Menu
5 dingen die jij nog niet wist over de Ajax Challenge

5 dingen die jij nog niet wist over de Ajax Challenge

Sommige jonge Amsterdammers komen moeilijk mee in de maatschappij. Voor die groep is de Ajax Challenge opgericht. Rick, voormalig deelnemer en huidig begeleider, vertelt in 5 stappen over de jongeren, een leerzaam traject en het uiteindelijke doel: ,,Het is de bedoeling dat ze goed terecht komen en een studie oppakken of werk vinden."


De Ajax Challenge is een samenwerking tussen Ajax en de gemeente Amsterdam. Deze verhalenreeks laat zien hoe kansarme jongeren leren denken vanuit de waarden van Ajax. In editie 2 wordt er in 5 punten uitgelegd wat deze Ajax Challenge inhoudt.


1. Via de gemeente naar de Ajax Challenge
,,Bij de Ajax Challenge komen jongeren die zijn aangemeld door de gemeente. De een zit in de gevangenis, de ander is werkloos en weer een ander is van school getrapt. Wij kunnen zulke jongens helpen. Op het moment dat ze zich inschrijven hebben we een gesprek waarin we vragen wat ze willen bereiken. Veel jongens willen profvoetballer worden. Doormiddel van het stellen van vragen laten we de jongeren zelf inzien wat realistisch is voor de toekomst. Uiteindelijk komen ze zelf vaak tot te oplossing."

Training!
Training!

2. Leerzaam traject
,,Ik heb 3 jaar geleden als deelnemer meegedaan aan de Ajax Challenge. Binnen 1 maand had ik een baan en ben ik aan mijn carrière gaan werken. Op dit moment ben ik begeleider van de Ajax Challenge en besef ik dat er veel is veranderd. In mijn tijd ging het vooral om voetballen, maar inmiddels is het een leerzaam traject geworden. De deelnemers krijgen nu voor iedere voetbaltraining een les. Dat varieert van het maken van een Curriculum Vitae, het doornemen van ambities tot het voorbereiden van een persoonlijke video-pitch voor bedrijven."

3. Jongeren hebben veel meegemaakt
,,Veel jongens die zich aanmelden hebben in het verleden veel meegemaakt, waardoor ze niet meekomen in de maatschappij. Zo was er een Afrikaanse jongen die te laat bij een afspraak was. Wij baalden daar natuurlijk van. Wat bleek nou achteraf. Hij had vroeger een traumatische ervaring met een boot gehad en durfde de pont niet op. Hij had 4 ponten voorbij laten gaan, maar heeft uiteindelijk zijn moed bij elkaar geraapt om toch aanwezig te zijn. Daarom is het belangrijk om bij zulke doelgroepen niet te snel conclusies trekken. Wij proberen vervolgens uit te leggen dat boten hier in Nederland veilig zijn."

4. Sociale contacten
,,Tijdens de lessen is het onderlinge respect in de klas groot. De jongens zijn in het begin nog een beetje lacherig over elkaar,  maar na een paar weken houden ze rekening met elkaar. Tijdens het voetballen zien ze namelijk dat iedereen zijn stinkende best doet. Sommige jongens zijn ook eenzaam. De Ajax Challenge is voor hen, naast een plek om te leren, ook een plek om sociale contacten op te doen."

Rick, 2e van links, kijkt toe hoe de oefening wordt uitgevoerd.
Rick, 2e van links, kijkt toe hoe de oefening wordt uitgevoerd.
Samenwerken is een belangrijk onderdeel binnen de Ajax Challenge.
Samenwerken is een belangrijk onderdeel binnen de Ajax Challenge.

5. Koppeling voetbal en werk/studie
,,De voetbaltrainingen zijn bedoeld om een link te leggen met het werkveld. We proberen ze te laten inzien dat de zaken die belangrijk zijn op het veld, zoals samenwerken en discipline, ook gelden voor het werkveld. De koppeling zorgt ervoor dat ze goed opletten en plezier beleven. Daardoor zien ze in wat belangrijk is voor hun toekomst. De 11 kernwaarden van Ajax vormen de basis. Daarnaast eisen wij ook progressie. Uiteindelijk is de bedoeling dat ze goed terecht komen en een studie oppakken of een baan vinden. Dat is het doel van de Ajax Challenge."

Lees ook: Joudeal leert bij de Ajax Challenge: 'Wil niet zo'n vader zijn'

Tekst en beeld: Ajax.nl