Menu
'Aantal G-voetballers moet omhoog'

'Aantal G-voetballers moet omhoog'

Met een korte openingsspeech opende Nike Boor, directeur van het Fonds Gehandicaptensport, donderdagmiddag de G-Wise clinic op de Toekomst. ,,Fysiek en mentaal sterker worden. Daarom is sport zo belangrijk. Alle kinderen zouden moeten sporten."

De clinic, georganiseerd voor kinderen met een geestelijke, lichamelijk en/of zintuigelijke beperking, moet het startschot zijn tot iets veel groters; namelijk meer aandacht voor de gehandicaptensport.

Maar wat is G-Wise? Vanaf eind augustus tourt G-Wise door de regio’s waar Ajax 1, Jong Ajax of de Ajax Vrouwen een uitwedstrijd spelen. Met G-Wise maken gehandicapte sporters kennis met voetbal en wordt hopelijk de sportparticipatie van gehandicapten binnen het voetbal vergroot, zo staat te lezen op de website als1team.nl, de organisatie die de G-Wise clinics organiseren.

Zo'n 1,7 miljoen mensen met een beperking telt ons land. Vierduizend kinderen daarvan voetballen inmiddels binnen verenigingsverband. Nog veel te weinig naar de zin van Boor. ,,Daar moeten er zeker achtduizend bij. Het aantal moet verdriedubbelen. Het is in Nederland nog steeds niet op alle plaatsen vanzelfsprekend dat deze mensen kunnen sporten.”

Nike Boor (links) en Sjaak Swart hielden allebei een toespraak. Boor: ,,Het aantal G-voetballers moet verdriedubbelen' Nike Boor (links) en Sjaak Swart hielden allebei een toespraak. Boor: ,,Het aantal G-voetballers moet verdriedubbelen'

Daarom hebben Aegon en Ajax op deze middag samen met het Fonds Gehandicaptensport de handen ineen geslagen om kinderen uit Amsterdam een voetbalclinic te geven. ,,We willen met G-Wise proberen vijf procent meer kinderen te laten sporten.” Vijfendertig grote bedrijven, waaronder Ajax' hoofdsponsor Aegon, ondersteunen nu op een of andere wijze de gehandicaptensport.

Grootste probleem op dit moment is het aantal verenigingen die G-sporten aanbieden op in Nederland. Kinderen moeten nu nog te ver reizen en om überhaupt te kunnen sporten. Nier in iedere plaats zijn er faciliteiten voor gehandicapten om binnen verenigingsverband te sporten. Een reis van Schiedam naar Utrecht is geen uitzondering. Boor: ,,Een aantal clubs doen heel actief aan G-voetbal. Maar het merendeel is daar terughoudend in. Er is op dit moment te weinig aanbod en ook vervoer is een probleem."

,,Veel clubs hebben nog steeds drempelvrees. We moeten het nu vooral hebben van besturen die maatschappelijk betrokken zijn. Sommige grote amateurclubs in Nederland zoals Quick Boys en IJsselmeervogels beschikken al over een grote G-voetbalafdeling. Die hebben ook het geld, de velden en de mensen ervoor. Het zou natuurlijk fijn zijn als meer clubs volgen. Het zou in ieder geval wenselijk zijn als een club binnen een straal van zoveel kilometer G-voetbal aanbiedt.”

Als klap op de vuurpijl werd de clinic afgesloten met een duel tussen Lucky Ajax - dat bestaat uit allemaal oud-eerste elftal spelers van Ajax - en het Paralympisch elftal, dat vorig jaar zilver won op het EK en vijfde werd op de laatste Paralympische Spelen in Londen. Alleen spelers met een hersenbeschadiging, opgelopen voor of na de geboorte, komen in aanmerking voor dat elftal. Bondscoach Marcel Geersma benadrukte dat wat zijn team doet, grenst aan topsport. ,,Wij trainen vier keer in de week en zijn ons nu aan het voorbereiden op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016.”

Mister Ajax Sjaak Swart, de aanvoerder van Lucky Ajax, benadrukte op het einde nog maar eens hoe belangrijk sporten voor kinderen is. ,,Plezier maken en sociale contacten opdoen, dat is waarvoor je sport.”

Tekst: Ajax.nl/Tom van der Wilt
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

G-Wise bezorgt kids topdag bij Ajax