Menu
Aanvalslust Ajax glansrijk beloond

Aanvalslust Ajax glansrijk beloond

Ajax boekte zaterdagavond een dik verdiende overwinning op PSV. De voetballende en aanvalslustigste van de twee kemphanen legde de Eindhovenaren overtuigend zijn wil op: 3-1. ,,We kunnen trots zijn op de spelopvatting die we vandaag hebben getoond’’, sprak een tevreden Frank de Boer na afloop.

De Boer schonk dezelfde elf Ajacieden zijn vertrouwen als hij afgelopen week deed in het uitduel met Roda JC. Een week na de ‘moraal versterkende’ 1-2 zege (Ajax boog een 1-0 achterstand in de slotfase om naar een overwinning) kreeg Danny Hoesen opnieuw een kans als spits en aanspeelpunt. ,,We kunnen op 9 punten komen, maar ook op 3 punten’’, schetste de Ajax-trainer vooraf al het immense belang dat het thuisduel voor zijn ploeg had. Om kansrijk te blijven in de titelstrijd moésten de Ajacieden simpelweg drie punten pakken in de altijd beladen topper tegen PSV. Drie dagen voor een ongetwijfeld loodzwaar Champions League-duel met Real Madrid leek die opdracht alles behalve simpel.

Ajax opende het topduel direct sterk. Voor rust was er maar een écht voetballende ploeg: de thuisploeg. Toby Alderweireld was binnen tien minuten al dicht bij een openingstreffer. De Belg kopte uit een corner van Christian Eriksen snoeihard op de lat. Hoesen toonde zich, net als tegen Roda JC, van zijn meest bedrijvige kant. De spits was steevast aanspeelbaar, maar ontpopte zich ook tot de te lanceren Ajacied. De geboren Limburger kwam een milliseconde reactiesnelheid tekort toen PSV-goalie Boy Waterman een vangbal (opnieuw uit een corner van Eriksen) liet glippen. Drie minuten later kreeg Ajax alsnog loon naar hard werken. Siem de Jong kopte raak uit een prima hoekschop van Eriksen: 1-0.

Ajax had na een klein half uur voetballen een verdiende voorsprong bemachtigd. De koploper in de Eredivisie stelde daar over de hele avond weinig tegenover. Advocaat liet zijn ploeg vooral in de achteruitstand opereren. Het tijdrekken van Waterman was wat dat betreft illustratief voor de Eindhovense intenties. Het leverde de keeper een reprimande op van FIFA-arbiter Björn Kuipers. PSV bleek, net als afgelopen seizoen het geval was, vooral naar de ArenA gekomen om het Ajax-spel te ontregelen en te gokken op een counter.

Vijf minuten na de openingsgoal van De Jong schonk Daley Blind Derk Boerrigter een grote kans. De linksback zette goed door en ontfutselde Atiba Hutchinson de bal, waarna Boerrigter zijn vrije schietkans slordig voorlangs schoot. Dergelijke grote kansen zijn vaak schaars in topduels. Ajax sprong er over de hele avond slordig mee om. Het kwam de thuisclub twee minuten verderop in de topper al duur te staan; in plaats van een comfortabele 2-0 kwamen de gasten op gelijke hoogte.

Viktor Fischer gooide de topper definitief in het slot met de 3-1. Viktor Fischer gooide de topper definitief in het slot met de 3-1.

Slordig werk van Ricardo van Rhijn bracht Jeremain Lens in balbezit. De voormalig jeugdspeler van Ajax draaide de bal knap voorbij Van Rhijn en over Kenneth Vermeer in de verre hoek. De gelijkmaker (1-1) vloekte opzichtig met de veld- en kansenverhouding. Met een doelpunt uit de eerste échte kans was de ploeg van Dick Advocaat wel dodelijk effectief. Ajax liet ook na het kunststukje van Lens kansen liggen. Fischer mikte maar net naast, terwijl Boerrigter op de vuisten schoot van Waterman. Beide ploegen bleven tot aan de rust cijfermatig in balans.

