Menu

Aantrekkelijke Klassieker onbeslist

Ajax en Feyenoord hebben aan de aantrekkelijke Klassieker beide een punt overgehouden. Ajax was beter dan de Rotterdammers en verdiende meer dan een doelpunt. Eigenlijk hadden de Amsterdammers het voor rust al af kunnen maken, maar Machlas en Wamberto verzuimden de kansen te benutten. Na rust deed invaller Leonardo dat wel. Uit een penalty schoot Bergdolmo Ajax' 5000e treffer binnen. Zo eindigde de Klassieker in 1-1 en blijft Ajax Feyenoord voor op de ranglijst.

Ajax trapte om vier minuten over een af voor de wedstrijd. Het eerste schot werd door Nikos Machlas in de tweede minuut gelost. De Griek ontving de bal van Maxwell en besloot Zoetebier direct onder vuur te nemen. De Volendammer had daar geen moeite mee. Ajax drong echter direct daarna verder aan en via Van Halst en Van der Meyde werd de volgende aanval op gezet. Die verplaatste zich naar de rechterkant van het veld, waarna de bal hoog voor kwam. Van der Meyde kopte jammergenoeg over.

In de zesde minuut kreeg Feyenoord een vrije trap op een meter of 22 van het doel vandaan. Uiteraard zette Pierre van Hooijdonk zich achter de bal. De specialist liet tegen Glasgow zien dat hij dat beheerst, maar nu schoot hij met volle kracht in de muur.

Na een prima Ajax-aanval over rechts bracht Trabelsi de bal goed voor. Machlas was daar ook, maar de spits - toch weer de voorkeur boven Zlatan - kon de 5000e niet binnen werken.

Dat leek wel in de veertiende minuut te gebeuren. Machlas was prima weg op rechts, gaf ook redelijk voor, maar Wamberto stond al te ver voor de bal om te scoren. Maar de kansen regen zich aaneen. Een opnieuw fantastische voorzet van de rechterkant, nu van de voet van Maxwell werd door Machlas op de lat gekopt.

Voor deze wedstrijd was een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo speelde Trabelsi weer in de basis en verhuisde O'Brien naar de linkerflank. Dat kostte Tim de Cler zijn plek. Maar er waren meer wijzigingen. Zo moest ook Tomas Galasek op de bank beginnen. Hij raakte zijn plaats kwijt aan Jan van Halst. Steven Pienaar maakte voor de tweede keer in zijn prille loopbaan opwachting in de basiself. Helemaal buiten de selectie voor deze wedstrijd, viel Mido. Koeman heeft de Egyptenaar gepasseerd. Geen beroep kon de trainer doen op Johnny Heitinga, Ferdi Vierklau, Rafael van der Vaart en Daniel Cruz. Vierklau heeft nog last van zijn enkel, de andere drie kampten met knieblessures.

Feyenoord-trainer Bert van Marwijk stuurde een zeer aanvallend Feyenoord de Arena in. Aan Kalou, Van Hooijdonk, Tomasson, Van Persie en de aanvallend ingestelde Ono zal de Ajax-defensie de handen vol krijgen. Maar andersom geldde theoretisch natuurlijk hetzelfde: Met Wamberto, Van der Meyde, Pienaar, Machlas en de aanvallend ingestelde Maxwell zouden ook de Rotterdammers bezig gehouden moeten worden.

Toen was Feyenoord weer weg. Een voorzet vanaf rechts belandde voor de vrijstaande Van Hooijdonk. De spits leek te scoren, maar daar was Fred Grim weer met een fabuleuze redding. Zo waren er mooie kansen geweest in een zeer levendige eerste kwartier, maar was de stand nog 0-0.

In de 22e minuut nam Maxwell een vrije trap, na een overtreding van Ono die met geel werd bestraft. Chivu dook goed op achter de laatste man van Feyenoord, maar de hoogte was net niet goed genoeg.

Dat Van der Meyde de mindere vorm van de laatste weken kwijt was, bleek ook uit het feit dat Feyenoord geen grip op de rechtsbuiten kreeg. Alleen met overtredingen was hij te stoppen en dat kostte de Rotterdammers al twee gele kaarten binnen de 23 minuten.

Maar Feyenoord heeft niet voor niets op twee na de minste verliespunten, want voetballen kunnen ze wel. In de 26e minuut schoot Emerton vanuit de tweede lijn. De bal ging nog over, maar Feyenoord liet zich zien. Een minuut later kreeg Van Hooijdonk aan de linkerkant een vrije trap. Die zeilde naar de tweede paal waar Grim mis zat, maar waar Chivu de bal weg kon koppen.

Ook Ajax liep nog voor het eerste half uur was verstreken een gele kaart op. Trabelsi kreeg hem achter zijn naam. De Tunesiƫr moest op zijn tellen passen. Ook hij zal de uitwedstrijd tegen Feyenoord nog in gedachten hebben toen hij voortijdig het veld met twee keer geel moest verlaten.

