Menu
A1 houdt stand in Friesland

A1 houdt stand in Friesland

Ajax A1 heeft een zwaarbevochten 2-1 overwinning behaald bij SC Heerenveen. Ismo Vorstermans en Siem de Jong waren de doelpuntenmakers. In de Eredivisie voor A-junioren werden vier van de zeven duels afgelast.

Sinds jaar en dag is de jeugd van Heerenveen een geduchte tegenstander voor de junioren van Ajax. Deze editie van Heerenveen - Ajax was niet anders. Dankzij een goede eerste helft en uitstekende keeperswerk van Koen Verhoeff konden de Ajacieden echter wederom een overwinning in de boeken bijschrijven.

In de derde minuut gaf Ajax het waarschuwingssignaal af in Heerenveen. Mitchell Donald kopte de bal uit een corner van Jan Arie van der Heijden net naast. Maar Heerenveen liet zich niet van de wijs brengen en kwam prompt zelf met twee goede kansen in de zevende en negende minuut; de eerste mogelijkheid werd door Verhoeff onschadelijk gemaakt, bij de tweede kans was Toby Alderweireld de reddende engel aan Ajax-kant. In de tiende minuut redde de Heerenveen-keeper nog op een gevaarlijke kopbal van De Jong maar in de 24ste minuut moest de doelman zich gewonnen geven. Danillo Sousa Campos bracht de bal uit een corner voor het doel, waar De Jong doorkopte en Vorstermans raak kopte, 0-1. Ajax kreeg meer mogelijkheden, maar schoten van Van der Heijden, Goossens en een kopbal van Vorstermans gingen er niet in.
Een minuut nadat Verhoeff de gelijkmaker van Heerenveen had voorkomen, kwam Ajax op 0-2. Siem de Jong zette in de 36ste minuut de aanval zelf op en door enkele prachtige lichaamsbeweging verschafte hij zich doorgang. Vervolgens tikte hij de bal naar Jordy Brouwer om hem vervolgens terug te krijgen. De Jong rondde zelf af door in de korte hoek te schieten, 0-2.
Via twee afstandsschoten van De Jong had Ajax de voorsprong kunnen vergroten, maar de inzetten verdwenen niet in het doel, waardoor 0-2 de ruststand was.

In de tweede helft stond Ajax grotendeels met de rug tegen de muur. Heerenveen reeg aanval aan aanval en in de 62ste minuut was de aansluitingstreffer een feit. Sofian Akouili kopte raak, 1-2. De Friese ploeg ging fanatiek op jacht naar de gelijkmaker en gezien hun overwicht hing die goal ook in de lucht. Maar onder andere door Verhoeff bleef Ajax op voorsprong. Na een uur spelen kreeg ook de Amsterdamse ploeg weer mogelijkheden omdat er door de druk van Heerenveen ruimtes vielen. Maar ook Ajax wist het doel niet meer te vinden en daardoor eindigde de spannende wedstrijd in een 1-2 overwinning voor Ajax.

Opstelling: Koen Verhoeff; Nathaniel Will, Ismo Vorstermans, Toby Alderweireld (61. Marvin Hasselbaink), Christian Supusepa (89. Ivo de Heus); Mitchell Donald, Siem de Jong (71. Marco Neuvel), Jan Arie van der Heijden; Danillo Sousa Campos, Jordy Brouwer (61. Moestafa El-Kabir), John Goossens.