Menu
30 oktober 1970: Cruijff draagt voor het eerst zijn rugnummer 14

30 oktober 1970: Cruijff draagt voor het eerst zijn rugnummer 14

Johan Cruijff speelde op 30 oktober 1970 na een verontrustende liesblessure eindelijk weer eens een hele wedstrijd in Ajax 1. Het was niet zo maar een rentree, deze vrijdagavond; Cruijff droeg tegen PSV voor het eerst het rugnummer dat al even legendarisch als zijn naam zal worden: 14.

Consternatie in het kleedlokaal van Ajax in het Olympisch Stadion. Het shirt met Gerrie Mührens oude rugnummer 7 is zoek. De Volendamse linksmidden speelt al weken met de ‘9’ van Johan Cruijff die door een slepende lieskwetsuur al die tijd langs de kant heeft gestaan. Maar deze vrijdagavond 30 oktober 1970 is Jopie eindelijk weer van de partij. Salo Muller lijkt het zorgwekkende ongemak uit zijn schoot te hebben weggemasseerd.

Ontspannen
Johan is ontspannen vlak voor de topper tegen PSV. Hij haalt de schouders op wanneer hij Mühren enigszins wanhopig naar de ‘7’ ziet zoeken. ‘Hou jij ‘9’ maar’, zegt Cruijff, ‘dan neem ik dit shirt wel.’ Cruijff pakt het shirt met nummer 14.

Ajax is het seizoen 1970-1971 slecht begonnen. Puntverlies tegen NEC, Excelsior en Sparta (thuis) en nederlagen bij ADO en FC Twente hebben de regerend kampioen teruggeworpen naar de middenmoot. Dat de Amsterdammers in de competitie zo moeizaam op gang komen, heeft ongetwijfeld te maken met de absentie van alleskunner Cruijff, die op zijn 23ste dichtbij de toppen van zijn kunnen is aanbeland.

Johan Cruijff werd direct na zijn overlijden op 24 maart 2016 groots geëerd, uiteraard ook in en rondom de Amsterdam ArenA.
Johan Cruijff werd direct na zijn overlijden op 24 maart 2016 groots geëerd, uiteraard ook in en rondom de Amsterdam ArenA.

In de Europa Cup 1 is Ajax zonder Cruijff nog niet in de problemen gekomen. Nadat Nendori uit Tirana vrij gemakkelijk opzij is gezet, heeft de Rinus Michels-brigade dankzij een vorstelijke wedstrijd van Piet Keizer in de tweede ronde een 3-0-voorsprong tegen FC Basel genomen. Omdat de return in Zwitserland voor de deur staat, speelt de landskampioen op de ongebruikelijke vrijdagavond, tegen PSV dus, de bekerhouder die voor de Europa Cup 2 met een geruststellende 4-0-voorsprong tegen Steaua op zak naar Boekarest moet.

Miljoenenploeg
Ook PSV, dankzij Philip-investeringen inmiddels een miljoenenploeg, is het seizoen niet denderend begonnen. Jan van Beveren (doel) en Johan Devrindt (spits) zijn de laatste grote aankopen en hebben in Eindhoven zowaar titelaspiraties losgemaakt. Maar ook met versterkingen van buiten de provincie toont PSV zich nog altijd te wisselvallig.

Niet-verliezen is bij Ajax-PSV het parool, beide clubs willen bovenal nieuw puntverlies voorkomen en dat heeft aanvankelijk een weinig spectaculaire wedstrijd tot gevolgd. Er wordt voorzichtig gemanoeuvreerd in het Olympisch Stadion dat met 50.000 toeschouwers goed bezet is

Ook de rentreeman Cruijff vermijdt risico’s. Hij speelt opvallend veel met links en ontloopt de duels met zijn bewaker Harry Vos voor wie hij na afloop een flink compliment heeft. ‘Hij was een fijne tegenstander die het mij weliswaar lastig maakte, maar sportief speelde.’

Lies
De lies van Cruijff houdt zich kranig en Johan raakt gaandeweg op dreef. Soms flitst hij weer zoals op zijn beste dagen van voor de blessure die hem een tijdje zodanig kwelde dat hij zich ernstig zorgen over zijn voetbaltoekomst begon te maken.

Bovendien veroorzaakten zijn liesklachten nogal wat ophef, omdat dokter John Rolink het probleem boven Johans rechterbeen maar niet kon vinden. De clubarts presteerde het zelfs om Cruijffs bekkenblessure te bagatelliseren en de blessure ‘een mysterie’ te noemen. Maar langdurige en veelvuldige massages van therapeut en vertrouwensman Muller brachten uitkomst. Behandelingen twee maal daags deden de pijn afnemen en brachten Johans zelfvertrouwen terug.

Boosdoenersplek
Op 30 oktober 1970 houdt Cruijff het tegen PSV negentig minuten vol en is de liesblessure verleden tijd. Na afloop zegt hij alleen in de rust de boosdoenersplek te hebben gevoeld. ‘Toen werd de lies stijf, maar dat liep ik er in de tweede helft weer snel uit. Ik heb het einde zonder prik gehaald.’

Gerrie Mühren beslist de makke topper met een even verrassend als fraai afstandsschot en tevreden met de 1-0-zege besluiten hij en Cruijff het voortaan zo te laten; Gerrie nummer 9, Johan nummer 14. Met dat bijgeloof zal Ajax, dat volgens Mühren vijftig procent beter speelt als Cruijff meedoet (‘Omdat Johan altijd aanspeelbaar is en zijn aanwezigheid in het veld ons allemaal extra zelfvertrouwen geeft') tot onstuimige bloei komen en drie keer achter elkaar de Europa Cup winnen.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Officiële Ajax Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie]

Foto: Erfgoed Ajax
KOOP HIER HET AJAX JAARBOEK