Menu
’Acht overwinningen op rij zegt me niet zo veel’  

’Acht overwinningen op rij zegt me niet zo veel’  

Aron Winter is sinds dit jaar hoofdcoach van Ajax O19. Het jeugdelftal is lijstaanvoerder van de O19-competitie en heeft zich door twee zeges (0-3 en 4-0) op Breidablik geplaatst voor de volgende ronde van de UEFA Youth League. De voormalig recordinternational deelt maandelijks zijn ervaringen op Ajax.nl.

De goede seizoensstart komt voor mij niet echt als een verrassing. Van tevoren had ik wel verwacht dat we deze eerste acht wedstrijden niet zoveel punten zouden laten liggen. De uitwedstrijd tegen PSV was een mooie graadmeter voor ons. Zij hadden op papier een erg goed elftal en wij stelden daar een van onze beste wedstrijden van het seizoen tegenover. Dat we nu acht wedstrijden op rij hebben gewonnen zegt me eigenlijk niet zo veel. Het is fijn dat we dat gepresteerd hebben, maar de manier van spelen vind ik minstens zo belangrijk en dat kan bij sommige wedstrijden nog veel beter.

'Niveau van de jeugdploegen uit de O19-competitie valt me enigszins tegen'

Niveau O19-competitie 
Het zou heel mooi zijn als we als team 90 minuten lang goed en dominant voetbal op de mat kunnen leggen, met als eindresultaat een overwinning. Als de doorgeschoven spelers van Jong Ajax zoals Matthijs de Ligt, Carel Eiting en Deyovaisio Zeefuik er niet bij zijn, moeten we als ploeg vanuit het collectief voetballen. We willen bij de selectie voorwaarden creëren waar de talenten zich kunnen ontwikkelen, zodat de spelers uiteindelijk klaar zijn voor een stap naar een hoger Ajax-elftal. Het niveau van de jeugdploegen uit de O19-competitie valt me tot nu toe enigszins tegen. Met uitzondering van de grote ploegen zoals PSV O19 en AZ O19 overigens. 

�� | #AjaxO19 wint ruim op bezoek bij PSV �� https://t.co/r4GoAk8ikp pic.twitter.com/0iXhYUI2sA

— AFC Ajax (@AFCAjax) 1 oktober 2016

Rolverdeling en skill-trainers
De voorwaarden creëeren we met een sterke technische staf bij Ajax O19. Samen met Frank Peereboom begeleid ik de selectie. Daarin ben ik de eindverantwoordelijke en Peereboom assisteert mij daarbij. Met deze samenwerking proberen we elkaar te versterken en te verbeteren. Bij mij ligt de focus vooral op het voetballende gedeelte, terwijl Peereboom ook coördinator van de bovenbouw is. Daarin bewaakt hij de structuur en het proces van de jeugdploegen.

Op de Toekomst hebben we een mooie groep met kwalitatief uitstekende trainers. Daaronder vallen ook de skill-trainers. Zij helpen de spelers per linie om aan hun tekortkomingen te werken en het eigen talent te verbeteren. Onder hen vallen ook Richard Witschge en Winston Bogarde. Zij wisselen elke week en zijn op zaterdagen aanwezig bij de wedstrijden van Ajax O19 en O17 als extra assistent-coach. Andere skill-trainers zijn Johnny Bosman, Simon Tahamata en René Stam. Zij hebben tijdens de trainingen een wezenlijke bijdrage en zijn een mooie toevoeging binnen de staf. 

‘Er worden veel Ajacieden geselecteerd voor de Nederlandse jeugdelftallen. Dat vind ik prachtig’

Jeugdinterlands 
Vorige week werden er veel Ajacieden van O19 geselecteerd voor de Nederlandse jeugdelftallen. Dat vind ik prachtig. In het voortraject heb ik altijd contact met de bondscoach van Oranje O19 en Frank Peereboom overlegt met de leiding van Oranje O17. Als de jeugdinternationals in Nederland een wedstrijd spelen dan probeer ik ook aanwezig te zijn. Als dat niet lukt, is er altijd iemand van de Ajax-scouting die tijdens de wedstrijd kijkt naar de ontwikkeling van de spelers. Ook stuurt de KNVB ons wedstrijdvideo's en naderhand krijgen we informatie over hoe ze hebben getraind en wat ze hebben gebracht tijdens de wedstrijden. 

Zo ziet blijdschap na een 0-3-zege in de UEFA Youth League eruit! Gefeliciteerd Ajacieden! #breaja

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Wanneer voetballers veel wedstrijden winnen krijg je het gevaar dat ze direct ook denken dat ze goed hebben gespeeld. Dat, terwijl er nog genoeg zaken zijn waar ik nog niet helemaal tevreden over ben. Voetbal is meer dan alleen op momenten beslissend zijn. Er zijn ook andere aspecten waar de spelers zich in moeten ontwikkelen. Met beelden van wedstrijden confronteren we de spelers met hun sterke en minder sterke eigenschappen. De meeste jongens hebben een reëel beeld van zichzelf, maar er is ook een aantal spelers dat een andere belevingswereld heeft. Dat is niet erg. Door in gesprek te gaan moeten we als speler en coach op één lijn zien te komen. 

‘Het maakt me niet uit met hoeveel, als ze maar winnen in Rotterdam’

Een voetbalweekend
Een weekend zonder voetbal is voor mij al heel lang geleden. Aankomende zaterdag hebben we geen competitiewedstrijd en krijgt een aantal spelers een vrije dag. Daarentegen speelt een combinatieteam een oefenwedstrijd tegen Argon O19. Dat combinatieteam bestaat uit spelers die van een blessure terugkomen en jongens die weinig hebben gespeeld. Zij kunnen de speelminuten goed gebruiken.

Op zondagmiddag ga ik natuurlijk goed zitten voor de enige echte Klassieker: Feyenoord - Ajax. Dat is een wedstrijd die ik tijdens mijn carrière ook veel gespeeld heb. Tijdens dit duel staan er veel belangen op het spel. Het wordt een prachtige wedstrijd waarbij ik denk dat Ajax aan het langste eind trekt. Het maakt me niet uit met hoeveel, als ze maar winnen in Rotterdam.