Menu
Abrupt afscheid van laatbloeier

Abrupt afscheid van laatbloeier

Dat de Ajax-fans Jaap Stam na de eerste helft van de thuiswedstrijd tegen NEC nooit meer zouden zien spelen, daar hield niemand rekening mee. Maar maandag kwam er een abrupt einde aan de voetbalcarrière van de aanvoerder van Ajax.

Van Dos Kampen via onder andere Manchester United tot Ajax Amsterdam; de carrière van Jaap Stam is een indrukwekkende. Desalniettemin werd de verdediger pas op late leeftijd gescout voor betaald voetbal. Spelend bij DOS in zijn geboorteplaats Kampen, ging de tijd van de tiener - die tot zijn zestiende de bijnaam ‘kleine Japie’ droeg - rustig voorbij. Pas in 1991 stapte hij in het profvoetbal. DOS Kampen geloofde niet in succes en dacht hun ‘Japie’ na een jaar weer te kunnen begroeten. Maar niets was minder waar.

In plaats van na een jaar FC Zwolle terug te keren naar huis, trok na een half jaar Sheffield Wednesday al aan de bel. Of Jaap niet naar Engeland wilde komen. Maar dat ging hem veel te snel. Toen trainer Theo de Jong van Zwolle overstapte naar Cambuur vroeg hij Stam mee. Daar had de verdediger wel oren naar, maar een fijne start had hij niet. Een enkelblessure gooide aanvankelijk roet in het eten, maar toch slaagde Stam erin twee goede seizoenen te draaien in Friesland. Twee jaar later stapte De Jong over naar Willem II en weer vroeg de trainer zijn Kampense pupil mee. Wel moest de aanvankelijke vleugelverdediger zich op een andere positie richten; die van centrale verdediger. Hoe dat uitpakte, liet Stam tot 20 oktober 2007 zien; geen betere dan hij.

Na een halfjaar had PSV gemerkt dat in de provincie een talentvolle verdediger actief was en de club haalde hem in de winterstop naar Eindhoven. Nog eens drie maanden later debuteerde Stam in het Nederlands Elftal. 67 wedstrijden en drie goals later blies hij na het EK 2004 zijn aftocht. Oranje was in zijn ogen klaar.

Tweeënhalf seizoen kon PSV profiteren van het talent dat ze van Willem II hadden overgenomen. Toen kwamen de Engelsen weer voor Stam. Nu geen kleinere club als Sheffield, maar top of the bill Manchester United wilde de indrukwekkende Kampenaar aan zich binden. Dit keer zei Stam geen nee en hij bleef drie jaar in de industriestad. Met United won hij in 1999 de Champions League. Nadat hij 79 wedstrijden voor de ploeg van Sir Alex Ferguson had gespeeld, kwam er een abrupt einde aan de samenwerking en vond Stam zichzelf terug in Italië. Bij Lazio Roma bleef Stam ook dik twee jaar, waarna hij naar AC Milan overstapte. In het seizoen 2005-2006 gaf de Nederlander aan terug te willen keren naar zijn vaderland. Lange tijd dachten de kenners dat hij terug zou gaan naar PSV maar tot verrassing van velen streek hij neer in Amsterdam.

Trainer Henk ten Cate maakte hem direct aanvoerder, want niemand binnen de selectie had zoveel ervaring en natuurlijk leiderschap als de inmiddels 34-jarige Jaap Stam. Graag had Jaap zijn mooie carrière afgesloten met heerlijke wedstrijden in de Champions League. Maar Ajax slaagde er tot twee keer toe niet in zich voor het Walhalla van de voetballerij te plaatsen. Blessures en persoonlijke tegenslagen noopten de aanvoerder na 31 competitiewedstrijden voor Ajax met onmiddellijke ingang te stoppen. Jaap Stam speelde zijn laatste wedstrijd op 20 oktober 2007 tegen NEC. Na rust keerde de verdediger, die met Manchester United de Champions League en de Wereldbeker won, niet meer terug op het veld. Naar wat nu blijkt, zou hij nooit meer op het veld terugkeren.