Menu

AC Milan moeilijk, maar niet onmogelijk

Het inschatten van de kansen tegen AC Milan valt nog niet mee, blijkt maandagmiddag als Chivu en Sneijder een antwoord smeden. ,,Wij hebben meer kans dan zij", stelt de jongste van de twee. ,,Ik schat de kans om door te komen op vijftig procent", is de aanvoerder voorzichtiger. Doelman Bogdan Lobont weet de uitslag al: 1-1.

Lobont raadt iedereen vooral aan de wedstrijd te zien. ,,Want het wordt een erg leuke wedstrijd om te kijken", verwacht de kersverse vader. ,,Natuurlijk wordt het moeilijk voor ons, maar we doen ons uiterste best om geen goal tegen te krijgen. Daarnaast zullen we er alles aan doen om zelf te scoren", belooft de Roemeen die nog steeds vindt dat Ajax niets te verliezen heeft.

,,We hebben dit niveau nu bereikt. Staan in de kwartfinale. Niemand had toch gedacht dat Ajax een poule met Arsenal, Valencia en AS Roma zou overleven? Maar we boekten verrassing na verrassing en nu is het zelfs zo dat iedereen bang is voor Ajax." Dat laatste gaat gepaard met een grote grijns op het gelaat.

,,Ik denk wel dat AC Milan meer druk zal geven dan hier in Amsterdam. Maar het wordt 1-1, want wij scoren bijna altijd in uitwedstrijden. Alleen niet tegen Rosenborg en Inter. Daarom scoren we ook nu."

Lobont kijkt uit naar het duel. ,,Ik houd van zulke wedstrijden. Hoewel ik misschien niet veel ballen krijg, zoals in het thuisduel, ben ik honderd procent geconcentreerd. Voor mij is Shevchenko de gevaarlijkste aanvaller van AC Milan. Het is moeilijk te zien wat hij gaat doen. Inzaghi moet je geen ruimte geven in de zestien, en Tomasson zit tussen Shevchenko en Inzaghi in. Ook heel gevaarlijk."

Hoewel Lobont dus een 1-1 eindstand en plaatsing voor de halve finale als scenario heeft geschreven, kan het best eens op penalty's aankomen. ,,Twee keer heb ik een penaltyserie moeten spelen. Een keer met Rapid, toen verloren we en een keer met Dinamo en die wonnen we. Maar ik koop niets voor herinneringen."

Herinneringen moeten geschreven worden in het San Siro, het domein van de Rossoneri. ,,Ik denk dat Milan blij is met de 0-0 in Amsterdam", zegt aanvoerder Cristian Chivu. ,,Zij hebben nu genoeg aan 1-0. Wij moeten voorzichtig zijn en zorgen dat we eerst zelf scoren. Gebeurt dat niet, dan wordt het heel moeilijk. Typisch Italiaans is het dat een 1-0 wel belangrijker lijkt dan een 6-0 overwinning. Tactisch zijn ze de beste voetballers die er zijn. Dat Milan dit weekeinde met 1-0 verloor van Empoli zegt me niets. De kansen op de scudetto zijn nu kleiner, dus is Milan helemaal gericht op de Champions League. Dat wij wel winnen in de competitie, is natuurlijk wel wat anders. Dan hebben we het over de Nederlandse competitie! In Italië en Spanje kan iedereen van iedereen winnen. Hier is het duidelijk dat Ajax, Feyenoord en PSV de sterkste zijn."

,,Thuis hebben we tegen Milan tactisch goed gespeeld. Dat moeten we daar ook doen. Daarnaast zal AC Milan nu meer risico gaan nemen en moeten wij zorgen dat we de kansen die we krijgen, benutten."

Die open deur trapt Sneijder ook in. ,,We moeten de rust in ons spel houden en honderd procent scherp zijn. Ik denk overigens dat Milan vol op de aanval zal spelen, want ze weten dat ze hier in Amsterdam geen kansen hebben gecreëerd. Wij moeten daarvan profiteren."

Sneijder hoopt dat hij langer mag spelen dan in de thuiswedstrijd toen hij in de 67ste minuut zijn intrede maakte. ,,Het is fantastisch om mee te maken zo'n Champions-Leaguewedstrijd. Ik ben nu dichter bij een basisplaats, want ik heb een aantal wedstrijden gespeeld en er zijn wat blessures. Er is zelfs een klein kansje dat ik in de basis sta. Maar dat kan natuurlijk zo weer veranderen. Ik hoop wel voor Rafael dat hij kan spelen. Als hij speelt, kan ik er naast spelen. Of hij op links en ik op rechts."

Hoe de opstelling ook zal zijn, feit blijft dat AC Milan een sterrenensemble op het veld brengt. ,,Dat ze verliezen van Empoli zegt me niets. Dit is compleet anders. Zij zullen zich veel meer geven in de Champions League dan in de competitie. En dat ze verloren hebben komt óf omdat ze alles op de wedstrijd van woensdag hebben gericht, óf omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Laten we dat laatste hopen. Hun team draait natuurlijk op een paar bepalende spelers en als die er niet bij zijn, wordt het voor hun moeilijk."

Een kleine prognose? ,,Wij hebben meer kans dan zij", stelt de jonge Utrechter onomwonden vast. Woensdagavond weten we meer.