Menu
3 Groningers binnen jaar naar Ajax

3 Groningers binnen jaar naar Ajax

Ajax wacht na de 2-1-thuiszege op Feyenoord zondag de volgende lastige klus: FC Groningen-uit. De geschiedenis leert dat een bezoekje aan de noordelingen bepaald geen sinecure is. Het wekt dan ook geen verbazing dat Ajax de voorbije jaren geregeld kwam shoppen in Groningen. Zoals tussen juli 2007 en februari 2008, toen Luis Suarez, Bruno Silva en Rasmus Lindgren de overstap maakten naar de hoofdstad.

Luis Suarez
Luis Suarez was in juli 2007 de eerste van het drietal dat Groningen verliet voor een avontuur bij Ajax. Daar jaagde de aanvaller zijn Uruguayaanse droom verder na; drieënhalf jaar later bleek Suarez ook voor de Amsterdammers onhoudbaar en was een vertrek naar Liverpool onvermijdelijk. Ook in de Premier League deed de Zuid-Amerikaan waarmee hij in de Euroborg was begonnen, namelijk scoren. Nadat Suarez zich in het seizoen 2013-2014 met 31 treffers liet kronen tot topscorer van de Engelse competitie wachtte hem een droomtransfer naar FC Barcelona, waar hij met Lionel Messi en Neymar inmiddels is uitgegroeid tot het illustere aanvalstrio MSN.

Ajax-trainer Adrie Koster presenteerde voor het seizoen 2007-2008 zijn aanwinsten: Kuffour, Lindgren, Silva en Perez.
Ajax-trainer Adrie Koster presenteerde voor het seizoen 2007-2008 zijn aanwinsten: Kuffour, Lindgren, Silva en Perez.

Bruno Silva
Toen Suarez in 2006 op 19-jarige leeftijd neerstreek in Groningen was het zijn landgenoot Bruno Silva die zich over hem ontfermde. De verdediger had op dat moment zojuist zijn eerste seizoen in Groningse dienst achter de rug. Hoewel de opmars van Silva minder gestaag verliep dan die van Suarez, ontwikkelde hij zich onder trainer Ron Jans tot een moderne rechtsback met veel aanvallende impulsen. Dat bleef ook in Amsterdam niet onopgemerkt, want in de winterstop van de jaargang 2007-2008 werd de verdediger bij Ajax herenigd met vriend en landgenoot Suarez. Als gevolg van de ontwikkeling van concurrent Gregory van der Wiel en door toedoen van een ernstige blessure kwam de sympathieke Uruguayaan bij de recordkampioen nooit écht tot wasdom.

Rasmus Lindgren
Tegelijkertijd met Silva verruilde ook Lindgren FC Groningen voor Ajax. Voor de Zweed was het echter een terugkeer op het oude nest, aangezien hij tussen 2003 en 2005 eveneens voor Ajax uitkwam. In Groningen groeide hij daarna uit tot een sleutelspeler, waarna de Amsterdammers hem besloten terug te halen. Dat werd een wisselend succes, mede door een slepende knieblessure. Niettemin vocht de Scandinaviër zich terug en nam hij in 2011 met de felbegeerde derde ster op zak op gepaste wijze afscheid van Ajax. Na een jaar Red Bull Salzburg blies hij zijn verdienstelijke loopbaan opnieuw nieuw leven in bij FC Groningen, waarmee hij vorig jaar de KNVB Beker veroverde.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hoe verliep de laatste editie van FC Groningen - Ajax?

Check het Ajax Jaarboek '14-'15