Menu
'Accent ligt op samenwerken'

'Accent ligt op samenwerken'

Saïd Ouaali is hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vertelt elke twee maanden over een aantal aspecten van zijn mooie baan in een blog.

'Het jaar met de B1 was fantastisch'

Nadat er de afgelopen periode al blogs zijn verschenen van diverse Ajacieden, die ik met veel plezier gelezen heb, nu dan ook mijn eerste blog voor Ajax.nl. Sinds dit seizoen ben ik aangesteld als hoofd jeugdopleiding. Die rol vervulde ik sinds de winterstop van het afgelopen seizoen ook, maar toen op interim basis. Ik werk inmiddels 4,5 jaar bij Ajax en kwam destijds als trainer van de A2 toen Dean Gorré halverwege het seizoen vertrok. Het jaar erop had ik ook deze leeftijdsklasse (o/18) en daarna een jaar de B1. Dat was een fantastisch jaar, want dat is het team dat nu grotendeels Jong Ajax vormt. Een zeer talentvolle groep, waar ik veel van heb genoten en ook nu nog altijd doe. Nadat er binnen de opleiding gewerkt ging worden met het ‘Plan Cruijff’, met onder andere het veelbesproken roulatiesysteem, werd ik samen met andere trainers verantwoordelijk voor de A1, A2 en B1. Bovendien was ik coördinator van deze teams, de zogenaamde bovenbouw. Daarbij hoorde een aantal managementtaken en dat vond ik zeer uitdagend.

'Het is aan ons samen om er een succesvol seizoen van te maken'

Spelers zijn de drive
Na een conflict op directieniveau, waarbij uiteindelijk de wegen met enkele collega’s zijn gescheiden, hebben wij samen met andere coördinatoren de taken verdeeld om verder te kunnen.  In mei heeft het technisch hart vervolgens gevraagd of ik hoofd jeugdopleiding wilde worden van deze club. Er was behoefte om zo veel mogelijk op dezelfde wijze door te gaan en men zag in mij de juiste persoon om daarin de weg te wijzen. Daar heb ik destijds dus ‘ja’ tegen gezegd, dit is immers een fantastische uitdaging bij deze mooie club. Ik werk in deze rol inmiddels dus alweer eventjes samen met mijn enthousiaste en kundige collega’s, waarbij de spelers onze drive zijn. Het is aan ons samen om er een succesvol seizoen van te maken.

Saïd Ouaali in gesprek met Dennis Bergkamp.
Saïd Ouaali in gesprek met Dennis Bergkamp.

Speciaal onderwijs
Op mijn vrije woensdagochtend houd ik mij binnen het speciaal onderwijs bezig met de ondersteuning van de sociale vaardigheden van leerlingen. Dit werk doe ik inmiddels geruime tijd. Dat is dankbaar en interessant werk en is voor mij mede een manier om te zien wat er buiten het voetbal gebeurt. Zolang dit niet ten koste gaat van mijn werkzaamheden bij Ajax wil ik dat zeker blijven doen. Naast de voldoening die ik uit deze werkzaamheden haal pik ik hier ook dingen op die positief zijn in de omgang met mensen binnen Ajax en de voetbalwereld.

Aron Winter keert terug bij de jeugdopleiding van #Ajax: https://t.co/rxDBz2lOFh pic.twitter.com/oweys5xQ76

— AFC Ajax (@AFCAjax) 13 augustus 2016

Vertrek trainers
Hoewel het seizoen nog pril is, hebben wij in de technische staf van de jeugdopleiding al enkele wijzigingen door moeten voeren door twee vertrekkende  trainers. Gelukkig vonden we een oplossing in het aanstellen van oud-Ajacieden Aron Winter en Nordin Wooter. Het betekende een nieuwe puzzel om de organisatie weer zo goed mogelijk op orde te brengen. Wat was het beste voor de spelers?  We wilden niet dat er in deze fase van het seizoen intern werd doorgeschoven door trainers. Naar inzicht van mij en mijn collega’s staat de organisatie hierbij, waarbij het accent wordt gelegd op samenwerken. Door onze krachten te bundelen hopen wij het beste uit de spelers te kunnen halen. 

Foto: Gerard van Hees