Menu
Acclimatiseren in de Amsterdam ArenA

Acclimatiseren in de Amsterdam ArenA

Twee dagen voordat Arsenal als eerste serieuze sparringpartner optreedt, maakte Ajax alvast kennis met de kersverse grasmat die onlangs werd uitgerold in de Amsterdam ArenA. De woensdagtraining was door trainer Danny Blind weloverwogen van het oefencomplex naar het stadion verplaatst. ,,Het is twee dagen voor een wedstrijd, dan trainen we altijd binnen. Daarbij kunnen de spelers zo wennen aan het nieuwe veld."

De twintig gigantische ventilatoren zullen vrijdag niet meer langs de lijnen staan, als het publiek zijn plaatsen in de Arena heeft ingenomen voor de twee eerste wedstrijden van het Amsterdam Tournament; FC Porto – Boca Juniors en Ajax – Arsenal. Maar tot die tijd blijven ze staan, als een van de vele maatregelen die worden getroffen om het nieuwe gras zo snel mogelijk te laten acclimatiseren. De binnentraining van Ajax had feitelijk hetzelfde doel: de spelers laten kennismaken met een nieuwe omgeving, een ander decor met andere omstandigheden dan op het trainingsveld buiten de stadionmuren.

Waarmee niet gezegd is dat de Ajacieden het rustig aan deden. Om te beginnen dienden ze een stevig loopprogramma af te werken met herstel- en conditietrainer René Wormhoudt, waarna er ook via combinatieoefeningen en partijvormen intensief werd getraind. De sessie werd besloten met drie korte wedstrijden over het hele veld, waarbij steeds drie veldspelers en twee keepers langs de kant bleven. Julien Escudé ontbrak in de Amsterdamse gelederen. De Franse aanvoerder van Ajax deed alleen aan het begin van de training mee, om vervolgens met een van de fysiotherapeuten te verhuizen naar het krachthonk.

In de drie wedstrijdjes van acht minuten werd slechts één keer gescoord, maar die treffer was wel meteen memorabele. Wesley Sneijder – met zijn 1.70 meter een van de kleinsten op het veld – scoorde met het hoofd. ,,Een kopgoal van Sneijder, dat maak je maar één keer per seizoen mee’’, grapte Blind. ,,Wel jammer dat dat moment nu al geweest is.’’

De coach van Ajax benadrukte dat er geen enkele conclusie kan worden verbonden aan de opstellingen waarin hij zijn selectie liet spelen. De spelers die de eerste partij in de oranje hesjes afwerkten, leken samen een aardig uitgebalanceerd en kwalitatief sterk team. ,,Maar ik doe daar nooit uitspraken over, dus ook nu niet’’, aldus Blind. Voor de goede orde: het oranje team bestond uit Lobont, Trabelsi, Grygera, Maduro, Lindenbergh, De Jong, Galásek, Sneijder, Pienaar, Rosenberg en Babel.