Menu

AC Milan: Europa's beste in 2003

Ajax bijt op dinsdag 16 september 2003 het spits af van een nieuw seizoen in de UEFA Champions League. Dat zal gebeuren op de plaats waar in de vorige voetbaljaargang een ongelukkig einde kwam aan de dadendrang, Milaan. Ajax treft AC Milan, regerend Europees kampioen bij de clubteams. De rood-zwart gekleurde Associazione Calcio is tevens de bij Ajax bekendste tegenstander in poule H. Zes keer speelde de Amsterdamse club op Europees niveau tegen de zesvoudig winnaar van de EC I/Champions League.

Ajax zal het Stadio Giuseppe Meazza-San Siro vol gemengde gevoelens betreden. Daar ging het op woensdag 23 april 2003 zo fantastisch, daar lag de halve finale van de Champions League binnen handbereik, maar daar kregen de Ajacieden ook de grootste teleurstelling uit hun loopbaan te verwerken. Na de 0-0 in de Amsterdam ArenA hadden Jari Litmanen en Steven Pienaar gezorgd dat Ajax Milan tot twee maal toe achterhaalde. Maar het waren Inzaghi en Tomasson die samen het geluk, de euforie van de jonge Ajacieden aan flarden schoten.

Daarom zullen de gevoelens gemengd zijn. Revanchegedachten, maar misschien ook de angst weer goed te spelen en toch te gaan verliezen, zullen aanwezig zijn. Zeker bij Rafael van der Vaart, die met een lichte hersenschudding de wedstrijd vanaf de tribune in het stadion bekeek.

Bij de Diavoli, de Duivels zoals AC Milan ook wel wordt genoemd, is dit seizoen weinig veranderd. Waarom zou je ook, als een seizoen zo succesvol is verlopen als dat van Carlo Ancelotti en zijn mannen vorig seizoen? De trainer kocht zeer gericht in. Zijn team, dat al vier Brazilianen in de gelederen had - Rivaldo, Dida, Roque Junior en Serginho - werd met nog twee 'Goddelijke Kanaries' uitgebreid: Cafu werd overgenomen van AS Roma en Kakà werd uit Brazilië gehaald. Vertrokken is Thomas Helveg. De Deen keerde terug naar Internazionale na een huurperiode bij de stadsgenoot. Eén van de Brazilianen verliet nog net voor het sluiten van de internationale transfermarkt Milanello. Roque Junior vertrok op huurbasis naar Leeds United.

Clarence Seedorf maakt nog wel deel uit van de club die eens een Nederlands bolwerk was met Gullit, Van Basten en Rijkaard in de gelederen. Vorig seizoen was Seedorf er in het duel in de ArenA bij, maar moest de vorige AC Milan - Ajax missen, omdat hij in de Amsterdamse wedstrijd een blessure had opgelopen. De middenvelder werd onlangs gepasseerd door bondscoach Dick Advocaat voor de belangrijke interlands tegen Oostenrijk en Tsjechië, hoewel hij toch een behoorlijke staat van dienst als clubspeler heeft opgebouwd. Dit seizoen is hij zelfs de enige speler die met drie verschillende clubs de UEFA Champions League wist te winnen (Ajax, Real Madrid en AC Milan).

Tot op de dag van schrijven, 2 september 2003, speelde Milan twee belangrijke wedstrijden. Afgelopen vrijdag won de komende opponent van Ajax in Monaco de Europese Super Cup van Porto door een doelpunt van de Oekraïner Shevchenko. En 'Sheva' was maandagavond al net zo belangrijk voor Ancelotti. In het uitduel tegen Ancona kwamen beide treffers van hem. Vorig seizoen deed Yakubu het in de thuiswedstrijd fantastisch tegen Shevchenko die geen voet aan de grond kreeg tegen de Ghanees.

Maar dit seizoen is dus weer goed begonnen voor AC Milan, dat vorig seizoen de UEFA Champions League won. Gezien de cijfers is het opvallend dat het team zo ver kwam. Want in de officiële speeltijd (wedstrijd tegen Ajax, 3-2 93ste minuut Tomasson, buiten beschouwing gelaten) won AC Milan voor het laatst op 25 februari een duel binnen de negentig minuten. Toen was dat nota bene uit een strafschop. Rivaldo schoot de enige en winnende treffer tegen Lokomotiv Moskou binnen.

Maar dat is achteraf. Nu gaat het weer opnieuw beginnen. Met een nieuw Ajax, dat zonder Chivu en Van der Meyde, maar met Escudé, Grygera, Soetaers en Sonck, recht probeert te zetten wat vorig jaar net mis ging.

Resultaten Ajax tegen AC Milan:

1968/1969 AC Milan - Ajax 4-1
1994/1995 Ajax - AC Milan 2-0
1994/1995 AC Milan - Ajax 0-2
1994/1995 Ajax - AC Milan 1-0
2002/2003 Ajax - AC Milan 0-0
2002/2003 AC Milan - Ajax 3-2

Uitslagen AC Milan vorig jaar in Champions League:

groepswedstrijden, fase I
AC Milan - Lens 2-1
Deportivo - AC Milan 0-4
Bayern Munchen - AC Milan 1-2
AC Milan - Bayern Munchen 2-1
Lens - AC Milan 2-1
AC Milan - Deportivo 1-2

Groepswedstrijden fase 2
AC Milan - Real Madrid 1-0
Dortmund - AC Milan 0-1
AC Milan - Lokomotiv Moskou 1-0
Lokomotiv Moskou - AC Milan 0-1
Real Madrid - AC Milan 3-1
AC Milan - Dortmund 0-1

Kwartfinale
Ajax - AC Milan 0-0
AC Milan - Ajax 3-2

Halve finale
AC Milan - Internazionale 0-0
Internazionale - AC Milan 1-1

Finale
AC Milan - Juventus 0-0
AC Milan wint na strafschoppen 3-2


Informatie over arrangementen rond de wedstrijd AC Milan - Ajax is te vinden op de pagina van Ajax Travel & Events