Menu
5 bizarre edities in Den Haag: comebacks en ontsnappingen

5 bizarre edities in Den Haag: comebacks en ontsnappingen

Wonderbaarlijke Haagse comebacks, de afstandspoeier van Toby Alderweireld en een wervelende Bojan Krkic. ADO Den Haag - Ajax is het laatste decennium niet alleen beladen, maar ook vaak spectaculair. Ajax.nl zet 5 opvallende edities op een rijtje.

12 september 2004: ADO - Ajax (3-3)
‘Mission impossible’, spookte vast door de hoofden van de Hagenezen. Zij keken na 31 minuten spelen tegen een 0-3-achterstand aan. Goals van Wesley Sonck, Steven Pienaar en Nourdin Boukhari gooiden de wedstrijd ogenschijnlijk in het slot. Maar na rust vond ADO de sleutel: Cedric van der Gun en Geert den Ouden lieten Het Zuiderpark hopen, waarna Roy Stroeve het feest liet losbarsten. Het knotsgekke duel eindigde in 3-3. „De bal kwam toevallig op mijn hoofd“, zei Stroeve jaren later. 

21 september 2005: ADO - Ajax (2-2)
Een jaar later bleek het Haagse wondermiddel nog niet uitgewerkt. Ajax zat wederom op rozen door twee treffers van grote schoonheid. Het afstandsschot van Hedwiges Maduro, samen met de halve omhaal van Wesley Sneijder, bleken uiteindelijk niet genoeg voor een Amsterdamse zege. Dit keer sloeg ADO toe in blessuretijd. Doelpunten van Eljero Elia en Jan-Paul Saeijs zorgden voor een déjà vu.

Wesley Sneijder in het duel met ADO Den Haag.
Wesley Sneijder in het duel met ADO Den Haag.

4 april 2010: ADO - Ajax (0-1)
,,Gelukkig valt de treffer van Toby alsnog’’, zei Ajax-coach Martin Jol na afloop van het levendige duel. Scoren bleek tot de 91ste minuut een hels karwei. ADO-doelman Barry Ditewig, die een handvol minuten eerder de geblesseerde Zwinkels verving, hielp echter een handje met een rode kaart. De Hagenaars waren door de keepers heen en dus trok Ricky van den Bergh de stoute (hand)schoenen aan. De middenvelder kon niet voorkomen dat Alderweireld in de 91e minuut op fraaie wijze de 0-1 binnenschoot. 

21 maart 2011: ADO - Ajax (3-2)
Ontgoocheling, woede en teleurstelling. Frank de Boer kon het niet geloven. Nul punten, terwijl Ajax via Jan Vertonghen en Christian Eriksen tweemaal knap wist terug te komen van een achterstand. Maar een dekkingsfout bij een corner zorgde ervoor dat Timothy Derijck voor een grote verrassing zorgde: de drie punten bleven in Den Haag. 

Christian Eriksen in duel met Jens Toornstra, die als winnaar van het veld stapte.
Christian Eriksen in duel met Jens Toornstra, die als winnaar van het veld stapte.

1 december 2013: ADO - Ajax (0-4)
Het is een uitzondering op de regel, maar ze bestaan: eenvoudige zeges in Den Haag. In 2013 hielpen Davy Klaassen en Viktor Fischer hun ploeg goed op weg. De smaakmaker van Ajax kwam echter van Spaanse komaf. Bojan liet vlagen van grote klasse zien en bekroonde zijn wedstrijd, na de 0-3 van Ricardo van Rhijn, met de laatste treffer van de middag. Zijn afstandsschot betekende de 0-4. Eindelijk kon Frank de Boer rustig gaan zitten, want de ruimte voor een Haagse comeback was verdwenen.

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Gerard van Hees en Louis van der Vuurst