Menu
A1 sluit jaar fraai af

A1 sluit jaar fraai af

Ajax A1 heeft de eerste helft van het seizoen fraai afgesloten. In Rotterdam wonnen de Amsterdammers met 2-1 van Feyenoord. Toby Alderweireld en Vurnon Anita scoorden de goals.

In de Eredivisie voor A-junioren gingen slechts drie duels door. Gelukkig voor de A-jeugd van Ajax was hun duel daar één van. De doelstelling van het slotduel in 2006 was om het jaar goed af te sluiten. Veel mooier dan winnen bij Feyenoord is er voor de Ajacieden niet en in de eerste helft lieten ze de toeschouwers zien dat ze gedreven waren. ,,Van beide kanten werd een heel hoog niveau gehaald", complimenteerde trainer Sonny Silooy zijn pupillen en die van Feyenoord. ,,Maar wij waren iets beter. Toch was het vandaag niet ons beste spel van het seizoen. Dat was in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Toen hebben we negentig minuten lang heel erg goed gevoetbald. Dit was al de zestiende wedstrijd van het seizoen en dan merk je toch dat het vuur er een beetje uitgaat."

Al in de tweede minuut was Ajax succesvol. Uit de corner van Danillo Sousa Campos kopte Toby Alderweireld raak. Ajax bleef meer ruimte op het middenveld houden en vond vaker de vrije man dan Feyenoord, dat verrassend genoeg, met de punt naar achteren speelde. Toch kregen de gastheren in de veertiende minuut ook een kans. Uit een corner werd de bal ingebracht maar een Ajacied zorgde voor opluchting door de kans te verijdelen.

Over en weer kwamen er kansjes, wat voor Ajax ook wel eens lekker was. ,,De laatste twee duels stonden de tegenstanders ons op de zestien meter op te wachten. Dat je nu een open wedstrijd speelt is wel zo prettig", vond Silooy. Tien minuten voor rust verdubbelde Ajax de marge. De bal werd ingespeeld, belandde in een kluts waarna Moestafa El-Kabir de bal neerlegde voor Vurnon Anita. Die aarzelde niet en schoot de 2-0 binnen. Dat laatste tien minuten van de eerste helft speelde Ajax goed uit.

In de tweede helft bleef Feyenoord tegen de verwachting in met vier verdedigers acteren. Ook bleef het middenveld met de punt naar achteren spelen, waardoor Ajax in het eerste kwartier geen problemen kende. Die kwamen er wel nadat Silooy Gregory van der Wiel wisselde voor middenvelder Siem de Jong. De aansluiting tussen verdediging en middenveld verliep minder soepel, de passing was slordig en de ruimtes werden te groot. Met vijf gele kaarten liet Ajax zien het moeilijk te hebben met Feyenoord. Een kwartier voor tijd viel de aansluitingstreffer dan ook te noteren na een miscommunicatie in de defensie, 1-2.

Het laatste kwartier probeerde Feyenoord met het spelen van de lange bal zo snel mogleijk in de zestien van Ajax te geraken. Veel gevaar leverde dat niet op. De schoten van afstand waren knap, maar niet verontrustend. Ajax bleef de controle houden, ook toen de Rotterdammers wel overschakelden op een spelopvatting van een-op-een. Ajax kreeg mogelijkheden zonder echt tot grote uitgespeelde kansen te komen. Het niveau van de eerste helft was echter in de tweede niet meer bereikt. ,,We hebben een goede overwinning behaald", vond Silooy. ,,Maar de de uitvoering kon beter. Dus er is nog werk aan de winkel."

Eerst geniet de A1 van een welverdiende winterstop waarin de accu voor de tweede helft van het seizoen weer kan worden opgeladen.

Opstelling: Jeroen van Binsbergen; Vito Wormgoor, Gregory van der Wiel (65. Siem de Jong), Toby Alderweireld, Nathaniel Will; Mitchell Donald, Vurnon Anita, Jan-Arie van der Heijden; Danillo Sousa Campos (70. Jordy Brouwer), Moestafa El-Kabir (85. Marvin Hasselbaink), John Goossens