Menu
Abbu geniet ook tégen Cape Town

Abbu geniet ook tégen Cape Town

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we op maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze aflevering aandacht voor de stage van Abbu Mobara, die met Ajax Amsterdam tégen zijn eigen team moest spelen.

Het gebeurt regelmatig dat spelers van Ajax Cape Town enkele weken in Amsterdam hun kwaliteiten mogen laten zien. Soms komt dat tot een contract zoals vorig jaar bij Thunali Serero. Dit voorjaar was de achttienjarige Abbu Mobara op stage bij Ajax A1, waarmee hij de twee grote toernooien speelde; Terborg en Gestion Copa Amsterdam.

De talentvolle voetballer van Ajax Cape Town kreeg drie weken lang de tijd zich in de kijker te spelen. Het lukte hem vooralsnog niet om door te dringen tot de Amsterdamse opleiding, maar de technische staf houdt hem zeker in het oog.

De verdediger kreeg vorige maand de uitnodiging naar Amsterdam te komen. ,,Dat was een nieuwe stap in mijn carrière, een grote kans die ik probeerde te pakken”, blikt Mobara terug. ,,Ik speel al negen jaar bij Ajax Cape Town en heb de ontwikkeling binnen de club van nabij meegemaakt. De coaches zijn goed bezig. Als ik het even niet zag zitten, dan hielpen ze mij er boven op en ze hebben een betere speler van mij gemaakt.”

Abbu Mobara in het tenue van Ajax Amsterdam. ,,Het was erg raar tegen mijn eigen team te spelen." Abbu Mobara in het tenue van Ajax Amsterdam. ,,Het was erg raar tegen mijn eigen team te spelen."

Al die trainingen hebben er voor gezorgd dat Mobara afgelopen maand met de A1 van trainer Fred Grim mocht spelen. Te beginnen in Terborg. ,,Het was mijn eerste week bij het team. Ik was daardoor erg zenuwachtig, maar het ging wel heel goed”, aldus de Kaapstedeling die – tot zijn eigen opluchting - met zijn laatste jaar college bezig is. ,,School interrumpeert mijn voetbalcarrière. Ik vind die combinatie erg moeilijk. Maar gelukkig is dit het laatste jaar.”

Komend jaar zal Mobara zich bij Ajax Cape Town 1 mogen melden. ,,Als ik het nu niet zou halen in Amsterdam, dan ligt er een jaarcontract voor mij klaar voor het eerste team van Ajax Cape Town. Spelen op dat niveau zal goed zijn voor mijn ontwikkeling. Dan zal ik de volgende keer dat ik weer in Europa kom nog beter voorbereid zijn.”

Op de Gestion Copa Amsterdam was Ajax Amsterdam in dezelfde poule actief als Ajax Cape Town, dus speelde Mobara opeens tégen zijn teamgenoten. ,,Dat was erg raar”, geeft hij grif toe. ,,Dit was echt de allereerste keer ooit. Zij kennen mij door en door, weten wat mijn kwaliteiten zijn en waar mijn zwakheden liggen. Maar het ging goed, ik deed het ook wel goed. Het moeilijke bij Ajax Amsterdam is dat ze goed doordacht spelen. Zeker aanvallend, ze proberen altijd iets nieuws. Soms lukt dat, soms ook niet.”

Hoewel het dus nu niet is gelukt om een contract in Amsterdam af te dwingen, houdt Mobara hoop. ,,Ik doe mijn uiterste best om een speler van Ajax Amsterdam te worden in de toekomst. Ik zal een betere voetballer worden en een beter persoon.”


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees