Menu
9 spelers verruilden Ajax voor Feyenoord

9 spelers verruilden Ajax voor Feyenoord

Zondag staat in Rotterdam de tweede Klassieker binnen anderhalve week op het programma. Een uitstekende mogelijkheid voor Ajax om zich te revancheren voor de 1-0-bekernederlaag van vorige week woensdag. Normaal gesproken zal oud-Ajacied Kenneth Vermeer bij Feyenoord opnieuw de plaats onder de lat innemen. De geboren Amsterdammer was vorig jaar de negende Ajacied die rechtstreeks overstapte naar de aartsrivaal. Onder meer Eddy Pieters Graafland, Henk Groot, Theo van Duivenbode en Johan Cruijff gingen hem voor.

Vermeer
De 29-jarige Vermeer had tussen 2005 en 2014 een plek in de Ajax-selectie. Met uitzondering van de jaargang 2007-2008, waarin hij op huurbasis voor Willem II uitkwam. Zijn hoogtepunt beleefde de doelman in 2011, toen hij met Ajax de dertigste landstitel uit de clubgeschiedenis veroverde. Hoewel hij pas in de slotfase van het seizoen zijn eerste speelminuten maakte, vanwege een blessure bij vaste keeper Maarten Stekelenburg, had hij een belangrijk aandeel in het kampioenschap.

Na het vertrek van Stekelenburg naar AS Roma groeide Vermeer uit tot de onomstreden eerste goalie van Ajax. Een paar maanden na het veroveren van de derde titel op rij verloor hij in het najaar van 2013 zijn basisplaats aan Jasper Cillessen. Als gevolg daarvan maakte de vijfvoudig international in de zomer van 2014 als negende Ajacied de gevoelige overstap naar Feyenoord.

Pieters Graafland
Pieters Graafland was in 1958 de eerste Ajacied die zijn carrière vervolgde in Rotterdam. De inmiddels 81-jarige doelman speelde bij Ajax op dat moment samen met onder andere Sjaak Swart. ,,Eddy was altijd al een vriend van me’’, zegt mister Ajax. ,,Toen ik pas bij Ajax begon, ontfermde hij zich een beetje over mij. Daarnaast was hij ook een heel goede keeper met wie ik altijd bevriend ben gebleven. Ook toen hij naar Feyenoord ging.’’ Al vond Swart het in de jaren daarna een vreemd gezicht zijn maatje aan de overkant van het veld te zien staan tijdens de Klassieker. ,,Uiteindelijk heb ik hem ook gestraft met een paar heel mooie goals tegen hem. Zoals mijn mooiste doelpunt ooit in de Kuip: ik ving de bal na een ingooi met mijn borst op en schoot hem zo in de kruising achter Eddy.’’

Henk Groot was twee periodes de veelscorende spits van Ajax. De Zaankanter was in zijn carriere ook Feyenoorder. Als Ajacied bewees hij onder meer zijn waarde (en schotkracht) in de Klassieker.
Henk Groot was twee periodes de veelscorende spits van Ajax. De Zaankanter was in zijn carriere ook Feyenoorder. Als Ajacied bewees hij onder meer zijn waarde (en schotkracht) in de Klassieker.

Groot & Van Duivenbode
In navolging van Pieters Graafland zag Swart gedurende zijn roemrijke carrière bij Ajax nog twee ploeggenoten naar Feyenoord vertrekken: Groot en Van Duivenbode. Eerstgenoemde nam in 1963 na wat onenigheid over een eerdere afgeketste transfer de wijk naar de Maasstad. Tot groot verdriet van Swart. ,,Henk was mijn maatje. Met hem heb ik veel wedstrijden in de voorhoede  samengespeeld. Er is ook een Klassieker geweest waarin Henk voor Feyenoord scoorde en ik voor Ajax.’’ Twee jaar na het vertrek van Groot haalde oud-voorzitter Jaap van Praag de topschutter alweer terug naar Ajax.

Toen de Zaankanter in 1969 noodgedwongen zijn loopbaan moest beëindigen door blessureleed keerde Theo van Duivenbode Ajax eveneens de rug toe.  De huidige commissaris van Ajax vertrok naar Feyenoord.  ,,In dat jaar verloren we met Ajax de Europa Cup 1-finale van AC Milan’’, herinnert Swart zich nog goed.  ,,Een jaar later won Theo die beker alsnog met Feyenoord door in de finale Celtic te verslaan. Maar daarna wonnen wij hem drie keer achter elkaar met Ajax’’, heeft de voormalige rechtsbuiten zoals gebruikelijk het laatste woord.

Cruijff
Nadat Ajax in 1983 mede door Cruijff de landstitel en KNVB Beker had veroverd stond voetbalminnend Nederland enkele maanden later op zijn kop: Cruijff naar Feyenoord. Het was nieuws dat insloeg als een bom. Een botsing met het Ajax-bestuur over financiën leidde ertoe dat Cruijff – dé personificatie van Ajax en Amsterdam  – uit rancune overstapte naar de aartsrivaal. ,,Ik heb hem dat natuurlijk nooit kwalijk genomen’’, blikt Swart terug op de opmerkelijke keuze van zijn voormalige medespeler en vriend. ,,Johan raakte een beetje in onmin met Ajax en dan gebeuren die dingen.’’

Swart
Ook Swart werd in de jaren zestig ooit warmgemaakt met een aanbod vanuit de Zuid-Hollandse havenstad. ,,Dat kwam omdat onder onze toenmalige penningmeester spelers van buitenaf meer verdienden dan de eigen spelers. Tegen mij zeiden ze ook: je hoort bij het meubilair. Met andere woorden, je krijgt er niks bij. Op dat moment wilde voorzitter Cor Kieboom me naar Feyenoord halen. Toen dat eenmaal in de krant verscheen, kreeg ik meer salaris van Ajax en ben ik gebleven. Feyenoord wilde in die tijd tweehonderdvijftigduizend gulden voor me betalen, maar Ajax vroeg drie ton. Toch had ik uiteindelijk niet bij Feyenoord willen spelen, want ik ben een Ajacied en Amsterdammer. Hoewel ik Feyenoord ook een mooie club vind.’’

In navolging van het eerdergenoemde vijftal verruilden nog vier spelers Ajax voor Feyenoord: René Notten in 1977, Arnold Scholten in 1990, John van Loen in 1992 en Angelos Charisteas in 2006. Daarbij dient te worden aangetekend dat Scholten in 1995 weer terugkeerde op het oude nest en in de nadagen van zijn loopbaan met Ajax onder meer de Wereldbeker voor clubteams in de wacht sleepte.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst