Menu
37 jaar terug: dubbele hattrick Cruijff

37 jaar terug: dubbele hattrick Cruijff

Het is zeveneneenhalve week geleden dat Afonso Alves een record van onder andere Johan Cruijff uit de boeken schoot. De Braziliaan scoorde zeven keer in een wedstrijd. Johan Cruijff kwam vandaag precies 37 jaar geleden tot zes goals.

Johan Cruijff werd door Afonso Alves uit de voetbalgeschiedschrijving geknikkerd wat betreft meeste goals in een wedstrijd. Johan Cruijff werd door Afonso Alves uit de voetbalgeschiedschrijving geknikkerd wat betreft meeste goals in een wedstrijd.

In de Eredivisie, die sinds 1956 bestaat, scoorden Piet Kerkhoffs (namens SC Enschede tegen Sittardia, 10-1) en Dirk Lammers (namens DOS tegen Holland Sport, 10-0) al eens zes keer in een wedstrijd. Op 29 november 1970 voegde Johan Cruijff zich bij het duo. Ajax speelde in Amsterdam tegen AZ, dat voor het derde jaar in de Eredivisie uitkwam. Dat niet alleen Ajax dat jaar een maat te groot was, bleek wel want de Alkmaarders degradeerden dat seizoen met de meeste tegengoals (76) ooit; een negatief record dat nog altijd staat.

Niet toevallig dus dat Johan Cruijff zich, in het jaar waarin hij voor het eerst werd uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar, uitgerekend tegen AZ wist te onderscheiden. AZ had immers nog geen wedstrijd gewonnen, was tot vier gelijke spelen gekomen en had in 12 duels nog maar zes keer gescoord en 27 goals tegen gekregen. Een seizoen eerder was AZ in Amsterdam met 4-1 een maatje te klein, maar wist het Ajax wel uit het bekertoernooi te gooien. Daardoor hadden ze best goede moed op de 29ste novemberdag in 1970. Dat vertrouwen bleek ongegrond.

De vraag na afloop was of Ajax nou zo goed speelde omdat AZ zo slecht was of andersom. Feit was in elk geval dat AZ geen grip kreeg op Johan Cruijff die met twee hattricks zijn stempel drukte op het duel. Zijn bewaker De Jong had zich een seizoen eerder uitstekend van zijn taak gekweten, maar slaagde er die 29ste november 1970 geen moment in om Cruijff te volgen. Hij probeerde het met keiharde charges, maar Johan was ongrijpbaar. Alleen doelman Gerrit Vooys verdiende een compliment, want hoewel je het met acht tegentreffers niet zou zeggen, redde Vooys zijn club van een nog grotere afgang.

Nadat Barry Hulshoff via een sluw genomen vrije trap (Vasovic en Keizer ‘ruzieden’ over een te nemen vrije trap en Hulshoff schoot in de tussentijd raak!) en Gerrie Mühren de eerste twee goals voor hun rekening hadden genomen, nam Cruijff het scoren over. Piet Keizer bediende Cruijff op maat, die omspeelde Vooys en scoorde 3-0; ook het vierde doelman kwam via de tandem Keizer-Cruijff tot stand en toen de AZ-defensie nog nadacht over de overtreding van De Jong op Suurbier wel een vrije trap waard was, lag de bal al achter Vooys, 5-0.
Nadat De Jager na rust de 5-1 had gemaakt, ging Cruijff door waarmee hij in de eerste helft was begonnen: scoren. Volgens de krant scoorde hij vanuit buitenspelpositie de 6-1, kreeg hij van ploeggenoot Rijnders de kans in de uiterste hoek de 7-1 te maken en het was Mühren die hem in staat stelde de 8-1 en dus de dubbele hattrick te voltooien.

Veertien jaar later voegde nog een Ajacied zich in het rijtje van zes doelpunten scorende eredivisionisten. Marco van Basten wist op 8 december 1985 Sparta-doelman Bas van Noortwijk zes keer te passeren in de met 9-0 gewonnen wedstrijd.

Maar die statistieken zijn door Alves op 7 oktober uit de boeken geschoten.