Menu
A1 overtuigt in ouverture Youth League

A1 overtuigt in ouverture Youth League

Ajax A1 heeft de eerste wedstrijd in de UEFA Youth League overtuigend gewonnen. De leeftijdsgenoten van Paris Saint-Germain werden met 6-1 verslagen. Donny van de Beek was de grote man bij Ajax, hij zorgde voor drie doelpunten. De andere Ajax-goals kwamen op naam van spits Adham El Idrissi en verdediger Jairo Riedewald, die in de slotfase een penalty benutte.

Onder een warme nazomerzon had trainer Frank Peereboom de beschikking over enkele verse krachten vanuit hogere elftallen. Centraal in de verdediging stonden Damon Mirani (Jong Ajax) en Jairo Riedewald. Terry Lartey Sanniez verhuisde hierdoor naar de rechtsbackpositie. De rest van het elftal bestond voor het grootste deel uit de vertrouwde namen, al stond de Kroaat Robert Muric dit keer rechtsbuiten.

Vanaf minuut 1 liet Ajax er geen misverstand over bestaan: de drie punten moesten en zouden in Amsterdam blijven. Nadat El Idrissi al twee aardige kansen op het openingsdoelpunt had gemist, was het Van de Beek die een voorzet van uitblinker Vaclav Cerny in het doel kon lopen: 1-0. Een kwartier later verdubbelde Ajax de score. Een uitstekende steekpass van Abdelhak Nouri bood Cerny wederom de mogelijkheid om de bal voor te geven, en El Idrissi liet deze buitenkans niet onbenut.

Ajax combineerde alsof het een lieve lust was en even later lag de volgende bal alweer in het net. Van de Beek stuurde linksback Mauro Savastano diep die op identieke wijze als bij de 2-0 El Idrissi de gelegenheid bood om ook de 3-0 aan te tekenen. PSG kon daar nauwelijks wat tegenover stellen, waardoor de drie punten bij rust eigenlijk al in de tas zaten.

Ajax A1 leverde een geweldige teamprestatie. Ajax A1 leverde een geweldige teamprestatie.

Na rust ging Ajax door op de ingeslagen weg. In de 55e minuut kregen de Ajacieden de handen van het publiek echt op elkaar door na verschillende technische hoogstandjes 4-0 te scoren: Van de Beek was het eindstation van een mooie aanval die begon met een geniale passeerbeweging van Riedewald.

Even later wist Van de Beek zijn vorige doelpunt in schoonheid te overtreffen. De keeper van PSG kon de bal niet goed wegwerken en van grote afstand zorgde de blonde middenvelder met een schitterende lob voor 5-0. Hierna werd Ajax iets slordiger, en hoewel het grote kansen bleef creëren zorgde Yohann Demoncy uit een spaarzame tegenaanval voor 5-1. Na een handsbal van PSG floot de Tsjechische arbiter Proske voor een penalty, die door Riedewald onberispelijk tegen de touwen werd geschoten.

Coach Peereboom was tevreden over de teamprestatie: ,,Onze intenties waren duidelijk. We wilden vanaf het begin de pressie erop zetten, zorgen dat we de controle kregen en door aanvallend voetbal het publiek vermaken. Het resultaat was deels ondergeschikt, want we wilden vooral goed voetballen. Maar we werden uiteindelijk beloond door fantastische goals die voortkwamen uit goed spel.”

Lang nagenieten kan Peereboom niet, want er volgt de komende weken een lange serie van wedstrijden: ,,Zondag wacht ADO Den Haag weer, en dat moeten deze jongens ook weer kunnen opbrengen. We moeten het vandaag en morgen afsluiten, en dan gaat direct de focus op de volgende wedstrijd. Hopelijk kunnen ze qua enthousiasme en gretigheid hetzelfde brengen als vandaag.”

Scoreverloop: Ajax A1 - Paris Saint Germain A1 6-1 (3-0), 16. Donny van de Beek 1-0, 31. Adham El Idrissi 2-0, 40. Adham El Idrissi 3-0, 55. Donny van de Beek 4-0, 62. Donny van de Beek 5-0, 72. Yohann Demoncy 5-1, 86. Jairo Riedewald 6-1 (pen.)

Ajax A1: Indy Groothuizen, Terry Lartey Sanniez, Damon Mirani, Jairo Riedewald, Mauro Savastano (55. Shaquill Sno), Donny van de Beek, Robert Muric, Abdelhak Nouri (58. Gino Dekker), Adham El Idrissi, Vaclav Cerny, Ashraf El Mahdioui (63. Markus Bay)

Paris Saint Germain A1: Rémy Descamps, Alec Georgen (73.Bryan Goncalves), Fodé Ballo Toure, Dylan Batubinsika, Felix Eboa Eboa, Bryan Mavinzi, Jean-Kevin Augustin (63. Sascha Franco Gallart), Yohann Demoncy, Bryan Labissiere, Roli Pereira de Sa (63. Devon Romil), Yakou Meite


Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Vaclav Cerny haalt hard uit. Vaclav Cerny haalt hard uit.
Adham El Idrissi was ongrijpbaar voor PSG. Adham El Idrissi was ongrijpbaar voor PSG.
En dat resulteerde in twee treffers. En dat resulteerde in twee treffers.
Trainer Frank Peereboom liet zijn team wervelend spelen. Trainer Frank Peereboom liet zijn team wervelend spelen.
Met een prachtige lob verschalkte Donny van de Beek de keeper opnieuw. Met een prachtige lob verschalkte Donny van de Beek de keeper opnieuw.
Aanvoerder Jairo Riedewald scoort van elf meter de 6-1. Aanvoerder Jairo Riedewald scoort van elf meter de 6-1.
Ajax A1 kan terugkijken op een uitstekende teamprestatie. Ajax A1 kan terugkijken op een uitstekende teamprestatie.