Menu
24 augustus 2012: Ajax Vrouwen winnen 1e duel

24 augustus 2012: Ajax Vrouwen winnen 1e duel

De Ajax Vrouwen speelden op vrijdag 24 augustus 2012 hun eerste officiële wedstrijd in de clubhistorie. Op sportcomplex de Toekomst was het team van trainer Ed Engelkes met 2-0 te sterk voor sc Heerenveen. Desiree van Lunteren en Babiche Roof scoorden namens Ajax. Het bijzondere duel trok ruim 3.000 supporters.

Het was vrijdag een historische dag in de clubgeschiedenis van Ajax en van het vrouwenvoetbal. Al weken, zo niet maanden werd er door velen uitgekeken naar het moment waarop de Ajax Vrouwen hun eerste officiële wedstrijd zouden gaan spelen. Met name aanvoerster Daphne Koster en Anouk Hoogendijk doken de afgelopen weken overal op in kranten en tijdschriften. Er werd zelfs al over ‘Godendochters’ geschreven.

Ook op de wedstrijddag werd het historische feit vele maanden aangehaald. Dat begon ’s ochtends al via de twitteraccounts van vrijwel alle speelsters en kreeg aan het begin van de avond zijn navolging op de Toekomst. Zo was het 94-jarige erelid Wim Schoevaart enkele uren voor de aftrap in gezelschap van de vrouwenselectie aan de grote tafel in de kantine te vinden. De man die alle 31 kampioenschappen van Ajax heeft meegemaakt, wilde dit moment uiteraard niet aan zich voorbij laten gaan. Ook Frank de Boer en aanvoerder Siem de Jong (die de aftrap verrichtte) waren aandachtig toeschouwer bij de openingswedstrijd in de BeNe League.

De startende elf van de Ajax Vrouwen. De startende elf van de Ajax Vrouwen.

Voor velen was het eerste duel van het vrouwenteam van Ajax ook een kennismaking met de nieuwe speelsters. Daarom een nadere introductie van de elf namen die trainer/coach Ed Engelkes liet starten. Te beginnen met keepster Laura du Ry. De verdediging werd geleid door aanvoerster Daphne Koster, die samen met Leonne Stentler het hart van de defensie vormde. Lisa van der Most en Petra Hogewoning bezetten de vleugels achterin. Het middenveld werd gevormd door Anouk Hoogendijk, Desiree van Lunteren en Tessel Middag. Spits Linda Bakker werd terzijde gestaan door Mandy Versteegt (rechts) en Babiche Roof (links).

Onder toeziend oog van ruim 3.000 supporters kreeg Ajax in de openingsfase al direct een paar goede kansen. Roof en Van der Most doken beurtelings voor het doel van Roxanne van den Berg op, maar beiden schoten ging naast. Opgeteld bij de kans van Bakker in het eerste kwartier waren de aanvallende intenties van de Ajax Vrouwen direct duidelijk. Na een halfuur spelen kreeg het overheersende Ajax loon naar werken. Uit een voorzet van Mandy Versteegt werkte Desiree van Lunteren de bal overtuigend tegen de touwen: 1-0. Een unieke goal, want Van Lunteren zal voor altijd de boeken ingaan als de eerste vrouw die ooit in een Ajax-shirt wist te scoren. Babiche Roof had een minuut later bijna de tweede goal op haar schoen, maar de aanvalster van Ajax raakte de lat.

Tien minuten na rust had Roof meer succes. De linksbuiten schoot de bal via de binnenkant van de paal in het doel waardoor Ajax op een comfortabele 2-0 voorsprong kwam. Die mooie uitgangspositie gaf Ajax in het vervolg niet meer uit handen. Keepster Du Ry had een rustige avond en de paar duizend fans zagen nog een paar mooie aanvallen aan zich voorbijtrekken. Een betere start hadden de Ajax Vrouwen zich uiteindelijk niet kunnen wensen.

Volgende week vrijdag staat de eerste uitwedstrijd van de Ajax Vrouwen op het programma. Die avond neemt Ajax het op tegen de vrouwen van FC Utrecht. Een week later wacht de uitwedstrijd tegen FC Twente. Op 21 september spelen de Ajax Vrouwen de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. De komende maanden komen ook de andere vijf Nederlandse deelnemers op bezoek op de Toekomst. Na de winterstop worden de bovenste en onderste vier teams uit Nederland en België aan elkaar gekoppeld. Uit die internationale competitie komt uiteindelijk de kampioen voort.

Scoreverloop: 31. Van Lunteren 1-0, 55, Roof 2-0.

Opstelling Ajax Vrouwen: Du Ry, v.d. Most, Koster, Stentler, Hogewoning, Hoogendijk, v. Lunteren, Middag, Versteegt, L. Bakker (73. E. Bakker), Roof (80. Becx).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Trainer Ed Engelkes betreedt het veld met assistent Benno Nihom. Trainer Ed Engelkes betreedt het veld met assistent Benno Nihom.
Siem de Jong verrichtte samen met Daphne Koster de aftrap. Siem de Jong verrichtte samen met Daphne Koster de aftrap.
Desiree van Lunteren loopt juichend weg na de 1-0. Een historische goal. Desiree van Lunteren loopt juichend weg na de 1-0. Een historische goal.
Anouk Hoogendijk haalt uit. Anouk Hoogendijk haalt uit.
Babiche Roof maakte tien minuten na rust het tweede Ajax-doelpunt. Babiche Roof maakte tien minuten na rust het tweede Ajax-doelpunt.
Aanvoerster Daphne Koster in actie. Aanvoerster Daphne Koster in actie.
Invalster Eshly Bakker ontwijkt haar tegenstandster. Invalster Eshly Bakker ontwijkt haar tegenstandster.
Drukte voor het doel van sc Heerenveen. Drukte voor het doel van sc Heerenveen.
Anouk Hoogendijk in een verbeten duel om de bal. Anouk Hoogendijk in een verbeten duel om de bal.
Daphne Koster zag dat Ajax een mooie eerste zege behaalde. Daphne Koster zag dat Ajax een mooie eerste zege behaalde.
De speelster bedanken de vele supporters. De speelster bedanken de vele supporters.
Tijd voor handtekeningen van de 'Godendochters'. Tijd voor handtekeningen van de 'Godendochters'.