Menu
'Aandacht moet je verdienen, het is zaak daar gebruik van te maken'

'Aandacht moet je verdienen, het is zaak daar gebruik van te maken'

Ed Engelkes is sinds de oprichting in 2012 hoofdtrainer van de Ajax Vrouwen. Dit seizoen wordt ingezet op het binnenslepen van de felbegeerde landstitel. Maandelijks deelt Engelkes zijn ervaringen op Ajax.nl

Afgelopen dinsdag was de loting voor het EK vrouwenvoetbal, komende zomer in eigen land. Het hield onze internationals, en eigenlijk heel vrouwenvoetballend Nederland, natuurlijk bezig. En mij natuurlijk ook. Niet alleen omdat ik coach van Ajax ben, maar ook omdat ik een verleden bij het Nederlands vrouwenelftal heb.

De loting is zwaar. Met Noorwegen, Denemarken en België hebben 'we' niet de makkelijkste, maar ook niet de moeilijkste poule. De koppeling met de kwartfinale is echter heel pittig. Als je eerste of tweede wordt zou je toplanden als Duitsland of Zweden kunnen treffen. Maar dat is stof voor later. Eerst maar eens proberen de groepsfase te overleven.

Aanstaande vrijdag nemen de #AjaxVrouwen het op tegen PSV! Ben je erbij? ⚽️🌟 https://t.co/wjRu4xE4de #ajapsv pic.twitter.com/K6izq0boTV

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 8 november 2016

Het moge duidelijk zijn dat het EK een heel belangrijk moment is voor de volgende stap in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Het overleven van de groepsfase zou een enorme boost kunnen geven aan alle voetballende kinderen in Nederland, met name meisjes. Die zien hun rolmodellen voorbij komen. Anno 2016 zijn die er ook.

We hebben nu elke week een finale en de speelsters zijn daarvan doordrongen. Het is alleen maar mooi."
We hebben nu elke week een finale en de speelsters zijn daarvan doordrongen. Het is alleen maar mooi."

Toen Vera Pauw en ik in 2009 voor het eerst het kunstje flikten, was dat heel anders. Toen waren er nog geen voorbeelden en inspiratiebronnen voor de jeugd. Dat is pas later gekomen met Daphne en Anouk als ik het over de Ajax-speelsters heb. Aandacht moet je ook verdienen. Toen wij die bronzen medaille op het EK veroverden, werd het vrouwenvoetbal opeens hot. Daarna is het een tijdje stil geweest, maar nu merk je dat de aandacht en de populariteit alweer enige tijd groeiende is. Het is zaak om daar gebruik van te maken door te presteren op het EK.

'Content hoe het gaat'
Uiteraard is het voorlopig nog toekomstmuziek. De focus is bij iedereen van ons volledig op Ajax gericht. We zijn eigenlijk heel content hoe het gaat. We hebben vrijdag weliswaar ons eerste puntenverlies geleden, maar dat is allerminst iets om in de war van te raken. Als je vooraf een lijstje maakt, kun je bij Twente gelijk spelen. Al hebben we natuurlijk de wedstrijd gespeeld om 'm te winnen. Maar 2-2 was een terechte uitslag. Dan moet je daar verder niet al te moeilijk over doen, vind ik.

Hoogendijk: 'We waren graag verder uitgelopen op FC Twente' #tweaja #AjaxVrouwen pic.twitter.com/kNsB85cdff

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) 5 november 2016

Gelukkig speelden PSV en ADO onderling ook gelijk, waardoor ADO niet dichterbij is gekomen en het verschil drie punten bleef. Het is nu aan ons om te zorgen dat het bij Twente niet voor niets is geweest en we vrijdag na de wedstrijd tegen PSV niet met lege handen staan. We hebben nu elke week een finale en de speelsters zijn daarvan doordrongen. Het is alleen maar mooi. Iedere week ligt er een mooie uitdaging en de speelsters worden van dit soort wedstrijden alleen maar beter.

Veel keuze
Het vertrouwen in een goede afloop tegen PSV is groot. We hebben een prima trainingsweek gehad, ondanks dat de temperaturen flink gedaald zijn, en eigenlijk iedereen is aan boord. Lauren Delleman en Lucienne Reichardt komen er ook aan. Lucienne heeft ook alweer bij de wedstrijdselectie gezeten. Het verruimt de keuzes alleen maar. Het is aan ons als technische staf om keuzes te maken op basis van wat we denken nodig te hebben. Je kunt niet iedereen op de bank zetten.

,,Het overleven van de groepsfase zou een enorme boost kunnen geven aan alle voetballende kinderen in Nederland, met name meisjes. Die zien hun rolmodellen voorbij komen."


Het moeten teleurstellen van speelsters blijft lastig, omdat ik weet wat voor energie ze erin leggen en allemaal moeten regelen voor hun sport. Natuurlijk kiezen ze daarvoor, maar het blijft minder leuk om een slechte boodschap over te moeten brengen. Het eerste seizoen bij Ajax hadden we ook een heel brede selectie. Het jaar daarop kozen we voor een iets smallere selectie, maar uiteindelijk waren we daar ook niet heel content mee. We merkten gewoon dat we iedereen nodig hadden vanwege de vele wedstrijden. Momenteel hebben we redelijk weinig blessures en is iedereen fit aan het worden of bezig dat te blijven. Dat betekent dat we moeilijke keuzes moeten blijven maken, maar dat we dus wel met het beste team kunnen spelen. Dat is voor een coach het belangrijkste.

Ajax Vrouwen - PSV Vrouwen begint vrijdag om 19:30 uur op sportcomplex de Toekomst. De toegang is gratis.