Menu
24 januari 1973: Ajax wint eerste 'officieuze' Europese Supercup

24 januari 1973: Ajax wint eerste 'officieuze' Europese Supercup

Ajax veroverde op 24 januari 1973 zijn eerste Europese Supercup in de clubhistorie. In het seizoen 1972-1973 werden de eerste officieuze wedstrijden om de Europese Supercup gespeeld na een initiatief van dagblad De Telegraaf. Ajax won het tweeluik tegen Glasgow Rangers na zeges op 16 januari (1-3 in Glasgow) én 24 januari 1973.

Dankzij een idee van Telegraaf-journalist Anton Witkamp ontstaat in 1973 een nieuwe Europese competitie; de Supercup. Witkamp wil een strijd tussen de winnaar van de Europa Cup I en II. Glasgow Rangers, dat seizoen de houder van de Europa Cup II wil wel meedoen; de club bestaat honderd jaar en het jubileum kan zo worden opgeluisterd met een prachtig duel. Zodoende staan Ajax en Glasgow Rangers in een tweeluik tegenover elkaar.

Op 16 januari 1973 staat de eerste ontmoeting, die formeel het karakter 'vriendschappelijk duel' opgespeld krijgt omdat de UEFA het 'eerst nog even wil aanzien', op het programma. Ajax-trainer Stefan Kovács vindt het hele evenement eigenlijk een té forse aanslag op de volle agenda, maar de Roemeen ligt niet dwars. Op Ibrox in Glasgow laat Ajax zijn suprematie weer zien. De gastheer wordt alle kanten opgestuurd, maar hoeft pas na 34 minuten de eerste treffer te incasseren als Cruijff Johnny Rep wegstuurt, die met een simpel schuiver de score opent: 0-1. Tegen de veldverhouding in maakt MacDonald drie minuten voor rust gelijk, maar Cruijff zorgt met een prachtig staaltje voetbalkunst voor de 1-2. Cruijff klopt na een dieptepass van Haan zijn opponent op snelheid, stuurt een volgende met een schijnbeweging het bos in en schiet raak. In de tweede helft mag Arie Haan de stand naar 1-3 brengen, waardoor de return in Amsterdam eigenlijk een soort formaliteit wordt.

Toch komt Glasgow in dat duel in het Olympisch Stadion, op 24 januari 1973, al in de tweede minuut op voorsprong door een doelpunt van MacDonald, die van grote afstand doelman Heinz Stuy verrast. Daardoor ontvouwt zich nog een aantrekkelijk duel. Ajax maakt zich niet druk om de vroege achterstand en al in de elfde minuut egaliseert Haan de score. Quinton Young kopt binnen, als Tommy McLean de bal uit een vrije trap in het strafschopgebied deponeert. Ook die tweede Schotse voorsprong houdt niet lang stand. Drie minuten later zet Gerrie Mühren Ajax vanaf de strafschopstip weer naast de gasten, waarna Cruijff Ajax naar de winst schiet: 3-2.

Een jaar later is de UEFA Supercup een officiële, door de Europese bond erkende en georganiseerde wedstrijd.

Foto's: ajaximages.com
Tekst: Ajax.nl