Menu
26 februari 1962: Ajax wint Intertototoernooi en verovert 1e Europese trofee

26 februari 1962: Ajax wint Intertototoernooi en verovert 1e Europese trofee

Ajax won op 26 februari 1962 zijn eerste Europese hoofdprijs. In het Olympisch Stadion werd in de finale van het Intertototoernooi Feyenoord verslagen: 2-4.

Een voornaam doel van de 'Internationaler Fussball Cup', zoals de Intertoto officieel heette, was het opdoen van internationale ervaring. Een bijkomend voordeel van de wedstrijden in dit toernooi, waarvan de voorwedstrijden aan het einde van het seizoen werden gespeeld, waren de inkomsten uit voetbaltoto's. Nederland werd in het Intertototoernooi vertegenwoordigd door de bovenste 4 clubs uit de Eredivisie. Naast Ajax en Feyenoord verdedigden ook Sparta en VVV de landseer.

Ervaringen in het Europese clubvoetbal deed Ajax onder meer op tegen Malmö FF, First Vienna (4-3, kwartfinale) en Slovan Bratislava (5-1, halve finale). De landgenoten van Feyenoord stonden in elk geval garant voor een interessante editie van de Klassieker; Ajax zou zijn 1e Europese prijs niet cadeau krijgen. De Feyenoorders waren de thuisspelende partij op 26 april 1962. Ajax trad onder het kunstlicht van het 'eigen' Olympisch aan in de hagelwitte reserveshirts. Co Prins droeg speciaal voor deze eindstrijd voor het eerst de aanvoerdersband van Ajax.

Ajax-trainer Keith Spurgeon zag tot zijn tevredenheid Henk Groot driemaal toeslaan, in een finale die tot 2-2 gelijkop ging. Broer Cees Groot droeg ook een doelpunt bij aan de 4-2 zege. Het leverde Ajax de 1e internationaal aansprekende trofee op in de Amsterdamse prijzenkast. In decennia daarna zouden nog veel meer, en vooral ook veel aansprekendere hoofdprijzen volgen..

De elf Ajacieden die op 26 april 1962 bijdroegen aan de winst in de Intertotofinale tegen Feyenoord:

Bertus Hoogerman, Kees Smit, Piet Ouderland, Werner Schaaphok, Ton Pronk, Ben Muller, Sjaak Swart, Henk Groot, Cees Groot, Ko Prins, Piet Keizer.

Tekst: Ajax.nl (met dank aan Jubileumboek 100 jaar Ajax van Evert Vermeer en Marcelle van Hoof)
Foto: Ajax.nl/Erfgoed Ajax