Afgelopen seizoen wisten de Ajacieden wel raad met de behoudzucht van het toenmalige PSV. Ajax bekroonde de misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen met een 2-0 overwinning. Een echec als in de openingswedstrijd van dit seizoen om de Johan Cruijff Schaal bleef Ajax bespaard. De regerend landskampioen uit Amsterdam werd in de strijd om de Johan Cruijff Schaal afgebluft en overklast door de Eindhovense bekerhouder. De 4-2 nederlaag gold voor de mannen van De Boer als valse seizoenstart.

Zo ver lieten de Ajacieden het niet komen. De mannen en jongens van De Boer hadden leergeld betaald na de seizoensouverture. Kort na rust dwong Blind Waterman tot een redding. Iets verderop in de spannende topper mikte Fischer zijn inzet maar net voorlangs. Ajax leek op weg naar een nieuwe voorsprong, maar het hield de adem in toen Lens ruim baan kreeg richting Vermeer. De Eindhovense spits verscheen ook voor de Ajacied, waarna Lens zijn kans naast schoof.

De met 51.064 toeschouwers uitverkochte Amsterdam ArenA hield de adem in, maar genoot in een ademtocht door van een kunststukje van Fischer. De Deen besloot een fantastische slalom voorbij vijf PSV’ers met een assist op Hoesen. De spits stond op precies de juiste plek: 2-1. De misser van Lens en de treffer van Hoesen – binnen de minuut – vormden wellicht sleutelmomenten van deze Ajax - PSV.

Fischer bekroonde zijn glansoptreden uiteindelijk met een treffer. In de slotminuten bezorgde de linksbuiten Ajax hoogstpersoonlijk een 3-1 zege. Ajax boekte zaterdag een dik en dik verdiende overwinning. Ajax houdt PSV (nog drie punten voor de Amsterdammers) en de nieuwe koploper FC Twente (vier punten voorsprong) in het vizier. De competitie is weer ongemeen spannend.

,,We hebben de kwaliteiten om ook topduels te domineren en hebben vanavond niets gestolen’’, besloot Frank de Boer zijn terugblik op de glansrijk gewonnen topper. ,,We begonnen met de instelling om PSV continue onder druk te zetten. Dat hebben we tachtig minuten lang goed volgehouden. Daar kunnen we trots op zijn. Laten we hopen dat dit ons vaker lukt.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax - PSV plus de reacties na afloop van trainer Frank de Boer, Christian Eriksen, Christian Poulsen en Viktor Fischer.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Uit een corner van Christian Eriksen kopte Siem de Jong de 1-0 binnen. Uit een corner van Christian Eriksen kopte Siem de Jong de 1-0 binnen.

Blijdschap bij Ajax na de openingstreffer van De Jong. Blijdschap bij Ajax na de openingstreffer van De Jong.
Danny Hoesen maakte het Boy Waterman regelmatig erg lastig. Danny Hoesen maakte het Boy Waterman regelmatig erg lastig.
Derk Boerrigter ziet zijn schot geblokt door Timothy Derijck. Derk Boerrigter ziet zijn schot geblokt door Timothy Derijck.
Ajax was 80 minuten heer en meester zag Frank de Boer. Ajax was 80 minuten heer en meester zag Frank de Boer.
Viktor Fischer kreeg verschillende goede kansen ... Viktor Fischer kreeg verschillende goede kansen ...
...Waarna hij in de 87e minuut alsnog scoorde: 3-1! ...Waarna hij in de 87e minuut alsnog scoorde: 3-1!
Doelpuntenmaker Fischer en Ricardo van Rhijn vormen het centrum van een feestende groep Ajacieden. Doelpuntenmaker Fischer en Ricardo van Rhijn vormen het centrum van een feestende groep Ajacieden.
Siem de Jong glijdt naar de bal bij Dries Mertens. Siem de Jong glijdt naar de bal bij Dries Mertens.
De Deense uitblinkers Christian Eriksen en Viktor Fischer zijn blij met elkaar en met de winst. De Deense uitblinkers Christian Eriksen en Viktor Fischer zijn blij met elkaar en met de winst.