Menu
22 mei 1996: Geen prolongatie Champions League-titel

22 mei 1996: Geen prolongatie Champions League-titel

Ajax slaagt er op 22 mei 1996 nét niet in om zijn 2e Champions League op rij te winnen. De prolongatie van de titel loopt spaak op 2 gemiste strafschoppen tegen Juventus. In Rome is de teleurstelling dan ook groot. Hoe bereikte Ajax de finale?


Dit artikel verscheen in aanloop naar Ajax' UEFA Europa League-finale tegen Manchester United in 2017 op Ajax.nl. Europese finales lopen als een rode draad door de Amsterdamse clubhistorie. In deze negende aflevering 1996: hoe prolongatie van de titel slechts (2x) 11 meter weg was.


De negende Europese finale die Ajax in de historie speelde, was er weer één tegen Juventus. 23 jaar na de gewonnen wedstrijd in Belgrado moest de Champions League-titel uit 1995 worden geprolongeerd. Het liep anders.

Ajax speelt vier maanden na de winst op AC Milan weer in het Europese hoofdtoernooi. In een groep met Real Madrid, Ferencvaros en Grasshopper proberen de Amsterdammers onder leiding van Louis van Gaal het kunststukje een vervolg te geven.

De eerste wedstrijd is gelijk die tegen de Spaanse Koninklijke. In aanloop naar dat duel is er wel het een en ander gebeurd. Zo is het jongere broertje van Finidi George doodgeschoten bij rellen in Nigeria en is Patrick Kluivert betrokken bij een dodelijk ongeluk. Finidi wil per se spelen, Van Gaal beschermt Kluivert door hem niet op te stellen. Ajax wint de openingswedstrijd met 1-0. Het doelpunt is van de huidige directeur spelersbeleid Marc Overmars.

Frank de Boer in actie tegen Panathinaikos.
Frank de Boer in actie tegen Panathinaikos.

Kansregen
Tussen die winst en de return blijft Ajax ongeslagen tegen Ferencvaros (1-5) en Grasshoppers (3-0 en 0-0). En dan volgt op 22 november de wedstrijd in Madrid. De verwachtingen zijn hoog van beide ploegen maar Ajax maakt korte metten met Real. In een kansenregen wordt regelmatig de lat geteisterd. Bovendien worden Ajax-goals (ten onrechte) afgekeurd.

Pas na dik een uur spelen rondt Ajax wél doeltreffend af. Op aangeven van Finidi schuift Jari Litmanen de bal langs Francisco Buyo: 0-1. Tien minuten later ligt ook nummer twee in het net. Kluivert stuurt Overmars weg, die passeert Luis Enrique en geeft Kluivert de bal terug. De spits, een half jaar eerder de gevierde man bij de CL-zege op AC Milan, tikt 0-2 binnen. De kwartfinale is bereikt, ook al wacht er nog een wedstrijd tegen Ferencvaros: 4-0.

Kiki Musampa en Nordin Wooter zijn in extase na goal tegen Dortmund.
Kiki Musampa en Nordin Wooter zijn in extase na goal tegen Dortmund.

Twee grote prijzen rijker
Als de kwartfinale tegen Borussia Dortmund wordt gespeeld in maart, is Ajax twee grote prijzen rijker. In Tokyo wordt de Wereldbeker opgeëist na penalty’s en eind februari pakt Louis van Gaal met zijn ploeg de Europese Super Cup na winst (1-1 in Spanje en 4-0 in Amsterdam) op Real Zaragoza. Twee van de vier goals maakt Danny Blind uit een strafschop.

En dan de kwartfinale. In Duitsland eist Edgar Davids de hoofdrol op. Niet alleen maakt hij na een één-twee met Kluivert de openingstreffer in de achtste minuut, hij verricht ook bergen werk en levert de assist op Kluivert voor de 0-2. Twee weken later wint Ajax, dat met Blind, Reiziger en Finidi een flinke blessurelijst kan overleggen, wederom. Nu dankzij een doelpunt van Kiki Musampa.

Gillende Grieken
De finale gloort opnieuw als blijkt dat Panathinaikos de volgende tegenstander in de halve finale is. Toch komen de Grieken als winnaar uit de eerste wedstrijd in het Olympisch Stadion. Drie minuten voor tijd maakt Krysztof Warzycha de enige goal. Onzekerheid sluipt door de aderen van iedereen die Ajax liefheeft. Want kan de Amsterdamse ploeg dit in Stadio Spiros Louis met 75.000 gillende Grieken op de tribune wel rechtbreien?

Als Jari Litmanen al na vier minuten de openingsgoal maakt na een corner van Ronald de Boer gaat de hartslag van de fans al naar beneden. Dit moet goed komen. En dat komt het helemaal als Litmanen en Wooter er zelfs 0-3 van maken.

In de finale wacht weer een Italiaanse ploeg: Juventus. De strijd gaat - nota bene in het Italiaanse Rome - aardig gelijkop, maar de Oude Dame komt op voorsprong. Daarvoor heeft het wel een misverstand tussen Frank de Boer en Edwin van der Sar nodig. De gelijkmaker komt op een mooi moment: vier minuten voor rust. De Boer is levensgevaarlijk met zijn vrije trap, Angelo Peruzzi redt weliswaar maar bokst de bal voor de voeten van Litmanen. Die weet daar wel raad mee en maakt de 1-1.

In de tweede helft lukte het beide ploegen niet te scoren. Dat betekent uiteraard een zenuwslopende reeks strafschoppen. Davids mist gelijk al de eerste strafschop. Juventus blijft schadevrij. Met voor allebei de ploegen nog één speler te gaan, meldt Sonny Silooy zich. Hij schiet goed in de hoek maar Peruzzi weet de bal toch nog te keren. Als Jugovic de laatste voorbij Van der Sar schiet is het feest in Rome voor Juventus. Ajax is dichtbij geweest, heel dichtbij. Maar prolongeert de Europese titel niet.

1995-1996

13-09-95      T    Real Madrid             GR            1    0

27-09-95      U    Ferencvárosi TC         GR            5    1

18-10-95      T    Grasshopper Club        GR            3    0

01-11-95      U    Grasshopper Club        GR            0    0

22-11-95      U    Real Madrid             GR            2    0

06-12-95      T    Ferencvárosi TC         GR            4    0

06-03-96      U    Borussia Dortmund                   2    0

20-03-96      T    Borussia Dortmund                   1    0

03-04-96      T    Panathinaikos AO                    0    1

17-04-96      U    Panathinaikos AO                    3    0

22-05-96       N Juventus               F             1    1  nv2

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Louis van de Vuurst en beeldarchief Ajax