Menu

AC Milan heeft eerste prijs binnen

De tijden dat de houder van de UEFA-Beker iets in te brengen had in de Europese Super Cup, lijken voorbij. FC Porto moest vrijdagavond zijn meerdere erkennen in Champions League-winnaar AC Milan, dat in Monaco met 1-0 te sterk was voor de Portugese landskampioen. AC Milan is op 16 september de eerste tegenstander van Ajax in de UEFA Champions League.

Toch is het de laatste jaren geen vanzelfsprekendheid geweest dat de winnaar van de Champions League ook met de Super Cup aan de haal ging. Vanaf 1997 was de eerste Europese prijs van het jaar steevast voor de UEFA-bekerhouder, tot vorig jaar.

AC Milan, met de Nederlander Clarence Seedorf in de basis, liet het initiatief vrijdag grote gedeeltes van de wedstrijd aan Porto, maar was veel gevaarlijker dan de opponent uit Portugal. Al na tien minuten bracht de Oekra voorsprong. Hij kopte een voorzet van Rui Costa hard achter doelman Baia van Porto.

Ook Inzaghi was na iets meer dan een half uur dicht bij een treffer. Hij mocht alleen in de richting van het doel van Baia opstomen, maar raakte met zijn schot slechts het zijnet. Toch was Porto vol vertrouwen afgereisd naar Monaco, waar de afgelopen dagen ook de loting voor de Champions League en de UEFA Beker werd verricht. Porto, met oud-Ajacied Benni McCarty in de gelederen, won het afgelopen seizoen liefst drie prijzen. Naast de UEFA-beker en het landskampioenschap, greep de formatie ook de nationale Portugese beker. Milan moest de landstitel laten aan
Juventus, dat enkele weken geleden ook de Italiaanse Super Cup voor zich opeiste, in een herhaling van de Champions League-finale.

Ook in de tweede helft van de Super Cup was Porto veelvuldig in balbezit. De scouts van Ajax, die het duel ongetwijfeld gevolgd hebben, zullen nog wel eens teruggedacht hebben aan vorig seizoen. De Amsterdammers verloren in de kwartfinale van de Champions League immers van de geslepen Italianen. Ook toen hadden de Amsterdammers een overwicht, maar ging het tweede duel desondanks met 3-2 verloren.

Dit jaar krijgt Ajax in de eerste groepsfase van het miljoenenbal een herkansing tegen Milan. De Amsterdammers verkeren dan in de wetenschap dat Milan alvast de eerste prijs op zak heeft. Want ondanks het Portugese balbezit waren de kansen voor AC Milan. Al was de houder van de UEFA-beker in de slotfase nog enkele malen gevaarlijk. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor Milan met een Italiaans aandoende 1-0 de beker aan het publiek mocht tonen.

AC Milan (Ita) - FC Porto (Por) 1-0 (1-0). 10. Sjevtsjenko 1-0.
Toeschouwers: 15.000. Scheidsrechter: Barber (Eng).

AC Milan: Dida; Simic, Nesta, Maldini en Pancaro; Rui Costa (85. Cafu), Gauttuso, Pirlo en Seedorf (70. Ambrosini); Sjevtsjenko (76. Rivaldo) en Inzaghi.

FC Porto: Baia; J. Costa, Carvalho, R. Costa en Souza; Costinha (67. Bosingwa), Ribeiro, Ferreira en Alenitsjev (76. Fernandes); McCarthy (60. Jankauskas) en Silva.


Bron: ANP