Menu
22 augustus 2004: De slalom van Zlatan Ibrahimovic

22 augustus 2004: De slalom van Zlatan Ibrahimovic

De omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch. De hakgoal van Rafael van der Vaart in de Klassieker. Of de wedstrijdbepalende omhaal van Klaas Jan Huntelaar tegen Roda JC. Ook de imponerende slalom van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC past als gegoten in de eregalerij der klassieke Ajax-goals. Net als de toenmalige doelpuntenmaker, zijn ook de tegenstanders van Ajax op die bewuste voetbaldag jaren later nog bekend. Bij iedere editie van Ajax - NAC Breda zullen velen terugdenken aan de fabuleuze balbehandeling en goal van Zlatan Ibrahimovic. Op 22 augustus 2004 maakte de Zweed 1 van de mooiste Ajax-goals ooit.

Balberoeringen in, naar later bleek, zijn voorlaatste wedstrijd als Ajacied. Kort na de supertreffer en de daarop volgende competitiewedstrijd tegen FC Utrecht nam Ibrahimovic de wijk richting Italië. Zo kon het gebeuren dat de Zweed luttele weken later als speler van Juventus, in de Champions League, van de partij was tegen zijn oud-ploeggenoten.

Aan de wondergoal van Ajacied Ibrahimovic tegen NAC gingen vijf treffers vooraf. Na de openingstreffer van Yuri Cornelisse en goals van John Heitinga, Wesley Sneijder, Mike Zonneveld (in eigen doel) plus een ‘gewone’ treffer van de Zweed, koesterde Ajax een comfortabele 4-1 voorsprong. Een kwartier voor tijd startte Ibrahimovic zijn fameuze solo. Over de daarop volgende 5-2 en 6-2 van respectievelijk Arne Slot en Maxwell, sprak naderhand niemand meer. Ibrahimovic’ treffer was hét gesprek van de voetbaldag.

Beelden: Ajax.nl/Louis van de Vuurst