In de 34e minuut kreeg Wamberto onverwacht een mogelijkheid toen Emerton de bal van zijn voet liet glippen. Voor de Braziliaan was het ook te plotseling, want zijn inzet scheerde over.

Hoewel het spel van Ajax attractief was, bleef het publiek in de Arena vrij stil. Ook toen Van der Meyde in de 39e minuut tot weer een goede actie kwam. Het ontlokte het Feyenoord-legio tot de kreten 'Ajax-publiek'.

In de 40e minuut ging Chivu geblesseerd aan de rug naar het gras. Van Dord kwam binnen de lijnen en Yakubu liep zich warm. De Roemeen kon gelukkig door.

Door was ook Van der Meyde in de 42e minuut, maar de rechtsbuiten wilde het karwei in zijn eentje klaren. Met nog een minuut op de klok was ook Wamberto zeer dicht bij de openingsgoal, maar Zoetebier redde ternauwernood.

Daardoor gingen beide ploegen met een 0-0 stand de rust in. De trainers Van Marwijk en Koeman zagen op basis van de eerste helft (nog) geen reden om direct bij de start van de tweede te wisselen.

De eerste gele kaart van het tweede bedrijf was voor Chivu na een behoorlijke overtreding op Ono. Met een listige corner door Pienaar bestookten de Ajacieden het doel van Zoetebier, maar Feyenoord hield opnieuw stand.

Ajax merkte dat er ruimte lag bij de Feyenoorders. Maar de beslissende pass was steeds net even te ver voor de voorwaartsen. Aan de andere kant kwamen de gasten er af en toe ook gevaarlijk uit. Zo gaf Emerton in de 57e minuut voor en kon Tomasson op doel koppen. De Deen kopte over.

In de 62e minuut veerde de Arena - op het uitvak na - op. De voorzet van Van der Meyde werd door Zoetebier zo richting Wamberto gestompt. Met precissie kopte de Braziliaan over de Feyenoord-doelman heen, maar zag zijn inzet op de kruising belanden.

Het was zijn laatste actie. In de 66e minuut greep Koeman in met een dubbele wissel: Yakubu en Zlatan kwamen voor Pienaar en Wamberto. Yakubu moest in het centrum van het middenveld de touwtjes in handen nemen en Zlatan ging naast Machlas in de spits spelen.

Feyenoord kreeg in de 69e minuut een vrije trap na een lichte schouderduw van Trabelsi op Van Persie. Maar met Van Hooijdonk kon het altijd gevaarlijk. Ook nu schoot de oud-speler van onder andere Vitesse en Benfica in het muurtje.

In de 72e minuut ontstond een drie-tegen-driesituatie, waarbij Ajax de verdedigende partij was. Maar dankzij een slechte voorzet van Emerton op Tomasson kwam Ajax goed weg.

In de 75e minuut verbaasde de grensrechter iedereen door te vlaggen nadat hij dacht dat de bal achter was geweest. Grim zwaaide nog ontkennend met zijn vinger, maar Feyenoord mocht toch aanleggen. Een doelrijpe situatie kwam daar niet uit voort.

Iedereen merkte dat Ajax achterin minder attent werd. De Feyenoorders kregen al vaker de ruimte en in de 79e minuut dekte O'Brien niet kort genoeg op Leonardo. De invaller zocht de drukte op en schoot laag in het hoekje raak, 0-1. Na zijn doelpunt stortte hij zich huilend in de armen van de trainer Van Marwijk. Naar de veldverhouding was het niet, maar scoren is het enige dat telt.

Dick Jol wilde in de 83e minuut geen strafschop geven aan Ajax. Andy van der Meyde raakte in de verdrukking en ging neer. Maar volgens Jol struikelde hij. ,,Ik werd wel degelijk gehinderd door een hoog been", zei Van der Meyde zelf na afloop. Maar twee minuten later legde Jol de bal wel op de stip. Zoetebier tikte Machlas aan en Bergdolmo moest met Ajax 5000e goal de gelijkmaker op het bord zetten. Dat deed de koele Noor, 1-1.

Kort daarna leek Ajax de winst binnen te halen. Machlas legde de bal panklaar voor Zlatan, maar de Zweed schoot zo zacht richting doel, dat de bal vrij simpel voor de lijn gered kon worden. Een minuutje daarvoor schoot Zlatan al onverwacht laag op doel, maar ook die inzet ging net mis.

Omdat Van Hooijdonk makkelijk ging liggen nadat Bergdolmo licht leunde, kreeg hij een vrije trap op achttien meter, recht voor het doel. Het Ajax-publiek floot, Van Hooijdonk keek maar ook nu ging de bal via de muur over.

Patrick Paauwe gunde Ajax nog wel een kans. Vanaf een meter of 45 schoot hij de bal zo over zijn eigen achterlijn en mocht Ajax een corner nemen. De dreiging was er weer, maar een inzet op doel kwam er niet.

Daardoor moest Ajax genoegen nemen met een gelijkspel. Feyenoord en PSV staan nu beiden op twee verliespunten afstand van de Amsterdammers, die nog aan de leiding gaan.