Menu
A1 onderuit tegen Heerenveen

A1 onderuit tegen Heerenveen

Ajax A1 heeft in de competitiewedstrijd tegen Heerenveen geen goed resultaat neer kunnen zetten. Op sportcomplex de Toekomst werd het zaterdag 0-3 voor de Friezen. Ajax kwam na ruim 20 minuten al met tien man te staan na een rode kaart voor Terry Lartey-Sanniez, en kon uiteindelijk de gehele wedstrijd geen aanspraak maken op een resultaat.

Coach Wim Jonk had enkele wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het elftal dat de laatste weken veelvuldig scoorde in binnen- en buitenland. Vaste linksback Mauro Savastano stond dit keer centraal in de verdediging en links voorin stond Gino Dekker in de basis ten faveure van de niet fitte Vaclav Cerny.

Ajax kende direct een valse start. Al in de derde minuut kopte Rewan Amin Heerenveen naar 0-1. Ajax kwam maar moeilijk in de wedstrijd en pas na een kwartier werd het af en toe gevaarlijk voor het Friese doel. Een schot van Ashraf El Mahdioui werd nog gepareerd, en ook Damil Dankerlui wist spits Adham El Idrissi niet te bereiken.

Even later brak Heerenveen weer door. Het buitenspelsignaal van de grensrechter werd door scheidsrechter Selier genegeerd, Lartey-Sanniez trok de doorgebroken vleugelaanvaller neer en kon direct inrukken. Ajax ging vervolgens met een driemansverdediging spelen, met El Mahdioui in een wat meer verdedigende rol. Heerenveen-aanvaller Tarik Kada kreeg daardoor meer ruimte en zorgde voor veel gevaar aan Friese zijde. Op slag van rust kon Abdelhak Nouri met een mooi geplaatste vrije trap Ajax weer op gelijke hoogte brengen, maar zijn schot werd uitstekend gepareerd door keeper Jan Bekkema.

Na rust was het pleit al snel beslecht. Uitblinker Kada scoorde uit een aanval vanaf links de 0-2, en een minuut later kopte verdediger Jerry St. Juste de 0-3 tegen de touwen. Hiermee was de wedstrijd gespeeld, al probeerden de Ajacieden er nog wat van te maken. Heerenveen was te sterk om er nog een echte wedstrijd van te maken, maar af en toe konden de Ajacieden er nog uit komen. Zo waren Dekker, Dankerlui en El Idrissi nog dichtbij de verdiende eretreffer, maar Heerenveen speelde de wedstrijd professioneel uit. Ajax blijft ondanks de nederlaag aan kop in de eredivisie voor A-junioren.

Ajax speelt disndag zijn laatste Europese wedstrijd van 2014 in de UEFA Youth League. Op de Toekomst zijn vanaf 18:30 uur de leeftijdgenoten van APOEL Nicosia de tegenstander. Het duel is live te volgen op Ajax Exclusive TV. De Ajacieden zijn al verzekerd van een vervolg, in 2015, in de Youth League.

Scoreverloop:
Ajax A1 – sc Heerenveen A1 0-3 (0-1), 3. Rewan Amin 0-1, 50. Tarik Kada 0-2, 51. Jerry St. Juste 0-3.

Bijz.: 23. Rode kaart Terry Lartey-Sanniez.

Opstelling Ajax A1: Indy Groothuizen, Terry Lartey-Sanniez, Damon Mirani, Mauro Savastano, Damil Dankerlui, Aschraf El Mahdioui, Abdelhak Nouri , Donny van de Beek, Adham el Idrissi, Zakaria El Azouzi, Gino Dekker (70. Carel Eiting)

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto: Ajax.nl/