Menu
Aan tafel met Kaj & Benno

Aan tafel met Kaj & Benno

Hoi, Ik ben Kaj. Een ras-Ajacied en toevallig ook spits bij Jong Ajax. Het is kerst, dus een perfect moment om Benno Nihom, trainer van de Ajax Vrouwen uit te nodigen voor een diner en samen terug te blikken op het afgelopen halfjaar. Ik hoop dat Benno van kreeft houdt…


Kaj Sierhuis (19) is spits bij Jong Ajax en supporter van de Ajax Vrouwen. Om zijn collega-speelsters beter te leren kennen, gaat Kaj dit seizoen met ze op pad. Samen bespreken ze de belangrijke zaken des levens en gaan ze erop uit.


Kaj: Daar zitten we dan, samen aan een kerstdiner! Ben jij wel een beetje een fijnproever?
Benno:
Ik hou heel erg van lekker eten, maar je vindt me niet dagelijks in de stad om kreeft te eten hoor. Ik ben een bourgondiër en uitbundig zonder te overdrijven.

Kaj: Dat je uitbundig bent zien we regelmatig tijdens wedstrijden van de Ajax Vrouwen. Je hebt best wat temperament.  
Benno:
Ik ben een emotioneel persoon en zeker geen stille Willie. Ik voel niets bij trainers die 90 minuten op de bank zitten. Ik wil mijn ploeg helpen en ben daarin misschien wat dwingend en direct.

Kaj: Een typische Amsterdammer.
Benno:
Ja. Ik neem geen blad voor de mond. Maar ik ben ook de eerste die een geintje maakt en een arm om je heen slaat.

'De drempel moet laag zijn en de deur altijd open'

Kaj: Ik praat veel met Ajax-speelsters en schuif regelmatig bij jullie aan tijdens de lunch. Wat ik altijd merk, is dat er zo’n ontspannen sfeer hangt tussen jou en de speelsters. Anders dan bij andere coaches, bij wie er een meer zichtbare hiërarchie is.
Benno:
Ja. Weet je, die hiërarchie is er bij ons natuurlijk ook als het moet, maar ik vind veiligheid het aller belangrijkst in het team. Er moet openheid zijn en ik wil dat alle speelsters bij me terecht kunnen.

Kaj: Is er een groot verschil tussen het trainen van een vrouwenteam en een mannenteam?
Benno:
De benadering bij mannen en vrouwen is iets anders. Vrouwen willen liever 1-op-1 horen wat er beter moet dan in een groep. Bij mannen is dat vaak niet zo. Nog iets: bij vrouwen moet de sfeer goed zijn om te presteren en bij mannen wordt de sfeer juist goed als er gepresteerd is. Omgekeerd dus.

Kaj: We mogen niet generaliseren, maar groepsdynamiek ligt bij vrouwen ook anders, toch?
Benno:
Ja. Dat is bij vrouwen wellicht gevoeliger. Maar ik eis professionaliteit van mijn speelsters. Als er iets op het veld gebeurt onderling, mag dat absoluut niet mee de kleedkamer in. Een conflict moet direct worden opgelost en niet blijven sudderen. Daar probeer ik die meiden in mee te nemen.

''s Avonds in bed nemen we nog even de opstelling door'

Kaj: Wat vindt je vriendin er eigenlijk van dat je een vrouwenteam coacht?
Benno:
Te gek. Daniëlle steunt me enorm. Sterker nog, als we ’s avonds in bed liggen, nemen we de opstelling van de volgende dag door. En hoe zit het met jou? Als maker van een IJslandse omhaal, wat media-aandacht en een - ik zal het subtiel zeggen - goed verzorgd voorkomen krijg je volgens mij behoorlijk was vrouwelijke aandacht. Hoe ga je daarmee om?

Kaj: Tja. Ik word eigenlijk vooral aangesproken via social media. Vaak meiden die een bericht sturen namens hun vriendin. Zo van ‘Een vriendin van me ziet jou wel zitten, wil je met haar afspreken?
Benno:
Ha ha, Dat is slim. Maar Kaj, jij bent een typische spits die al die aandacht wel kan waarderen, of niet?
Kaj:
Ik kan er wel om lachen. En zeg nou zelf, dat is leuker dan wanneer je wordt uitgekafferd toch?!.

'Scoren in de ArenA'

Kaj: Maar laten we het hebben over 2018. Goede voornemens?
Benno:
Kampioen worden met Ajax en het liefst de dubbel winnen. En ik hoop ook in 2018 mijn steentje bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. En jij?
Kaj:
Mijn doel voor 2018 is op korte termijn een basiskracht te worden bij Jong Ajax. Ik hoop me komend jaar ook aan te sluiten bij Ajax 1. En mijn droom? Scoren in de ArenA.
Benno:
Proost!

Tekst & beeld: Ajax.nl/Lisa Hartog