Menu
ABN AMRO Future Cup: Profiel J-League

ABN AMRO Future Cup: Profiel J-League

De grootste O17-talenten strijden in het paasweekend (31 maart, 1 & 2 april) om de ABN AMRO Future Cup 2018. Het prestigieuze jeugdtoernooi wordt gespeeld op sportcomplex de Toekomst. In aanloop naar de Future Cup nemen we elke week een deelnemer onder de loep. Vandaag: J-League

De selectie van J-League O17 doet voor de 2e keer mee met de ABN AMRO Future Cup. De Japanners maakten tijdens de editie van 2017 grote indruk. J-League O17 opende het toernooi met een 0-0-gelijkspel tegen Ajax O17. Na de wedstrijd tegen de gastheer raakte de ploeg uit Azië pas echt los. De talenten van Europese grootmachten als Juventus (3-0) en SL Benfica (3-1) werden eenvoudig aan de kant gezet. De Aziatische ploeg won poule A met 7 punten.

In de halve finale was FC Bayern München met 1-0 te sterk. Wat volgde was een strijd om plek 3 in de troostfinale tegen RSC Anderlecht. In deze wedstrijd wisten de Japanners pas echt boven zichzelf uit te stijgen. De Belgische ploeg, vaste gast op de ABN AMRO Future Cup, werd met maar liefst 7-0 verslagen.

100-jarenplan
Het Japanse voetbal ontwikkelt zich razendsnel. In 1991 bereikte het voetbal in het Aziatische land een dieptepunt. Bij topclubs stonden vooral amateurs onder contract en de voetbalbond wist dat er iets moest gebeuren.

Daarom werd in 1992 de J-League opgericht. Deze professionele competitie moest
op een dag de beste van Azië worden en vervolgens blijven. Ook moest het niveau van het nationale team omhoog, met als doel het winnen van het wereldkampioenschap voetbal 2092. Al deze plannen moeten uitgevoerd worden binnen 100 jaar.

De eerste effecten van het plan lijken zichtbaar te worden. Het nationale team was aanwezig op ieder WK voetbal sinds 1998 en ook Japanse talenten maken steeds vaker hun intrede in Europese topcompetities. Enkele bekende spelers die al enkele jaren actief zijn op de Europese velden zijn Shinji Kagawa, Shinji Okazaki, Keisuke Honda en Maya Yoshida, waarvan de laatste 2 hun eerste Europese stappen in de Eredivisie zetten.

Ook de spelers van nu hopen een dergelijke ontwikkeling door te maken. Op de ABN AMRO Future Cup 2018 heeft J-League O17 opnieuw een kans zich te meten met de grootste talenten van Europa.

Het complete deelnemersveld voor de ABN AMRO Future Cup 2018:
Ajax, Anderlecht, Paris Saint-Germain, Sporting Club de Portugal, Juventus, Arsenal, J-League, Sydney FC

Speeldata: zaterdag 31 maart, zondag 1 april en maandag 2 april (finaledag)

Lees ook: Profiel Arsenal

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst