Menu
Aanraakbare Ajacieden op de Toekomst

Aanraakbare Ajacieden op de Toekomst

De Ajacieden verrichtten hun dagelijkse portie voetbalarbeid vanmorgen op de Toekomst, het thuis van Jong Ajax en de jeugd- en amateurploegen van de Amsterdamse club.

Van een rustige ochtendsessie was geen sprake. De graspollen vlogen sommige toeschouwers bijna letterlijk om de oren. Het is direct ook de charme van het trainen op de Toekomst. De Ajacieden zijn zelden zo aanraakbaar als op het eigen jeugdcomplex. Dichterbij de favoriete spelers komen is bijna niet mogelijk. De gesprekjes die de spelers op het veld voeren, zijn bijna woordelijk te volgen.

Mauro Rosales, Olaf Lindenbergh en Kenneth Perez werken hun loopoefening af. De jeugdtrainers Sonny Silooy, Dirk de Groot en Gery Vink zijn toeschouwers. Mauro Rosales, Olaf Lindenbergh en Kenneth Perez werken hun loopoefening af. De jeugdtrainers Sonny Silooy, Dirk de Groot en Gery Vink zijn toeschouwers.

Tientallen supporters lieten de mogelijkheid niet voorbijgaan om de Ajacieden van heel dichtbij te bekijken. Zoals de spelers van het eerste elftal een voorbeeldfunctie hebben voor de jeugdige Ajacieden, zo waren ook de jeugdtrainers van Ajax opvallend present op het trainingsveld. Van een ervaren oefenmeester als Hennie Spijkerman kan zeker het nodige worden opgestoken. Oud-spelers als Bryan Roy, Frank de Boer, Sonny Silooy en Aron Winter zijn nu actief in de Amsterdamse jeugdopleiding. Het opleiden van Ajax-talenten is hun nieuwe taak. Nauwlettend besluisterden de jeugdtrainers de aanwijzingen en uitleg bij de verschillende oefenvormen. Vooral Roy, trainer van Ajax B1, liet zich door niets of niemand storen. Uiterst geconcentreerd luisterde de linksbuiten van weleer naar de speltechnische aanwijzingen van assistent-trainer Spijkerman. De rechterhand van hoofdtrainer Ten Cate legde het accent in zijn oefeningen vooral op het combineren en kaatsen. De Ajacieden werkten verschillende looptrajecten af en besloten de sessie met een partijvorm. Balbezit houden en het zo goed mogelijk benutten van de neutrale spelers in een blauw hesje, waren voorname opdrachten.

Alle aanwezige jeugdtrainers op een rijtje. Nauwlettend luisterend naar de aanwijzingen van Hennie Spijkerman. Alle aanwezige jeugdtrainers op een rijtje. Nauwlettend luisterend naar de aanwijzingen van Hennie Spijkerman.

Vooral tijdens de afsluitende mini-partijtjes vlogen de voetbalvonken eraf. Het veld op de Toekomst bleef flink gehavend achter. De losgeschoffelde graspollen waren stille getuigen van een fikse strijd.
Alfons Groenendijk en De Boer droegen voetballend hun steentjes bij. Keeperstrainer Fred Grim hield in een hoek van het veld Maarten Stekelenburg aan het werk. Wat op het trainingsveld naast de ArenA normaal gesproken onmogelijk is, kan op de Toekomst wel. Gewapend met een fototoestel wachtten supporters op fotogenieke reddingen van de Ajax-goalie. De toeschouwers zijn vast en zeker huiswaarts gekeerd met fraaie plaatjes.

Vanmiddag traint Ajax nogmaals op de Toekomst. De twee trainingssessie begint om 14.30 uur.

Jaap Stam zet Hedwiges Maduro op het verkeerde been. Jaap Stam zet Hedwiges Maduro op het verkeerde been.