Menu
26 november 2013: Ajax stunt met 10 man tegen Barça

26 november 2013: Ajax stunt met 10 man tegen Barça

In een wedstrijd vol dramatiek en spanning heeft Ajax het door velen onmogelijk geachte gepresteerd: winnen van FC Barcelona. Via Thulani Serero en Danny Hoesen namen de Amsterdammers een 2-0-voorsprong bij rust, maar in de tweede helft leek het volledig mis te gaan toen Joël Veltman snel met rood werd weggestuurd en Xavi de toegekende strafschop benutte. Maar met 10 man knokte Ajax voor alles wat het waard was. En dat was veel, want de 2-1-stand bleef op het scorebord. Daardoor voetbalt Ajax ook na de winterstop op Europees niveau verder.

De Ajax-spelers bedanken het publiek na de zwaarbevochten overwinning. De Ajax-spelers bedanken het publiek na de zwaarbevochten overwinning.

Amsterdam sidderde al uren voor de aftrap van spanning, maar ook van verwachting. Decennia was er gewacht op dit affiche ‘Ajax - Barcelona’ en deze dinsdag 26 november 2013 was het, in de laatste Europese thuiswedstrijd van het kalender jaar en de 75e in de Amsterdam ArenA, eindelijk zo ver. Met Ajax op de derde plaats in groep H met vier punten uit vier duels en Barcelona als nummer één met tien punten uit evenveel wedstrijden, kon het in deze poule voor AC Milan, Celtic en Ajax nog alle kanten op. De Amsterdamse formatie had daarom resultaat nodig om Europees te mogen overwinteren en het niet op de laatste wedstrijd aan te laten komen.

Dat moest, net als zaterdag tegen Heracles, gebeuren zonder aanvoerder Siem de Jong (hamstringblessure) en zonder aanvaller Kolbeinn Sigthórsson (enkelblessure). Frank de Boer koos voor dezelfde opstelling als zaterdag. Maar niet alleen Ajax kende belangrijke afwezigen. Barcelona-trainer Gerardo Martino moest onder andere ’s werelds beste voetballer, Lionel Messi missen. Messi had in de heenwedstrijd met drie goals een belangrijk aandeel in de 4-0-nederlaag van Ajax. De afwezigheid van Messi zorgde in Amsterdam voor gemengde gevoelens. Zo zei verdediger Joël Veltman dat hij zich graag had willen meten met Messi. Maar dat moet dus een andere keer. Er bleven nog genoeg andere topvoetballers over met wie de jonge Ajacied kon duelleren.

Barcelona begon in de eerste minuut fel jagend op Ajax en dat leverde Iniesta al in de dertigste seconde na de aftrap balbezit op. Ajax zou deze avond misschien wel kunnen zien hoe de eigen spelopvatting in perfectie uitgevoerd moet worden. Maar in de kolkende ArenA bleek niets minder waar. Ajax combineerde naar hartenlust en kwam ook via de backs Nicolai Boilesen en Ricardo van Rhijn sterk opzetten. Nadat Viktor Fischer in de elfde minuut een waarschuwingsschotje op de weifelende doelman Pinto - hij verving de geblesseerde Valdes - had gelost, kwam Ajax in de negentiende minuut brutaal op voorsprong. Lasse Schöne zette vanaf rechts uitstekend voor, Danny Hoesen verlengde de bal met de hak en Thulani Serero schoot binnen, 1-0! De ArenA ging uit z’n dak. Nadat een fraai schot van Schöne net overzeilde, stichtte Barcelona gevaar via Neymar. Maar dankzij de wederom ijzersterk spelende Veltman, bleef de schade beperkt tot een corner.

De elf man die Frank de Boer het veld instuurde tegen FC Barcelona. De elf man die Frank de Boer het veld instuurde tegen FC Barcelona.

De eerste domper kwam na iets meer dan een half uur toen Gerard Piqué Ajax-uitblinker Boilesen uit de wedstrijd schopte. Daley Blind moest daardoor terug naar linksback en Christian Poulsen nam de rol op het middenveld over. Maar de thuisploeg raakte in de 75e Europese wedstrijd in de ArenA allerminst de weg kwijt. Sterker nog, Ajax verdubbelde de marge drie minuten voor rust. Fischer schoot hard in, Pinto keerde de inzet, waarna Hoesen attent was om de bal via het been van Piqué binnen te tikken, 2-0.

Dus zocht Ajax met een comfortabele voorsprong de kleedkamers op. Al werd de ArenA vlak voor het rustsignaal hevig opgeschrikt door een val van een supporter van de tribune. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd, hetgeen er logischerwijs voor zorgde dat het publiek zich inhield. Binnen vijf minuten in de tweede helft sloeg de stemming ook op het voetbalveld om. Joël Veltman trok aan de noodrem toen Neymar leek te profiteren van een slechte pass van Van Rhijn. De verdediger moest met rood naar de kant en Xavi benutte de strafschop, 2-1. ,,Joël had op zijn doelman moeten vertrouwen”, vond De Boer na afloop. ,,Nu was het een rode kaart en een penalty. Dan moet je maar afwachten hoe het verder gaat.”

Schöne moest zich opofferen voor een nieuwe verdediger, Stefano Denswil. Het was bijna veertig minuten een overlevingsstrijd waarin tien Ajacieden zich volledig leeg knokten. Doelman Pinto zag nauwelijks nog een roodwit shirt voor zich opdoemen. Barcelona deed er alles aan om coach Martino het record van Guardiola te laten evenaren door 21 duels ongeslagen te blijven. Vier minuten voor tijd miste Moisander het shirt van Pedro nipt, anders had de Tsjechische scheidsrechter de bal voor de tweede keer op de stip kunnen leggen. Barcelona, dat voor een reeds geplaatste ploeg een zeer getergde indruk maakte, voerde de druk steeds meer op. Maar na een zenuwslopende slotfase bleek Ajax, waarbij Davy Klaassen een belangrijke rol speelde door druk op de Catalaanse defensie te houden, op de been gebleven te zijn! ,,We hebben Barcelona bestreden met de filosofie zoals beide teams denken over voetballen: druk zetten op de tegenstander en er voetballend uitkomen. We hadden ook een fantastisch publiek.”

Door de 0-3-zege van AC Milan op Celtic is Ajax zeker van een Europees vervolg. Op welk niveau heeft de ploeg zelf in de hand. In Italië moet op 11 december van AC Milan worden gewonnen om de Europese tournee in de Champions League voort te kunnen zetten. De Boer: ,,Wij willen in de Champions League overwinteren en ik denk ook dat we daar de kwaliteiten voor hebben. Maar dan moeten we daar weer zo’n wedstrijd als vanavond spelen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Juichen na de 1-0 van Thulani Serero. Juichen na de 1-0 van Thulani Serero.
Daley Blind komt opzetten langs de lijn. Daley Blind komt opzetten langs de lijn.
Danny Hoesen viert feest met zijn ploeggenoten als hij Ajax op 2-0 heeft gezet. Danny Hoesen viert feest met zijn ploeggenoten als hij Ajax op 2-0 heeft gezet.
Ricardo van Rhijn versus Neymar. Ricardo van Rhijn versus Neymar.
Een ongelofelijk goede sfeer in de Amsterdam ArenA. Een ongelofelijk goede sfeer in de Amsterdam ArenA.
Viktor Fischer snelt voorbij Carles Puyol. Viktor Fischer snelt voorbij Carles Puyol.
Joël Veltman werd met rood van het veld gestuurd. Joël Veltman werd met rood van het veld gestuurd.