Menu
A1 sluit seizoen af op Copa

A1 sluit seizoen af op Copa

Ajax A1 sluit het fantastische seizoen 2011-2012 dit weekeinde af op het Copa Amsterdam jeugdtoernooi. De pupillen van trainer Fred Grim treden vanavond (vrijdag 20:00 uur) aan tegen Besiktas en spelen zaterdag en zondag nog tegen andere topploegen.

Het seizoen begon in augustus met het winnen van de Super Cup. Dankzij goals van Ouasim Bouy en Rowendy Schoop versloeg Ajax NAC met 2-1. De prijs volgde drie dagen na het debuut in de NextGen Series, een nieuwe Europese competitie voor spelers onder de 19 jaar. Tijdens de ouverture op de Toekomst won Ajax A1 met 2-0 van Aston Villa.

Ajax A1 bleek zich op Europees niveau uitstekend te kunnen meten met andere Europese topploegen. Hoogtepunt was de kwartfinale waarin FC Barcelona met 0-3 werd verslagen. Ook in de halve finale maakte het team van Grim en Ronald de Boer een verpletterende indruk door Liverpool in Engeland op een 6-0 nederlaag te trakteren. Helaas ging de finale tegen Internazionale nipt verloren na strafschoppen. Het was de tweede keer dat seizoen dat Ajax vanaf de stip zijn meerdere moest erkennen in de opponent. In de beker tegen sc Heerenveen bleken de Friezen slagvaardiger.

Het seizoen begon met een prijs voor de A1, de Super Cup. Het seizoen begon met een prijs voor de A1, de Super Cup.

Ook in de Eredivisie voor A-junioren ging regerend landskampioen Ajax voortvarend van start. Tot eind maart bleven de talenten ongeslagen met slechts drie gelijke spelen tussen al die overwinningen, waarvan de 6-0 zege op sc Heerenveen het meeste in het oog sprong.

Ondanks de zware weken, met tussendoor regelmatig een doordeweekse wedstrijd, bleef Ajax A1 lijstaanvoerder. Al was de marge met Feyenoord na de nederlaag in Rotterdam nog slechts twee punten. Maar omdat de Amsterdammers zowel PSV als De Graafschap in de slotfase van het lijf wisten te houden, kon de kampioensschaal op 12 mei de lucht in.

Na de competitie vlogen vele spelers uit met nationale teams. Daardoor kregen jongere spelers de kans zich tijdens de toernooien te profileren. Des te knapper was het dat Ajax A1 op Terborg zondere vele basisspelers en met B-junioren de finale wist te bereiken. Die werd weliswaar verloren, maar dat maakte de prestatie niet minder knap.

Donderdag trainde Ajax A1 voor de laatste keer dit seizoen. 's Avonds maakten trainers en spelers er een gezellig teamuitje van. Dit weekeinde op de Copa Amsterdam zullen de talenten nog een keer proberen te vlammen voordat ze van een welvediende vakantie gaan genieten. Dat ze zich nog één keer willen profileren lieten Abdelmalek El Hasnaoui en Boban Lazic donderdag al doorklinken nadat ze hun handtekening onder een profcontract hadden gezet. ,,We gaan nog drie dagen keihard werken om een goede prestatie neer te zetten en dan hebben we vakantie", aldus het ambitieuze duo.

Programma Ajax A1 op Copa Amsterdam:

vrijdag 1 juni 20:00 uur Ajax - Besiktas
zaterdag 2 juni 13:00 uur Ajax Cape Town - Ajax
17:00 uur Ajax - Panathinaikos
zondag 3 juni vanaf 11:00 uur Finaledag

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Gerard van Hees (midden)