Menu
A1 wacht sterk bezet Gestion Copa Amsterdam

A1 wacht sterk bezet Gestion Copa Amsterdam

Een week na de fraaie toernooizege op het Terborg Toernooi wacht Ajax A1 alweer een nieuwe, interessante krachtmeting. Ook het deelnemersveld van de Gestion Copa Amsterdam 2009 liegt er niet om. Het ijzersterk bezette toernooi voor spelers onder 19 jaar wordt gespeeld op 30 en 31 mei en 1 juni. Ajax treft onder meer Chelsea en Chivas Guadalajara.

Ajax heeft in het vijfjarige bestaan van het toernooi al een mooie, hetzij beknopte geschiedenis opgebouwd. Vorig seizoen reikten de Amsterdamse A-junioren van toenmalig trainer Sonny Silooy tot de finale. De eindstrijd ging helaas verloren. Het Braziliaanse Cruzeiro was met 1-0 te sterk. In 2007 kroonden de Ajacieden zich wel tot toernooiwinnaars. In de finale werden de leeftijdgenoten van Werder Bremen met 1-0 'geslachtofferd'. John Goossens tekende voor de enige treffer van de wedstrijd. Onder meer ook Vurnon Anita leverde een mooie bijdrage aan de toernooioverwinning.

Het toernooi wordt ook dit jaar weer gespeeld op het hoofdveld van FC Blauw-Wit Amsterdam op Sportpark Sloten. Het complex is voor de gelegenheid omgebouwd tot een mini-stadion. Naast Ajax zijn ook Real Madrid CF, Chelsea FC en AZ klinkende namen in het deelnemersveld. Andere deelnemende ploegen zijn Chivas Guadalajara (Mexico), Rosenborg BK, Watford FC en FCNH, een selectie bestaande uit de beste jeugd amateurvoetballers van de provincie Noord-Holland onder leiding van oud-Ajacied Karel Bonsink. De aftrap is zaterdag om 13.00 uur met de wedstrijd Ajax - Chelsea. Een dag later voltooit Ajax de groepsfase met wedstrijden tegen Chivas Guadalajara (13.00 uur) en FCNH (17.15 uur).

Op 8 april 2009 verrichte Ajax-trainer Frank de Boer de loting in de studio van RTV Noord-Holland. Samen met Karel Bonsink toverde De Boer een aantal zware tegenstanders tevoorschijn voor zijn elftal. ,,Wij kunnen onze borst nat maken”, reageerde De Boer op de loting. ,,Maar als je het toernooi wil winnen, dan moet je met iedere tegenstander afrekenen.”

Op de Gestion Copa Amsterdam spelen de vedetten van morgen. Maar de Gestion Copa Amsterdam biedt meer dan alleen topvoetbal en een podium voor de vedetten van morgen. Het toernooi staat bol van de gezelligheid, is een reünie voor oude bekenden en een ontmoetingsplaats voor nieuwe bekenden. Ruim 10.000 bezoekers en een kleine half miljoen TV kijkers op RTV Noord-Holland waren vorig jaar getuige van de clashes van speelstijlen. En dat zal dit jaar niet anders zijn. Wat te denken van Amsterdamse bluf contra de Engelse supertalenten van Chelsea of het Amsterdamse aanvalsspel met twee vleugelspitsen contra de meedogenloze en snoeiharde verdedigers van Chivas Guadalajara?

Er wordt gespeeld in twee poules van vier en de wedstrijden duren 2 x 25 minuten. Alle wedstrijden worden gespeeld op één veld en dus begint ieder uur weer een nieuwe wedstrijd. Op zaterdag 30 mei zijn er vier wedstrijden, op zondag 31 mei acht en op de finaledag, maandag 1 juni, zes wedstrijden. De finale wordt gespeeld vanaf 16.15 uur.

Vorig jaar stond Ajax A1 onder meer tegenover de leeftijdsgenoten van Ajax Cape Town. Toby Alderweireld vocht in de Ajax-defensie flinke duels uit met spelers van de dochterclub. Vorig jaar stond Ajax A1 onder meer tegenover de leeftijdsgenoten van Ajax Cape Town. Toby Alderweireld vocht in de Ajax-defensie flinke duels uit met spelers van de dochterclub.