Menu
A1 stunt met fraaie zege in Barcelona

A1 stunt met fraaie zege in Barcelona

Ajax A1 heeft woensdag voor een daverende stunt gezorgd door de leeftijdgenoten van FC Barcelona met 0-3 te verslaan. Met de fraaie en dik verdiende zege veroverden de talenten van trainer Fred Grim een plek in de halve finales van de NextGen Series, waarin Liverpool U-19 wacht. Viktor Fischer (foto) was met twee treffers en een assist een van de Amsterdamse smaakmakers.

De opzet van de NextGen Series is bekend: de grootste voetbaltalenten treffen elkaar in een internationaal toernooi om krachten te meten en kostbare voetbalervaringen op te doen. De Ajacieden van Grim beleven dit seizoen veel plezier aan de NextGen Series, zo werd woensdagavond weer duidelijk in het Mini Estadi van Barça. In de schaduw van het imposante Camp Nou, waar de A1 woensdagavond laat ook het grote Barça aan het werk ziet tegen Valencia, kwamen de Ajacieden sterk voor de dag.

Na een gelijk opgaande, maar doelpuntloos eerste bedrijf (met in de slotsecondes wel een reuzenkans voor Mats Rits) kwamen de Amsterdammers na rust pas echt goed los. Onder toeziend oog van Frank en Ronald de Boer – Ajax-trainers en oud-spelers FC Barcelona – tekende Viktor Fischer tien minuten na de pauze voor de openingstreffer. De Deen won een sprintduel van zijn directe tegenstander Ayala, waarna hij doelman Banuz verraste met zijn schot: 0-1. De voorsprong was op dat moment al verdiend te noemen.

Grim zag dat zijn team een fraaie zege boekte in Spanje. Grim zag dat zijn team een fraaie zege boekte in Spanje.

Ajax A1 denderde door en had in Fischer een van zijn uitblinkers. De onvoorspelbare vleugelaanvaller in de ploeg van Grim en zijn assistent Ronald de Boer verzorgde het voorbereidende werk bij de 0-2 van Rowendy Schoop. Fischer passte precies op het juiste moment, waarna de Ajax-spits koeltjes kon afronden. De Catalanen dwongen bij de 0-2 achterstand enkele kansen en kansjes af, maar Ajax-doelman Mickey van der Hart zag de inzetten vooral naast of over zijn doel verdwijnen. Ook verdediger Joël Veltman behoorde tot de sterkste Ajacieden. De centrumverdediger legde Dongou, een van de grootste talenten van het hoogste jeugdelftal van Barcelona, het hele duel probleemloos aan banden.

Schoop haalde het einde van de wedstrijd overigens niet ongeschonden. Na een ongelukkige val, waarbij Barça-speler Patri op hem viel, werd de spits per brancard van het veld gedragen. Danzell Gravenberch was zijn vervanger in het Mini Estadi. Acht minuten voor tijd leverde Gravenberch de assist op Fischer, waarna de uitblinker de bal met enig geluk en in twee instanties voorbij Banuz frommelde: 0-3. De applauswissel die Grim Fischer vlak voor tijd gunde, was meer dan terecht. Abelmalek El Hasnaoui mocht het toptreffen uitspelen. De overwinning kwam, zeker over de tweede helft gezien, geen moment meer in gevaar.

Trainer Fred Grim was na afloop uiteraard trots op het resultaat en met het feit dat zijn talenten vrijwel geen kans hadden weggeven. ,,Je ziet dat de spelers van Barça individueel heel goed zijn, maar Ajax was als team beter'', blikte Grim terug. ,,Na de voorsprong kwam Barça niet meer in de wedstrijd. Deze zege is dan ook terecht.'' Het uitvallen van Schoop wierp wel een kleine smet op de feestvreugde bij de Ajacieden.

De halve finales van de eerste uitvoering van de NextGen Series gaan tussen Liverpool FC en Ajax en Internazionale en Olympique Marseille. De speeldata en aftraptijden zijn nog niet bekend.

Ajax TV volgt Ajax A1 op de voet in Barcelona. Donderdag is op Ajax TV onder meer een reportage te zien over de succesvolle trip van de Ajacieden naar Catalonië.

FC Barcelonale U-19 – Ajax A1 0-3 (0-0) Kwartfinale NextGen Series

Scoreverloop:
56. Viktor Fischer 0-1
68. Rowendy Schoop 0-2
82. Viktor Fischer 0-3

Opstelling Ajax A1:
Mickey van der Hart; Ruben Ligeon, Joël Veltman, Stefano Denswil, Mitchell Dijks; Fabian Sporkslede, Davy Klaassen, Mats Rits; Lesley de Sa, Rowendy Schoop (79. Danzell Gravenberch), Viktor Fischer (89. Abdelmalek El Hasnaoui).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst