Menu
'Aan onze stand verplicht te winnen'

'Aan onze stand verplicht te winnen'

De Ajax Vrouwen komen na drie weken weer in competitieverband in actie. Op de Toekomst wacht vrijdagavond het treffen met sc Heerenveen, de nummer voorlaatst van de BeNe League. ,,Zij hebben niets te verliezen en zullen met een vrij gevoel naar Amsterdam komen", vertelt Petra Hogewoning. ,,Wij zijn aan onze stand verplicht om te winnen en eigenlijk ook met goed voetbal."

Hoewel de Ajacieden de afgelopen weken geen competitieverplichtingen hadden, stonden ze zeker niet stil. Er werd zaterdag voor de beker gewonnen bij DTS Ede (4-0). Drie dagen later volgde een 3-0 oefenzege op het nationale team van Thailand. Er was in beide duels ruimte voor verbetering, weet Hogewoning. ,,In dat bekerduel hebben we het op zich goed gedaan. Zo'n wedstrijd kun je figuurlijk gezien eigenlijk alleen maar verliezen. Tegen Thailand waren we bij vlagen erg slordig. Nee, dat had niets met beleving te maken. De wil was er wel, maar het lukte niet."

Toch kleefden er ook positieve punten aan het duel met de WK-deelnemer. ,,Iedereen heeft speelminuten gekregen en kon laten zien wat-ie waard is. We hebben een grote selectie. In oefenwedstrijden kunnen reservespeelsters proberen de trainer voor moeilijke keuzes te stellen. Aan de andere kant is het ook lekker om wedstrijdritme op te doen." Hogewoning kwam voor de tweede keer in anderhalve week Thailand tegen. In de monsterzege van Oranje (7-0) op de Aziaten zat ze wel bij de selectie, maar kwam ze niet in actie.

Hogewoning over de titelrace: ,,Het gat met Standard is te overzien. We spelen nog thuis tegen ze en Twente - Standard staat ook nog op het programma." Hogewoning over de titelrace: ,,Het gat met Standard is te overzien. We spelen nog thuis tegen ze en Twente - Standard staat ook nog op het programma."

De Ajax Vrouwen zullen na de slippertjes tegen FC Twente (0-2) en Anderlecht (1-1) gebrand zijn op een goed resultaat. De achterstand op koploper Standard Luik is opgelopen tot zes punten en in de achtervolging op de Belgen kan Ajax zich geen misstap meer permitteren. ,,Er is in de groep nog veel vertrouwen dat we voor het kampioenschap kunnen gaan. Het gat met Standard is te overzien. We spelen nog thuis tegen ze en Twente - Standard staat ook nog op het programma. Er zijn nog zoveel wedstrijden te spelen, dat wat mij betreft de titelrace nog helemaal open ligt."

De uitwedstrijd bij Heerenveen werd door Ajax met 2-0 gewonnen. Cijfermatig was het een prima resultaat, de uitvoering liet te wensen over. Hogewoning heeft de wedstrijd grotendeels uit haar gedachten verbannen. ,,Ik weet nog dat Marlous (Pieëte, red.) een mooi doelpunt maakte, maar verder staat me er niet zo veel meer van bij. Ik denk dat het een slechte wedstrijd was, we ons gelukkig prezen dat we hadden gewonnen en verder dachten: 'het is wel goed zo'. "

Tegen de Friezinnen zal Ajax, zo is de verwachting van Hogewoning, de overhand hebben. ,,Het is lastig om te zeggen hoe ze zullen gaan spelen, maar ik denk dat wij het spel moeten gaan maken. Heerenveen zal ongetwijfeld gretig zijn. Van Ajax wil iedereen winnen. We zullen daar een antwoord op moeten vinden, maar ik heb alle hoop op een goed resultaat. De sfeer binnen het team is goed en iedereen heeft vertrouwen."

Zelf is Hogewoning een vaste kracht als linksachter. Bescheiden als ze is, durft ze niet te stellen of ze die positie goed invult. ,,Ik vind dat moeilijk om over jezelf te zeggen. Daar moeten anderen maar over oordelen. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik een seizoen lekker fit blijf, na een aantal vervelende blessures."

Ajax Vrouwen - sc Heerenveen Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst