. De spannende bekerfinale in 2014 tegen de PSV Vrouwen werd met 2-1 gewonnen en hierdoor was de eerste hoofdprijs voor de Ajax Vrouwen een feit.

Goede statitistieken
Onder leiding van coach Engelkes zegevierde het vrouwenelftal van de voorgaande 99 ontmoetingen maar liefst 60 keer. Dat betekent dat ongeveer 60% van de wedstrijden de volle drie punten opleverden. 18 keer eindigde een wedstrijd in een puntendeling en 21 keer werd er verloren. Van die 21 verliespartijen werd er 17 keer verloren met slechts een doelpunt verschil.

Een 'avondje' Ajax Vrouwen lijkt naast de aanwezige spanning ook een garantie op doelpunten. In totaal wisten de Ajacieden 220 keer het net van de tegenstander te vinden (gemiddeld 2.2 doelpunt per wedstrijd). Aan de andere kant incasseerden de Ajax-keepers in totaal 92 doelpunten (0.9 doelpunt per wedstrijd). De meest voorkomende uitslag is dan ook de 2-1 en 1-0. Beide uitslagen zijn negen keer vermeld op het scoreformulier.

Toonaangevende ontmoetingen
De grootste overwinning boekten de Ajax Vrouwen tegen PEC Zwolle. Op sportpark de Toekomst maakten de Ajacieden gehakt van de Zwollenaren. Mede door een hattrick van spits Chantal de Ridder werd een monsterscore van 7-0 neergezet. Linksachter Petra Hogewoning maakte tegen de ploeg uit Overijssel haar rentree na een slepende kruisbandblessure van twaalf maanden.

Op 1 februari 2013 kregen de Ajax Vrouwen een flinke tik te verwerken van Standard Luik. De Ajax-speelsters konden er geen Belgische chocolade van maken en verloren in Luik met 4-0. Dit is de grootste nederlaag in vier jaar tijd. Uiteindelijk eindigde Ajax op een derde plek met een achterstand van negen punten op nummer twee Standard Luik. FC Twente Vrouwen werd dat jaar kampioen van de BeNe League.

Smaakmakers van het team
In vier seizoenen tijd hebben 41 speelsters het rood-wit van Ajax om de schouders gedragen. Desiree van Lunteren is al jaren een vaste waarde binnen de Ajax-selectie. De veel scorende middenvelder speelde 92 wedstrijden voor de Ajax Vrouwen en wist hierin 37 keer het net te vinden. Dit maakt haar de meest ervaren speelster en tegelijkertijd de all-time topscorer van de Ajax Vrouwen.

Wie geregeld aan de basis van verschillende doelpunten stond was Claudia van den Heiligenberg. De linksbuiten heeft met 26 succesvolle voorzetten het recordaantal assists op haar naam. Zij verruilde in augustus 2015 Ajax in voor het Duitse FF USV Jena.

Ajax Vrouwen - PSV Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur op de Toekomst. De toegang is gratis.